5 prednosti digitalnog marketinga za rast vašeg preduzeća

internet martkeing

Postoji nekoliko prednosti korišćenja tradicionalnog marketinga i digitalnog marketinga. Međutim, sve više kompanija se udaljava od tradicionalnog načina reklamiranja i prelazi na digitalni marketing. Pošto sve više ljudi koristi internet, on omogućava kompanijama i trgovcima da lako komuniciraju i dođu do svojih kupaca.

Dakle, šta je digitalni marketing? Digitalni marketing je upotreba interneta za promociju proizvoda ili usluga putem brojnih platformi koje se mogu koristiti onlajn. Jedan primer bi bile društvene mreže. Mnoge kompanije su počele da više ulažu u internet marketing i svedočile su prednostima, a ako ne znate koje su prednosti, evo 5 koje će vas definitivno ubediti treba ulagati u digital.

1. Širi doseg publike

Za razliku od tradicionalnog marketinga, digitalni marketing vam omogućava da ciljate širi opseg publike jer ceo svet manje-više ima pristup internetu. Ovo vam omogućava da sa lakoćom komunicirate sa svojom publikom iz svih krajeva sveta (ili države, ako radite na nacionalnom nivou). Za razliku od tradicionalnog marketinga, gde ste ograničeni da ciljate samo svoju publiku na svojoj geografskoj lokaciji, digitalni marketing vam pruža set različitih mogućnosti koje će vam doneti bolje rezultate.

2. Merljivi rezultati

Sada živimo u doba podataka i informacija. Dakle, pomoću digitalnog marketinga možete analizirati rezultate i podatke o strategijama koje je neko drugi sprovodio i razvijao onlajn. Analizom ovih podataka, možete bolje razumeti interesovanja svojih kupaca i uticati na njihove odluke prilikom kupovine. S druge strane, tradicionalni marketing to ne dozvoljava. Veoma je teško reći da li je letak koji ste dali ostavio utisak na vašeg kupca ili ga oni samo bacaju. Ili ako ste veoma skup (možda i precenjen) TV oglas se gleda, jer se reklame premotavaju ili menja kanal.

3. Strategije se mogu poboljšati

marketing na internetu

Pošto digitalni marketing može da pruži izveštaje, lako je videti kako vaša ciljna publika reaguje na vaše promotivne kampanje. Ovi izveštaji vam omogućavaju da menjate sadržaj na osnovu vaših rezultata i adaptirate se na najbolji mogući način. Kao rezultat toga, kreirate strategije i sadržaj na osnovu interesovanja vaših kupaca. Ovo je teško uraditi sa tradicionalnim marketingom jer se ne može izmeriti.

4. Angažovanje kupaca

Sa toliko novih brendova, sve je teže pronaći lojalne kupce. Zbog toga je veoma važno da znate šta vaši kupci govore o vašem brendu. Slušajući šta vaši klijenti govore o vašem brendu putem društvenih mreža ili drugih digitalnim medija, onda ste u mogućnosti da stupite u kontakt sa njima. Ovo vam onda omogućava da rešite bilo koji problem koji se može pojaviti ili da pomognete pri izgradnji poverenja kod vaših kupaca.

5. Pratite svoje konkurente

Odlična stvar u vezi sa digitalnim medijima je to što vam ne dozvoljavaju samo da nadgledate svoje kupce, već vam omogućavaju i da pratite svoje konkurente. Omogućava vam da pratite šta vaši konkurenti rade onlajn. Na primer, možete proveriti njihove marketinške kampanje i videti kako se angažuju sa svojim klijentima. Na taj način možete poboljšati svoje trenutne strategije u skladu sa tim i biti ispred konkurencije.

Zaključak

Ovo su samo neke od prednosti digitalnog marketinga. Bilo da ste mala porodična firma ili velika korporacija, digitalni marketing definitivno može pomoći vašem poslovanju da se razvija i napreduje.

Međutim, ako ste novi u digitalnom marketingu, to može biti veoma zastrašujuće, posebno ako ne znate šta radite. U tim situacijama je najbolje da angažujete stručnjaka ili uložite u svoje znanje, te se edukujete i samostalno radite kampanje ali kako treba (bar dok ne bude sredstava za angažman spoljnog saradnika).

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor