7 stvari koje morate znati kada je u pitanju mermer za kuhinju

Materijali kojima opremamo naš dom se biraju pažljivo, jer želimo da traju dugo. Kao i da estetski odgovaraju našim stilskim normama i da podržavaju naš način života. Najbolji predlog za opremanje kuhinje kada su materijali u pitanju je svakako mermer, jer je to klasični prirodni materijal koji će izgledati vanvremenski u enterijeru. I doprineće modernom izgledu prostorije. Mermer za kuhinje možete pronaći u različitim nijansama bele boje sa različitim šarama koje lako možete uklopiti u Vaš enterijer. 

Mermerne ploče za kupatilo i kuhinje su moderno rešenje koje će doneti dozu luksuza u Vaš životni prostor. U redovima koji slede otkrićemo Vam 7 stvari koje sigurno niste znali kada je u pitanju ovaj dekorativni kamen. 

Mermer dolazi sa planina u naše domove

Mermer za kuhinje je prirodni kamen koji u naše domove dolazi sa planina širom sveta. Poznata su nalazišta mermera na planinama Severne Amerike, Azije i Evrope. U Evropi prestonica mermera su pretežno italijanske planine. Mermer je kamen koji se pronalazi u najstarijim slojevima Zemljine kore, a nastao je procesima koji su trajali preko million godina. 

Mermer je ~blistavi kamen~

Mermer je svoj naziv dobio od starih Grka koji su ga nazvali ~marmaros~ što znači blistavi kamen i ~marmalerein~ što znači onaj koji sija. Iz naziva već možemo da zaključimo sve njegove odlike i steknemo prvi utisak o kakvom se to prirodnom kamenu radi.

Ne postoje dve iste šare na mermeru

Ako odaberete mermer za kuhinju budite sigurni da će ona biti unikatna jer ćete dobiti kuhinjsku ploču sa jedinstvenom šarom. Minerali su ti koji su zaduženi za različite šare na kamenu i kao što je svaka pahuljica ili otisak prsta jedinstven tako ne postoje dve iste mermerne ploče. Na svakoj kuhinjskoj ploči mermerne vene su drugačije raspoređene i daće Vašem enterijeru poseban luksuzan i moderan izgled. 

Najzastupljeniji mermer za kuhinju se zove Karara

Karara je najpoznatija vrsta italijanskog mermera koja se može pronaći kod nas na tržištu. Tako da ako ste gledali kataloge ili ste kod nekoga videli mermerne ploče za kupatilo i kuhinje budite sigurni da je to sigurno bio mermer Karara. Naziv je dobio po pokrajini u Italiji gde se iskopava, a odlikuje ga blaga siva pozadina sa svetlim šarama koje su nežne i prefinjene. Ako vas zanima gde se može naći ovaj tip mermer, kao i druge najpoznatiji italijanski brendovi mermera, pogledajte ovde.

Materijal koji je korišćen u izradi najlepših istorijskih umetničkih dela

Ako samo malo razmislite shvatićete da sva velelepna umetnička dela su upravo isklesana u mermeru. Pomislite samo na Davida koji je delo velikog Mikelanđela i biće Vam jasno o kakvom je impozantnom materijalu reč. Pitanje je da li bi ovo umetničko delo toliko izazvalo pažnje da je urađeno u nekom drugom materijalu. Mermer mu je dao čistotu, luksuz i vanvremensku vrednost. Umetnici su obožavali mermer zbog sjajne i prozirne površine i kvalitetne čvrstoće. 

Mermer za kuhinje svoju tajnu krije u nesavršenosti

Što je ovaj prirodni kamen šareniji, odnosno dolazi u različitim bojama, sa previše vena odnosno šara je znak njegove nesavršenosti i zagađenosti minerala, peska i gline koji dovode do ovih promena. 

Mermer se čisti samo sa sredstvima koja nisu abrazivna

Svoju mermernu ploču u kuhinji morate zaštititi određenom folijom, jer ako to ne učinite morate voditi računa o mermeru. Mermer kako materijal ne podnosi kiseline, i neće trpeti sečenje limuna ili paradajza na ploči. Kada dođe čišćenje na red koristite samo ona sredstva koja su dobro i za Vaše ruke jer samo tada nećete oštetiti ovaj prirodni kamen.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor