Pizza povećava produktivnost na poslu!

Pizza povećava produktivnost na poslu!

Prema rezultatima studije koju je vodio profesor Dan Ariely besplatna pizza motiviše radnike da rade brže i bolje.

Tokom studije koju je proveo tokom pisanja knjige “Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations”, Ariely je zaposlenicima Intela u Izraelu na početku sedmice poslao jednu od tri poruke. Jednoj grupi je obećao besplatnu pizzu, drugoj novčani bonus od 30 dolara, a trećoj pohvalu šefa. Dio zaposlenih, koji je služio kao kontrolna grupa, nije dobio nijednu poruku.

Jedan dan je bio potreban da Ariely shvati kako radnike najviše motivira pizza. Prema rezultatima njegovog istraživanja radnici kojima je obećana pizza bili su 6,7 posto više motivisani nego grupa koja nije dobila nikakvu poruku.

Na drugom mjestu je pohvala šefa koje su produktivnost radnika uvećala za 6,6 posto. Novac je poruduktivnost povećao za samo 4,9 posto.

Zanimljivo je da su oni kojima je ponuđen bonus za dva dana bili 13,2 posto manje produktivni, a do kraja sedmice njihova produktivnost pala je za ukupno 6,5 posto.

Na kraju sedmice, produktivnost onih koji su dobili pohvalu šefa izjednačena je s produktivnošću onih koji su dobili besplatnu pizzu. Ariely tvrdi da bi, u slučaju da su ostvarili originalni plan o dostavi pizze na kućne adrese zaposlenika, pizza bila konačan pobjednik.

1 comment
Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori