Kako boja odeće utiče na raspoloženje?

Kako boja odeće utiče na raspoloženje?

Dizajneri,modni kreatori,feng-šui majstori… Čak i psiholozi i psihijatri se slažu da boje igraju važnu ulogu u našem životu.

One izazivaju pozitivne i negativne reakcije, neke podižu nivo adrenalina, dok druge smiruju.

Sve boje se dele na: primarne, sekundarne i tercijalne.  Primarne, odnosno osnovne boje su crvena, plava i žuta. Sekundarne nastaju njihovim mešanjem, dok tercijalne nastaju mešanjem i preklapanjem primarnih i sekundarnih boja.

Druga podela boja je podela na tople i hladne. Tople su one koje pripadaju crvenom spektru, ili “vatrene boje”, crvena, narandžasta i žuta. Hladne pripadaju plavom spektru, to su “boje vode”, plava, zelena i ljubičasta.

Tople boje izazivaju različite emocije, od strasti i topline,do besa i agresivnosti. Hladne boje povezujemo sa smirenošću i opuštanjem, ali mogu da izazovu i tugu i depresiju.

Neutralne boje su crna,bela i sve nijanse sive,koja nastaje mešanjem crne i bele.

Sad kada znamo osnovne stvari o bojama, važno je i da naučimo da boja koju biramo za svoju odeću može mnogo da utiče na samopouzdanje i raspoloženje.

Ukoliko još niste odlučili kako da se obučete za neku priliku,saveti koji slede bi mogli da vam pomognu.

 • Crvena, kao najdominantnija boja, predstavlja ljubav, strast, energiju, seks, uzbuđenje, snagu, samopouzdanje… Sve ovo je poželjno kada želite sebe da prikažete u najboljem svetlu, pa je ova boja idealna za ljubavni sastanak.
 • Plava je boja slobode i mira,mnogima omiljena. Plava odeća je poželjna u svakoj prilici.
 • Žuta je otvorena i topla. Za nju kažu da je boja svetlosti i Sunca.Komade garderobe u ovoj boji najbolje je da nosite u prilikama koje zahtevaju dosta komunikacije sa drugim ljudima. Podstiče harizmu,intelekt i maštu.
 • Narandžasta je nastala mešanjem žute i crvene, pa ona nosi “energiju” i jedne i druge. Pored toga, nju često zovu i bojom kreativnosti. Isto kao i žuta i ona podstiče na druženje i komunikaciju.
 • Zelena je simbol prirode. Ona je najprijatnija za naše oči jer opušta i smiruje.Ako ste nervozni i napeti kažu da je dobro da pogledate u neku zelenu površinu.Veruje se i da poboljšava koncentraciju i memoriju.Ako to uzmemo u obzir, zelena je pravi izbor ako idete na npr. neki važan ispit.
 • Ljubičasta je simbol bogatstva,prestiža,uravnoteženosti i harmonije. U prošlosti, ljubičasti materijali su bili izuzetno skupi i mogli su da ih priušte samo članovi kraljevske porodice i ljudi koji su pripadali bogatom sloju društva. Zbog toga ona i danas nosi epitet “kraljevska boja”. Nju je najbolje nositi onda kada želite da se osećate glamurozno i prefinjeno.
 • Roze je delimično crvena,ali ipak blaga. Često je nazivaju i “boja za devojčice”, ali ona svakako nije rezervisana samo za njih. Bez preterivanje, roze može da bude odličan izbor za svaku priliku, bilo da je ona svečana ili ne i bez obzira na pol osobe koja je nosi.
 • Bela je boja čistoće i nevinosti. Izuzetno elegantna, ova neutralna boja se uklapa u baš svaku priliku. Najbolje dolazi do izražaja ako se kombinuje sa detaljima jarkih boja. Previše bele može da deluje dosadno i sterilno, tako da uvek obratite pažnju da ne preterate.
 • Crna, ubedljivo najmoćnija neutralna boja. Može da bude apsolutno elegantna, za posebne prilike, a možete i da je nosite svakodnevno. Naravno, i ovde je važno da ne preterujete jer crna  može da izazove strah, tugu i depresiju. Kao što je slučaj i sa belom i ovde je poželjno da dodate neke detalje vedrih boja.

Bez obzira na  savete,bilo da oni dolaze od modnih stručnjaka ili nekog drugog, setite se da je najvažnije ono kako se vi osećate. Svaka osoba je različita i ne volimo svi isti način oblačenja.

Kada birate boju za sebe, nema ispravnog i pogrešnog, važno je da se prijatno osećate u onome što nosite.

1 comment

Anja
Anja
AUTHOR
PROFIL

  Povezane objave