Znate li zašto psi cvile?

Prema riječima američkih biheviorista, psi cvile kada traže pažnju, kada su previše uzbuđeni, anksiozni ili kada žele da umire svoje uznemirene vlasnike, piše Petmagazine.rs.

Pokoravanje

Ima onih pasa koji cvile uvijek kada su u kontaktu sa drugim psima i ljudima, i kako kažu stručnjaci, kuca cviljenjem i govorom tijela tada stavlja do znanja da se pokorava (submisivno ponašanje).

Pozdrav

Nekim psima cviljenje znači „zdravo“ i znak je da su se jako obradovali gostu pa silno uzbuđenje moraju i da vokalizuju.

Pažnja

Kada žele našu pažnju, mnogi psi će da cvile kako bismo ih pogledali, dali im poslasticu, poigrali se s njima ili ih mazili.

Stres

Ako ništa od gore navedenog nije blisko vašem psu, onda obratite pažnju na to da li je možda pod stresom zbog neke promjene u okruženju, da li je uplašen, usamljen… Cviljenje je tada jasan znak da je anksiozan i uznemiren.

Separaciona anksioznost

Ako vaš pas cvili samo prije nego što izađete iz kuće, ili vam komšije kažu da su ga čuli da cvili dok je bio sam, to je jasan znak da vaš mezimac pati od separacione anksioznosti. Cviljenje obično prati pojačano balavljenje, pas se vrti ukrug, ubrzano diše i vjerovatno ispoljava destruktivno ponašanje prema vašoj garderobi ili namještaju (grize, kida).

Bol

Ako pas trpi bol – cvileće. Ako sumnjate na neku povredu, psa odmah odvedite veterinaru, koji će utvrditi u čemu je problem i pomoći vašem mezimcu.

Savjet

Iako je teško ignorisati psa koji uporno i glasno cvili, i ako to čini kako bi zadobio vašu pažnju, imajte na umu da ako ga pogledate, obratite mu se ili ga dodirnete, to znači da je u svojoj namjeri uspio.

Budite dosljedni i potpuno ignorišite cviljenje ako je bez drugog razloga osim da svom psu ispunite neku želju ili htjenje. Okrenite leđa, ne gledajte ga ili prekrstite ruke na grudima.

Psu će to biti jasna poruka da neće uspjeti u svom naumu. Također, veoma je važno da ga nagradite uvijek kada je tih. Naučite ga da će tišinom prije dobiti ono što želi.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
6. sep. 2021, 12:52 - Darko Raseta
29. jul. 2018, 17:10 - Zanimljivosti
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.