SciTechTehnologija

Znate li koje sve stvari usporavaju vaš android pametni telefon?

Jedan od najbezazlenijih, ali i najčešćih razloga zbog kojih vaš Android usporava je zatrpana memorija

Činjenica je da se Android telefoni vremenom usporavaju, a način na koji ih koristimo dodatno može da ubrza taj proces. Kako biste ih izbegli, u nastavku predstavljamo deset stvari koje dodatno mogu da uspore vaš smartfon.

Samsung i LG potvrdili da ne usporavaju starije telefone kao Apple!

Telefon vam je zatrpan podacima

Jedan od najbezazlenijih, ali i najčešćih razloga zbog kojih vaš Android usporava je zatrpana memorija.
Google-ova fenomenalna aplikacija Files Go omogućiće vam da svim nedaćama u vezi sa tim problemom dođe kraj.

Koristite glomazni Launcher

OnePlus i Motorola koriste interfejse koji su vrlo slični “stock” Androidu, a u toj filozofiji su im se pridružili HTC i Sony.
Samsung takođe nudi opciju čistog operativnog sistema, što je vrlo dobra stvar. Kompanije koje se odupiru zubu vremena i uporno trpaju svoje telefone nepotrebnim softverom su LG, Huawei i Xiaomi.
Sve ovo možete zaobići instalacijom neslužbenih launcher aplikacija koji su u velikom broju slučajeva puno teži od originalnog softvera.

Uređaj je stigao sa gomilom bloatwarea

Najbolja stvar koju možete da uradite nakon kupovine novog smartfona je da počistite sav nepotrebni softver i date svom uređaju malo više prostora za disanje.
Idealno bi bilo da obrišite sve duple aplikacije (kalendare, mejl klijente…), jer većina Android telefona dolazi sa Google verzijama ovih aplikacija, ali i verzijama samog proizvođača.

Ne koristite lite verzije popularnih aplikacija

Većina popularnih aplikacija za društvene mreže i servise na Androidu ima ‘lite’ verziju. Na raspolaganju ih je mnogo, ali najbolji su Facebook Lite, Messenger Lite i dobra stara web verzija Twittera. Isprobajte ih i verujte nam – nećete biti razočarani. Baterija će vam trajati duže, aplikacije će se učitavati brže, a vi ćete u njima moći da uživate duže.

Niste instalirali najnoviju verziju softvera

Uvek, ali uvek se isplati nadograditi operativni sistem i aplikacije. Pored sigurnosnih razloga tu su i poboljšane performanse, stabilniji softver i bolje korisničko iskustvo. Kako proveriti da li je vaš Android nadograđen u najnoviju verziju?
Jednostavno idite u Settings > About phone > System update.

Ekran vam je zartpan ikonicama i animiranim pozadinama

Korišćenje animiranih pozadinskih slika često usporava uređaje do nezamislivih granica. Ako vidite da vam smartfon ‘kasni’ nakon što izađete iz aplikacije ili kada prelazite iz jedne u drugu, pokušajte da uključite statičnu pozadinu.
Možda pomogne. Ako tražite aplikacije s animiranim pozadinama koje ne traže previše resursa, bacite pogled na Googleov Wallpapers aplikaciju ili Minimu.

Nemate pojma koje se aplikacije vrte u pozadini

Ako primjetite da se vaša baterija prazni brže nego inače, velika je šansa da su za to dogovorni CPU ciklusi. Aplikacije koje se vrte u pozadini takođe troše bateriju, što znači da je praćenje aktivnosti baterije u podešavanjima jako korisna stvar. Kako to učiniti?
Idite u Settings > Battery i pronađite odgovornu aplikaciju i pritisnite Force stop kako biste je zaustavili.

Koristite Always-on ekran

Always-on prikaz je veoma korisna opcija za korisnike koji često provjeravaju notifikacija, ali ona (kao i sve ostale funkcije) troši bateriju. Kako riješiti problem? Jednostavno isključite ambijentalni prikaz u podešavanjima.

Bluetooth vam je uključen, iako ga ne koristite

Isključivanje nepotrebnih opcija često znači duži život baterije. Razlika između telefona s isključenim Bluetoothom i onog s uključenim nije baš velika, ali ako pokušavate da izvučete maksimum iz baterije, svaka mala stvar može pomoći.
Lokacija se, recimo, ne isplati isključiti u potpunosti, već ih je najbolje deaktivirati u određenim aplikacijama.

Imate instaliran softver za ‘štednju baterije’

Ovo možda zvuči kontraintuitivno, ali većina ‘battery fixer’ aplikacija su čisto smeće. Ti ‘korisni programi’ ne rade ništa osim što gase programe u pozadini i čiste “cache” vašeg telefona, a za uzvrat vas bombarduju reklamama i malwareom.
Ako nailazite na stalna usporavanja, a aplikacijama treba pet dana da se učitaju, najbolje je pogasiti programe pojedinačno. Što se “cachea” tiče, uvijek možete posegnuti za Files Go aplikacijom.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.