Da li je dovoljan miris kafe za razbuđivanje?

Nova studija koja se bavi efektima aroma kafe i aktivnostima mozga pokazala je da učinak i produktivnost ima i sam miris najpopularnijeg toplog napitka, prenosi britanski portal "Metro".

Po najnovijem istraživanju, ako slučajno ne volite ukus ovog napitka, dovoljno je samo da osjetite miris skuhane kafe i već ćete biti spremni za posao.

Istraživači Stivens biznis škole iz Nju Džersija razdvojili su 114 učenika u dvije grupe - jednu su izložili mirisu, a drugu ne, te su zaključili da im je samo udisaj kafe pomogao da se razbude i da vjeruju i očekuju da će bolje raditi.

Kafa ne samo da razbuđuje, već daje i energiju, a ispitanici koji su pomislili da će uspješnije obavljati posao kada popiju ovaj napitak ne samo da su to predvidjeli, već su zaista i bili produktivniji.

"Zanimljivo je što je miris kafe pomogao ljudima da bolje funkcionišu na analitičkim zadacima, ali i to što su mislili da će biti bolje. Pokazali smo da je ovo istraživanje barem djelimično odgovorno za njihovu poboljšanu performansu", rekla je istraživačica Adriana Madžharov.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.