10 razloga da jedete masline!

10 razloga da jedete masline!

Maslinovo ulje je na glasu, ali ni sam plod ove voćke ne treba ignorisati. Da, masline su voće, a evo i 10 dobrih razloga da ih jedete svaki dan.

John Summer je američki nutricionista, herbolog i homeopatski ljekar koji savjetuje sportiste, menadžere i mnoge roditelje o prednostima komplementarne terapije za zdravlje i prevenciju. O maslinama ističe ovih 10 činjenica:

Kardiovaskularne koristi

Kad slobodni radikali oksiduju holesterol, krvni sudovi se oštećuju, a masnoća nakuplja u arterijama, što vremenom može dovesti do srčanog udara. Antioksidativne hranjive supstance u crnim maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Masline sadrže zdrave mononezasićene masti za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od ateroskleroze i povećavaju dobar holesterol. Nedavna istraživanja su pokazala i da mononezasićene masti koje se nalaze u maslinama (i maslinovom ulju) mogu pomoći u smanjenju povišenog krvnog pritiska.

Mršavljenje

Čini se da zamjena zasićenih mononezasićenim mastima, kakve nalazimo u maslinama, podstiče mršavljenje. Maslinovo ulje podstiče razgradnju masti unutar masnih ćelija, pa možete lakše da se riješite trbušnih masnoća i smanjite neosjetljivost na insulin. Ljudi koji troše najviše maslina ukupno konzumiraju manje kalorija i rijetko su gojazni. Krvni testovi pokazuju da oni imaju viši nivo serotonina, tzv. hormona sitosti. I sama aroma maslina može da izazove osjećaj sitosti i smanji unos kalorija za gotovo 200 na dan.

Prevencija raka

Antioksidativna i protuupalna svojstva maslina čine ih prirodnom zaštitom od raka jer hronični oksidativni stres i hronična upala mogu biti ključni činioci u razvoju raka. Pružajući nam bogate zalihe antioksidansa i protuupalnih hranjivih materija, masline mogu da spriječe opasnu kombinaciju hroničnog oksidativnog stresa i hronične upale.

Crne masline su odličan izvor vitamina E, koji neutralizuje slobodne radikale u masnom tkivu. Istraživanja su pokazala da ishrana sa dodatkom maslinovog ulja dovodi do smanjenog rizika od raka debelog crijeva.

Manje bola

Masline, odnosno antioksidansi i protuupalne hranjive materije u njima mogu da djeluju kao prirodni ibuprofen. Njihova ulja sadrže oleocanthal, materiju sa protivupalnim djelovanjem. Slično kao kod klasičnih nesteroidnih protivupalnih lijekova. Zanimljivo je da 50 g (više od tri i po kašike) maslinovog ulja sadrži količinu oleocanthala čije je protivupalno delovanje slično kao desetina doze ibuprofena za odrasle.

Zdravlje kože i kose

Crne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji hrane, hidriraju i štite kožu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja. Odlično je mazati se maslinovim uljem nakon tuširanja, ali ne koristite ga kao kremu za sunčanje jer mu to nije namjena, mogli biste da završite sa opekotinama. Za zdravlje kose pomješajte žumance i maslinovo ulje i nanesite na kosu, a nakon nekog vremena kosu operite.

Manje alergije

Protivupalna svojstva maslinovog ulja dobra su i za one koji imaju alergiju. Ekstrakti masline djeluju kao antihistaminici na staničnom nivou. Blokiranjem receptora histamina jedinstvene komponente u ekstraktima masline mogu pomoći u smanjenju alergijske reakcije. Uključite, zato, masline u antialergijsku ishranu. Mogu da povećaju protok krvi i svojim protivupalnim svojstvima pomognu kod ublažavanja bolesti kao što je astma.

Zdravlje probavnog trakta

Često konzumiranje vitamina E i mononezasićenih masti u crnim maslinama povezano je sa nižim rizikom od raka debelog crijeva. Ove hranjive materije sprečavaju rak debelog crijeva neutralizovanjem slobodnih radikala. Maslinovo ulje ima i blagotvorno dejstvo na čir i gastritis. Osim toga, aktivira izlučivanje žuči i hormona gušterače, te time smanjuje učestalost formiranja žučnih kamenaca. Šoljica crnih maslina sadrži 17 odsto dnevne količine vlakana, što unapređuje zdravlje probavnog trakta i podržava idealnu ravnotežu hemikalija i broja mikroorganizama potrebnih za zdrav probavni sistem.

Dobar izvor gvožđa

Masline, pogotovo crne, bogate su gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da prenose kiseonik po celom telu zavisi od prisustva gvožđa u krvi. Ako patimo od nedostatka gvožđa, naše tkivo ne dobija dovoljno kiseonika i možemo da osjećamo hladnoću ili slabost. Gvožđe, takođe, igra važnu ulogu u proizvodnji energije. I pravilna funkcija mnogih enzima i imunološkog sistema zavisi od dovoljne količine gvožđa.

Zdravlje očiju

Jedna šoljica maslina sadrži 10 odsto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave oči i omogućuje poboljšan noćni vid. Djeluje i protiv katarakte, makularne degeneracije, glaukoma i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem.

Povećava nivo glutationa u krvi

Potrošnja maslina je povezana sa znatno povećanim nivoom glutationa u krvi i poboljšanjem antioksidativnog kapaciteta. Glutation je jedan od najvažnijih antioksidansa u prirodi. Niži nivo glutationa u krvi povezuje se sa povišenim krvnim pritiskom, povišenim postotkom tjelesnih masnoća i generalno lošijim zdravstvenim stanjem. Veći nivo dovodi se u vezu sa boljim zdravljem i prevencijom raka.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave