Da li kozmetički salon može ponuditi rešenje za vaše bore?

Starenje je neminovan proces u čovekovom životu, koji prihvatamo na različite načine. Neko od nas godine nosi onakvim kakve jesu, želeći da se nižu i da ih bude što više, dok drugi žele da zaustave vreme i da izbrišu svaki trag godina na svom telu, a posebno na licu. Ovo se prvenstveno odnosi na žene, mada ni muškarci nisu imuni na tretmane za koje se nadaju da će ih podmladiti.

 Takozvano „peglanje bora“ vrlo je čest zahtev u salonima lepote, a ponekad se podrgavamo i onima koji nisu odgovarajući za našu kožu. Zbog toga je vrlo važno da se pre svakog tretmana konsultujete sa dermatologom, kako umesto podmlađenog izgleda ne biste morali da sanirate posledice neadekvatne nege.

Kako odabrati pravi tretman protiv bora?

Na ovo pitanje mogu da vam odgovore i stručnjaci, koje bi svaki kozmetički salon trebalo da ima. Prvenstveno, važno je da znate da li ste skloni alergijama, kao i da li vam crvenilo ili druge reakcije proizrokuju određene supstance. Vodite računa i o pigmentaciji svoje kože, jer ako je tamnija, može doći do gubitka pigmenta. Takođe, ukoliko imate osetljivu kožu, izbegavajte tretmane leti i kada je zračenje visoko. Naravno, vodite računa i koji salon birate, prvenstveno misleći na higijenu, jer ukoliko instrumenti nisu dovoljno sterilisani, može doći do infekcije.

Predstavljamo vam neke od najpopularnijih tretmana.

Uklanjanje bora laserom

Ovo je veoma efikasan tretman, čije je dejstvo dugotrajno, a nuspojave su minimalne. Deluje se na najdublje delove kože, stvara se novi kolagen, a rezultat je vidljiv nakon nekoliko dana, dok je za konačan potrebno nekoliko meseci. Oporavak je kratkotrajan, a najverovatnije će se pojaviti crvenilo. Pre tretmana nanosi se lokalna anestezija, a potom se laserom stvaraju male tačkice, koje skupljaju kožu. Kozmetički salon će vam najverovatnije biti adresa dva do četiri puta, da biste postigli rezultat.

Radiotalasni lifting

Radi se o jednom od najefikasnijih tretmana, koji nema nikakve nuspojave, pa ga mnogi rado biraju. Koža se osvežava i dobija zdraviji izgled. Ovaj tretman može da se radi tokom cele godine, bez ograničenja, a rezultati su odmah vildjivi. Na lice se nanosi gel, a zatim se sondom prelazi preko određenog područja. Radiotalasima se zagreva srednji sloj kože, a to podstiče stvaranje kolagena i elastina. Potrebno je od pet do 20 tretmana. Nakon tretmana, kožu je potrebno održavati, da bi se efekat produžio.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija predstavlja uklanjanje izumrlih ćelija kože. Ovo je jedan od osnovnih tretmana i prilagođen je svim tipovima kože. Koža je osvežena, jer se podstiče mikrocirkulacija, pa se ćelije bolje hrane. Tretmane je potrebno ponavljati, najčešće od pet do osam puta, a moguće ih je kombinovati i sa drugim metodama. Za tretman se koristi sonda, a moguće je menjanje gustine kristala, kako bi se odredio stepen dermoabrazije. Ipak, ovaj metod koristan je ukoliko ste tek primetili promene na koži, jer na duboke bore teško deluje.

Prevencija bora

Naravno, pre nego što se podvrgnete bilo kom tretmanu, povedite računa o svojoj koži. Mnogi stručnjaci kažu da bi sa ovim trebalo početi već u dvadesetima. Vrlo je važno da koristite proizvode, kao što su kreme ili tonici, koji su isključivo namenjeni za vaš tip kože. Takođe, lice je važno detaljno očititi nakon nanošenja šminke. Povremeno primenjujte i piling, kako biste otklonili odumrle ćelije. Koristite proizvode protiv starenja kože, ali umereno. Ukoliko preterate, možete da izazovete kontra efekat. Neka vam u rutinu uđe da koristie kremu za predeo oko očiju. Obavezno štitite lice od sunčevog zračenja, preparatima namenjenim za ovu svrhu. Na svakih mesec dana idite na tretmane čišćenja lica. Svakako, vodite računa o ishrani, jedite zeleno povrće, orašaste plodove, bobičasto voće,  pijte mnogo vode i obezebdite svom organizmu dovoljno sna.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor