Jesen je sezona kestenja, a evo i 5 razloga zašto da ih redovno jedete

Jesen je sezona kestenja, a evo i 5 razloga zašto da ih redovno jedete

Osim šta je kestenje ukusno i što vam služi kao prva asocijacija na jesen, ono je jako zdravo i ljekovito

Ovo orašasto voće pretežno raste u južnom dijelu Evrope i na Sredozemlju, a u pojedinim zapisima se navodi da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali. Osim lijepog ukusa, kesten, je jako zdrav i ima brojne prednosti u odnosu na ostalo voće, ne sadrži gluten pa se od njegovog brašna mogu praviti brojna jela što posebno pogoduje osobama osjetljivim na gluten.

1. Namirnica koja zasićuje

U 100 grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa se iz tog razloga ovi plodovi nazivaju namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, odnosno povećava se količina bjelančevina i ugljenih hidrata u plodu.

2. Namirnica za režim ishrane bez glutena

Više od 40% kestena čini skrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supa, i drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadrži gluten, preporučuje se osobama koji boluju od celijakije ili izbjegavaju gluten u svojoj ishrani.

3. Namirnica koja podstiče rad crijeva

Kestenje je odličan izvor vlakana koja smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad crijeva, odnosno bolju i redovniju stolicu.

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce

Kesten je bogat kalijumom i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima. Osim toga, sadrži značajnu količinu vitamina A, B i C, kao i mangana, kalcijuma, hlora, željeza i magnezijuma.

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nerava i ojačava imunitet. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

Izvor

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave