Znate li zašto restartovanje kompjutera rješava svaki problem?

Ako pitate stručnjaka šta da radite kada naiđete na problem u Windowsu, prva stvar koju će vam najvjerovatnije reći je - "Da li si probao da ga restartuješ?".

Iako vam se ovo može činiti kao odgovor kojim želi da vas otkači, restartovanjem kompjutera zaista možete da riješite mnoge probleme.

Međutim, zašto restartovanje uređaja ili nekog programa rješava toliko problema?

Pojedinim problemima je potreban restart

Kako bismo ilustrovali zašto restartovanje rješava toliko problema, možemo da pogledamo ultimativni softverski problem na koji Windows može da naiđe: Plavi ekran smrti.

Plavi ekran smrti izaziva mala greška, najvjerovatnije problem sa hardverskim drajverom ili problem u radu neke komponente.

Windows dolazi u stanje kada ne zna kako da se oporavi, zato prestaje sa radom, pokazuje plavi ekran, sakuplja informacije u vezi sa problemom i automatski restartuje kompjuter umjesto vas.

U pozadini, Windows restartuje problematičan grafički drajver.

Međutim, Zašto Windows jednostavno ne riješi problem, nego restartuje drajver, i sam kompjuter?

Windows to radi jer ne može drugačije - kod je naišao na problem i potpuno prestao da radi, tako da ne postoji način da se nastavi. Restartovanjem, kod može da krene ispočetka i, uz malo sreće, neće ponovo naići na novi problem.

Restartovanjem Windows briše trenutno, problematično, stanje softvera, a samim tim i svaki kod koji je naišao na problem i više ne radi kako treba.

Kada restartujete kompjuter, on diže sistem od nule, restartuje sav softver i on ponovo počinje da radi kao što je radio i prije problema.

Na samom kraju, lakše je sve početi ispočetka nego tražiti i identifikovati problem - zapravo, u pojedinim situacijama, taj problem je nemoguće riješiti na bilo koji drugi način sem restartom.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.