Dubai – grad koji se neprestano razvija

Nedaleko od glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabija, na samom jugu Persijskog zaliva, nalazi se moderni, velelepni, grandiozni megalopolis, napravljen za divljenje i uživanje. Grad koji pleni lepotom i bogatstvom, grad u kome se nalazi najviša zgrada na svetu, najluksuzniji hotel na svetu i najlepše plaže na svetu. Grad koji turisti rado posećuju jer je Dubai neopterećen prošlošću - nema muzeja, ruševina ili starine koje obavezno morate videti, za kojima se čeka u redu satima i koje sa žaljenjem u drugim gradovima propuštate. Dubai je grad budućnosti, grad koji je entertainment turizam razvio do krajnjih granica i u kome su posetioci glavne zvezde koji sami biraju svoj program zabave.

Koliko god puta dolazili u Dubai, iznenadiće vas svojom sposobnošću da se menja i neprestano razvija. Zato vas informišemo o novim sadržajima za 2022. godinu.

Plaže u Dubaiju za odmor i zabavu

Okružen najlepšim peskovitim plažama, Dubai je idealno mesto za odmor. Bilo da ste ljubitelj aktivnog odmora ili da ste u potrazi za skrivenim mestom za mir, u Dubaiju ćete naći sve što vam je potrebno. Dubinsko ronjenje sa prelepim podvodnim fenomenima, surfovanje na talasima, paraglajding, jedriličarstvo, luksuzna krstarenja - samo su delić ponude koje očekuje one koji traže višak adrenalina.

Zabavu uvećava veliki broj akva parkova od kojih je najpoznatiji "Atlantis Aquaventure". On upotpunjuje klasičnu ponudu akvaparkova sa podvodnom avanturom koja se ne propušta. Ako ste raspoloženi za lude vožnje i nova uzbuđenja, onda vam preporučujemo krak koji vodi ispod nivoa mora gde ćete se ukrstiti sa gomilom ajkula od kojih vas deli samo jedno tanušno staklo!

Plaže koje se mogu posetiti u samom gradu su Jumeirah - sa pogledom na nebodere grada, Kite - odakle svakodnevno poleće na hiljade paraglajdera, Palm Jumeirah - od čijih će fotografija instagram profili eksplodirati ili mirna oaza poput Mamzar parka gde se može uživati u porodičnoj, mirnoj atmosferi. La mer je plaža gde su žurke neprestane I gde ćete popiti neki od najboljih koktela.

Najviša zgrada na svetu  - Burdž Kalifa

Dubai je grad superlativa, pa nije ni čudo što je mesto gde se nalazi najviša zgrada na svetu i gde je u izgradnji još jedna najviša zgrada na svetu. Zvuči šaljivo, ali zapravo nije. Dubai je grad koji se takmiči sam sa sobom i stalno gleda da nadmaši ono što je već stvoreno. U njemu se zaista nalazi trenutno najviša zgrada na svetu, Burdž Kalifa, ali je u toku izgradnja Dubai Creek Tower zgrade koja će za 500 metara nadmašiti nju. Njenu maketu i način izgradnje možete pogledati u izložbenom delu najvećeg tržnog centra, Dubai Mall-a, a kako će to izgledati uživo – teško je i zamisliti.

Burdž Kaliga sa svojih 829,84 m trenutno predstavlja najvišu građevinu koju je čovek ikada napravio. Pravljena od najmodernijih materijala, zgrada je pravi predstavnik neofuturizma. Burdž Kalifa ima 163 spratova iznad zemlje i čak 57 liftova. Turisti uglavnom posećuju 124. i 125. sprat gde se nalazi veliki broj restorana sa spektakularnim pogledom na zaliv. Oblakoderi širom Dubaija stiču populanost na račun pogleda na Burdž Kalifu – to važi za neke kafiće, restorane i bazene sa kojih se pruža lep pogled na zgradu I koje instagrameri rado posećuju.

Jedini hotel sa 7* na svetu - Burdž al Arab

Ovaj hotel je pomerio sve granice ugostiteljstva, tako da umesto dosadašnjih maksimalnih 5 zvezdica, pa čak i 6 zvezdica u izuzetno luksuznim hotelima na ekskluzivnim destinacijama, ima potpuno zasluženo 7 zvezdica! Hotel je napravljen u obliku jedrilice čime se daje omaž ne tako davnoj prošlosti ovog regiona gde su se starosedeoci bavili sakupljanjem školjki i ribolovom. U svakom drugom pogledu ovo je zgrada inovacija i budućnosti. Unikatna privatna plaža, najveći hotelski atrijum na svetu, luksuzni spa centri, šefovi kuhinje koji spremaju hranu po Mišelinovim standardima - samo je deo ponude ovog mesta. Turisti koji ne odsedaju u hotelu imaju prilike da bolji pogled na ovo luksuzno mesto obezbede krstarenjem (sa broda),  vožnjom helikopterom (sa visine) ili iz koktel barova sa plaža u okolini. Cene boravka u ovom ili nekom sličnom hotelu možete proveriti na sajtu turističke agencije Travel Boutique iz Beograda.

Najveći ram na svetu - Dubai Frame

Još jedan rekord koji drži Dubai. Ovaj ram za slike je najveći ram na svetu. U pitanju je zgrada koja se nalazi u Zabel parku u centru grada, visoka je 150m i turisti je rado uklapaju u svoje obilaske još od davne 2018. godine kada je izgrađena. Stakleni pod na vrhu zgrade pruža i lep pejzažni pogled na grad i dosta uzbuđenja.

Madinat Jumeirah

Svako ko makar prođe pored Dubaija trebalo bi da obiđe Souk Madinat Jumeirah, mesto koje savršeno spaja modernost i kulturu. "Souk" znači pijaca, a ovaj kraj u svojoj arhitekturi oponaša tradicionalno arapsko tržište, stvarajući istorijsku atmosferu pomešanu sa savremenim restoranima i barovima. Iako je sve novo, arhitektonski savršeno izmišljeno i uklopljeno, ovo je idealno mesto za posetioce da shvate kako je Dubai izgledao u prošlosti. Tu se mogu naći prodavnice koje prodaju sve od suvenira do regionalnih ukrasnih predmeta. Većina prodavnica su mali štandovi, što dodatno naglašava čaršijski stil mesta.

Kraj je poznat po noćnom životu i po modernim barovima sa odličnom muzikom, skupim restoranima, ili, za one koji vole tradicionalno iskustvo, barovima gde se puši nargila, ovde poznatija kao šiša.

Madinat je poznat i kao mala Venecija zbog svojih mnogobrojnih kanala, iako su ovi kanali zamišljeni da oponašaju potoke na kojima je stanovništvo živelo pre nego što je u Emiratima otkrivena nafta. S tim, što ovde nećete naći venecijanske gondole, već tradicionalne čamce kojima se nekada lovila riba.

Dubai Marina

Marina je takoreći grad za sebe. Izgrađena je na veštačkom kanalu koji je dugačak 3 kilometra i prostire se uz Persijski zaliv. Uz šetalište su izgrađeni neboderi u kojima živi 120000 ljudi sa luksuznim pogledom na luku i zaliv.  Krstarenja marinom sa večerama na prelepim kruzerima su ultimativni doživljaj koji ne treba propustiti. Ovde se može naći i veliki broj izvanrednih šoping molova koji obezbeđuju jedinstveno iskustvo kupovine. Dubai mall je jedan od najpoznatijih i najvećih tržnih centara sa luksuznim brendovima, akvarijumom i bioskopom u kome možete da provedete ne sate, nego dane.

Muzička fontana i ski centar

Centar grada je odnedavno bogatiji za još jednu atrakciju - muzičku fontanu. Koliko god izgledalo poznato vodeni mlazovi i muzika u kombinaciji sa osvetljenjem, doživljaj je neverovatan! Predstava se izvodi svako veče od 6 popodne do 23 sata, na svakih 30 minuta.

A ukoliko se neko od posetilaca ovog pustinjskog podneblja ipak uželi zimske atmosfere, tu je čuveni ski centar Dubaija. Centar je zatvorenog tipa, ima veštačkog snega tokom cele godine, odličan je za skijanje I snowboarding, a možete videti i pingvine! Za Dubai ne postoje izgovori. Ono što nema, to će napraviti i izmisliti. Jedna od stvari koje ova pustinjska zemlja nema je planina, pa je veštački napravljen ceo park za “monti bajk” sa stazama preko 30 kilometara.

Dubai – mesto za sve generacije

Ne tako davno, na mestu gde se danas nalazi jedan od najmodernijih gradova sveta, bila je pustinja. Tu na mestu gde je tehnika i čovekova imaginacija ukrotila pustinjski pesak i kamen, divimo se arhitektonskom čudu sveta koje se svakim danom menja i koje želi da iznova fascinira i izazove divljenje. Kao kruna tog ubrzanog razvoja je i Dubai Expo, koji se upravo organizuje i koji je stecište svetskog tehnološkog i idejnog napretka o čijim dometima će se tek govoriti

Taj ubrzani razvoj, to takmičenje sa samim sobom u luksuzu, glamuru i sjaju, pleni novom snagom i zato se posetioci Dubaiju stalno vraćaju. A on će im darovati još bolji sadržaj i još intenzivnije iskustvo.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor