Savjeti za prvi let avionom – šta i kako funkcioniše

Savjeti za prvi let avionom – šta i kako funkcioniše

Nemojte prvo letenje doživljavati kao stresno iskustvo, već se spremite unapred i letite bez brige.

Poznanici koji su već putovali avionom, pričali su Vam o brojnim procedurama koje morate proći pre nego što uđete u avion. Ipak, i dalje Vam nije sasvim jasno kako protokoli pred let funkcionišu. Ukoliko prvi put letite, i želite da razjasnite sve nedoumice koje imate u vezi sa procedurama prilikom putovanja avionom, pročitajte naredni tekst.

Pre nego što rezervišete let, treba da znate da je najpovoljnija kupovina avio karata onog trenutka kada odlučite da ćete putovati. Naime, vrijeme rezervacije leta, kao i broj preostalih mesta u avionu veoma utiču na cijenu karte. Što je vrijeme leta bliže i što manje mjesta ima, karta će biti skuplja.

Potrebna je posebna rezervacija za sjedište

Obratite pažnju na to da rezervisana karta u avionu nije isto što i rezervisano sjedište. Ukoliko želite neko posebno sjedište, ono se kod nekih avioprevoznika dodatno naplaćuje. Takođe, ukoliko putujete u paru ili u grupi, treba da razmislite o mogućnosti rezervisanja sjedišta. Cijene rezervisanih sjedišta, uglavnom nisu veće od same cijene karte.

Nakon što ste rezervisali kartu za destinaciju na koju želite da idete, na mejl adresu će Vam stići karta. Sačuvajte je u svom računaru, kopirajte na USB uređaj i odštampajte. Za ulazak u avion su Vam potrebni ta karta i Vaš pasoš ili viza.

Osigurajte prtljag tokom leta

Ukoliko Vam se dogodi da izgubite prtljag ili da budete pokradeni u avionu, osiguranje Vam može pomoći da nadoknadite štetu koja Vam je učinjena. Ovo osiguranje se ne odnosi samo na prtljag, već i na Vašu ličnu bezbjednost. Nakon što ste uplatili osigranje, možete da se opustite u avionu i utonete u san, ukoliko dugo letite.

Provjerite koja su ograničenja za pakovanje prtljaga

Svaki avio prijevoznik ima svoja pravila koja se tiču ograničenja kilaže i pakovanja prtljaga. Te informacije najbolje je provjeriti na sajtu kompanije kojom ćete letjeti. Ipak, postoje određena pravila koja važe za sve avione, kojih treba da se pridržavate ukoliko želite da izbjegnete probleme prilikom kontrole prtljaga na aerodromu.

U svaki avion možete besplatno unijeti ranac ili torbu, i u njih treba spakovati sve vrijedne stvari poput novca ili nakita, kao i dokumenta. Što se tiče ostalog prtljaga, većina avio kompanija dozvoljava da besplatno unesete u kabinu prtljag težine do 10 kilograma i dimenzija 55x40x23. Veći prtljag naplaćuje se dodatno u zavisnosti od težine.

Tečnost se pakuje u specijalnim kesicama

Na samom aerodromu ili bolje snabdjevnim prodavnicama kozmetike možete kupiti ove kesice. One su providne, dimenzija su 20×20 i imaju jedan litar zapremine. U kesice je dozvoljeno upakovati tečnost zapremine do 100 ml. U njih možete spakovati kozmetiku, ali i vodu, jer flašice od 0,5l ili veće zapremine, ne možete unijeti.

Više tečnosti mogu uneti ljudi koji piju specijalne lekove, kao i majke sa decom. Ukoliko na primer, bolujete od dijabetesa i pijete lekove, potrebna Vam je potvrda lekara, koju morate predati na kontroli. Poželjno je i da dozvolu prevedete na engleski jezik, jer događa se da se samo potvrda na sprkom jeziku ne prihvata.

Čekirajte se onlajn

Mogućnost čekiranja putem računara ili telefona jedna je od olakšavajućih okolnosti, jer ne morate čekati na šalteru za čekiranje na aerodromu, na kojima morate biti barem dva sata pre poletanja aviona. Ukoliko se čekirate onlajn, možete se odmah uputiti ka šalterima za brzu predaju prtljaga (ukoliko imate zaseban prtljag) ili pasoškoj kontroli.

Onlajn čekiranje se obavlja na sajtu avio kompanije kojom putujete, na karti koju ste odštampali piše šifra rezervacije ili broj karte, koju je potrebno da unesete kada se onlajn čekirate. Prijavljivanje na let onlajn možete učiniti najranije 36 sati ili najkasnije sat vremena pred poletanje aviona.

Pre odlaska na aerodrom, provjerite koji gejt Vam je potreban

Gejt na karti određuje kojim ćete ulazom doći na aerodrom, zato kako ne biste nepotrebno trošili vrijeme obilazeći aerodrom i tražeći gejt, pogledajte na Vašoj karti koji gejt Vam je potreban i raspitajte se sa koje strane treba da dođete.

Prolaz kroz detektor metala

Na samom aerodromu dočekaće Vas pristupna kontrola kojoj je potrebno da pokažete validan lični dokument i Vašu kartu. Nakon toga prolazite kroz detektor metala, gdje je neophodno skinuti sa sebe odjeću ili druge predmete koji imaju metal.

Prtljag, ranac, telefon, fotoaparat, kao i stvari koje skidate sa sebe stavljate u plasitčne posude koje se skeniraju. Ukoliko se detektor za metal oglasi, kontrola ima prava da Vas natjera da skidate dijelove odjeće i obuće dok se ne otkrije šta je aktiviralo detektor. Nakon bezbjednosne kontrole, nastavljate ka pasoškoj kontroli.

Provjerite da li imate potrebnu dokumentaciju

Dokumentacija koja je potrebna za pasošku kontrolu zavisi od zemlje u koju putujete. Nekada Vam je potreban samo pasoš. a nekada viza. Ukoliko presjedate, provjerite da li  zemlja, u kojoj presjedate iz jednog aviona u drugi, zahtjeva tranzitne vize.

Ukoliko se nemate tranzitnu vizu, a zemlja u kojoj presjedate je traži, možete biti deportovani u državu iz koje ste došli. Takođe, specijalne dozvole su potrebne i za putovanja sa maloletnim osobama.

Carinska kontrola

Posljednja kontrola je carinska, na kojoj se provjerava da li u zemlju unosite predmete koji podležu plaćanju pri uvozu. Ipak, navjedene kontrole ne moraju biti određene ovim redoslijedom, jer one zavise od toga da li odlazite iz zemlje, ili ulazite u nju.

Nakon što ste pročitali šta i kako funkcioniše na aerodromu, raspitajte se gdje možete kupiti najpovoljnije avionske karte, pripremite svoj prtljag i dokumenta i sigurno je da ćete, ukoliko se budete pridržavali navednih savjeta, bezbjedno i bez problema stići na svoje odredište.

1 comment
Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori