Znate li da nas psi stvarno vole?

Znate li da nas psi stvarno vole?

U istraživanju objavljenom u magazinu "Učenje i ponašanje" učestvovala su 34 psa više rasa, uključujući zlatnog retrivera, labradora, mopsa...

Vlasnici pasa tvrde da njihovi ljubimci mogu da osjete njihovu tugu, a sada su isto utvrdili i naučnici sa Džon Hopkins univerziteta. Ne samo da pas osjeća kad je vlasnik uznemiren, nego će i uraditi sve što je u njegovoj moći da ga utješi.

U istraživanju objavljenom u magazinu “Učenje i ponašanje” učestvovala su 34 psa više rasa, uključujući zlatnog retrivera, labradora, mopsa. Pse i vlasnike su dijelila providna vrata, pa su ljubimci mogli da vide i čuju svoje hranitelje dok pjevaju, ispuštaju nejasne zvukove i plaču.

Dirljivo, psi čiji su vlasnici plakali hrlili su ka svojim hraniteljima i otvarali vrata ne bi li došli do njih, i to tri puta brže od pasa čiji su vlasnici ispuštali nejasan ton. Također, psi koji su potrčali da utješe svoje rasplakane vlasnike imali su niži nivo stresa, što ukazuje da im pomoć osobi koja brine o njima pričinjava zadovoljstvo.

Najviše stresa zabilježeno je kod pasa koji nisu ni probali da dođu do vlasnika. Ali, kako kažu istraživači, razlog za ukočenost nije manjak brige, već činjenica da psi nisu znali kako da pomognu.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori