Izraelski naučnici imaju zanimljive vijesti za dijabetičare

Izraelski naučnici imaju zanimljive vijesti za dijabetičare

Istraživanje koje su sproveli naučnici izraelskog Univerziteta Ben Gurion u Negevu sugeriše da umjereno konzumiranje crnog vina pomaže dijabetičarima da poboljšaju vrijednosti holesterola.

Naučnici su podijelili 200 pacijenata sa dijabetesom tipa II u dvije grupe. Prva je svakodnevno, uz večernji obrok, pila čašu mineralne vode. Druga grupa je konzumirala čašu crvenog ili bijelog vina.

Svi su se pridržavali mediteranskog načina ishrane, bogatog povrćem, ribom, voćem, integralnim žitaricama, orasima, maslinovim uljem i mahunarkama, uz malo mesa, mlijeka i slatkiša.

Poslije dvije godine pokazalo se da su oni koji su pili crno vino smanjili nivo holesterola za 10 odsto. Bijelo vino, međutim, nije imalo nikakve korisne efekte.

“Antioksidansi i fitohemikalije koje se nalaze u hrani sa tamnim nijansama crvene i ljubičaste boje mogu da poboljšaju holesterol”, navode izraelski naučnici.

Alkohol, međutim, može da utiče na sniženje nivoa šećera na opasno nizak nivo, pogotovo kod pacijenata na insulinu ili insulin-stimulirajućim lekovima. Vino sadrži i šećere koji mogu znatno da povećaju nivo šećera u krvi poslije obroka, a to svakako nije dobro za takve bolesnike.

Ako ste dijabetičar, ali i ako niste, alkohol konzumirajte u malim količinama. Jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce, i to uvijek uz jelo kako biste držali šećer pod kontrolom.

Izvor

1 comment
Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave