Kreativne ideje za renoviranje stana

Postoje određene smernice koje moraju biti ispoštovane, one se odnose na raspored samih prostorija i nameštaj kao i njihovu orjentaciju. Kada govorimo o orjentaciji, bitna stvar kod svakog stana za renoviranje je upravo poboljšanje same prozračnosti prostorije. Ako stan želimo detaljno da renoviramo, za svaki dobar poduhvat potreban je idejni projekat.

Adekvatan raspored nameštaja u stanu postiže se dobro odrađenim idejnim projektom arhitekte za renoviranje stana

Ako u životni prostor želimo uneti promene iz korena, potrebna je adekvatna stručna pomoć arhitekte za renoviranje stana. Svaki arihitekta na osnovu stvarnog stanja životnog prostora, funkcionalnosti i potrebe svojih korisnika ostvaruje plan rada za navedeni prostor. 

Važnu stavku u samom projektu čini dizajn životnog prostora, koji opet zavisi od potreba i promena koje želimo postići. Svaka izdvojena zona našeg stana mora biti uređena na osnovu funkcije, bilo da je reč o kupatilu, dnevnim i spavaćim sobama, hodniku, kuhinji ili ostavi. Svaka od navedenih stambenih jedinica ima jedinstvenu notu boja i sam odabir materijala za potreban nameštaj. Dalji koraci svakako predstavljaju uređenje zidova svih prostorija, jer upravo adekvatan tonalitet boja određuje budući odabir materijala. Nakon zidova, podovi čine podjednako zahtevan posao, pri čemu prilikom renoviranja oni često bivaju odrađeni pre samih zidova. 

Kod uređenja dnevnih soba, svetlim bojama plafona sa dostupnim osvetljenjem, postiže se bolji efekat same prostorije i njenog prostranijeg izgleda. Predlaže se da stanovi koji inače imaju dovoljno dnevne svetlosti, kao dopunu imaju adekvatan raspored svetla. Svetlo koje ima efekat difuznog širenja svetlosti je najbolji za spavaće i dnevne sobe. Adekvatna rasveta i dovoljna količina dnevne svetlosti, svakom životnom prostoru daju zdravstvene benefite utičući pozitivno na naše raspoloženje. 

Kvadratura stana određuje stepen i težinu radova za renoviranje

Često veći stanovi imaju više zahteva u odnosu na manje stanove, što u sve većem broju slučajeva odstupa od iskazanog. Kod stanova male kvadrature, javlja se problem malog i skučenog prostora od kojeg svakako želimo postići efektnu funkcionalnost. Lepota samog stana u estetskom smislu zajedno sa funkcionalnošću, za male stanove je od prioritetne važnosti. Kako bi se zadovoljili i u celosti ispoštovali navedeni zahtevi potrebna je pomoć ahritekte za renoviranje stana.

Stanovi male kvadrature imaju manjak kuhinjiskog prostora pa se stoga savetuje ugradnja visećih delova i postavljanje šanka sa skrivenim delovima u kojima možemo odložiti dodatno posuđe. Svaki od visećih i donjih ugradnih delova kuhinje, prema zahtevu malog prostora, treba da sadrži što više pregrada za odlaganje posudja. Kod većih stanova trpezarija sa prostorom za ručavanje je sastavna celina kuhinja, pri čemu kod malih stanova ovo nije tako izvodljivo. Postavljaju se barske stolice sa šankom za ručavanje. 

Uređenje dnevnih soba kod stanova malih kvadratura, potrebno je postići efekat komfora. Dnevni boravak u ovom slučaju, obično treba da sadrži garnituru, tv policu ili komodu, tepih i klub stočić. Uz navedene elemente, dodaju se obično dekorativne lampe u uglovima, uz sobne biljke koje svakako oplemenjuju sam prostor. Uglovi malih dnevnih soba, mogu biti iskorišćene za police sa knjigama, koje uz podne lampe visoke elegancije i fotelje, čine omiljeni kutak našeg stana. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor