Efikasna rešenja za bore, oštećenja od sunca i neujednačen ten

Ovi problemi su česti i kod muškaraca i kod žena, a njihova pojava može biti posledica genetskih faktora, starenja, ali i spoljašnjih faktora poput izlaganja suncu i zagađenja.

Oštećenja kože od sunca, bore i neujednačen ten su problemi sa kojima se suočavaju mnogi ljudi, a na tržištu postoji niz različitih tretmana i proizvoda koji se koriste za njihovo rešavanje. Od prirodnih preko kozmetičkih do medicinskih, svako sa svojim prednostima i nedostacima.

“Vampirski” ili PRP tretman lica 

PRP je skraćeni za “Platelet Rich Plasma” tretman lica, poznat i kao "vampirski tretman", jedna je od najpopularnijih procedura za rešavanje problema kože lica. Ova procedura koristi sopstvenu krv pacijenta da stimuliše prirodni proces obnavljanja kože. Od pacijenta se uzima mali uzorak krvi koji se potom obrađuje kako bi se odvojila plazma bogata trombocitima (PRP), koja se zatim ubrizgava u kožu.

  • Šta utiče na cenu

PRP tretman lica može biti veoma efikasan u rešavanju problema kao što su bore, neujednačen ten i oštećenja od sunca. Ako vas zanima koliko košta PRP tretman cena varira od ordinacije koja obavlja proceduru, kao i od same procedure. 

Takođe, ukoliko je potrebno više puta da obavite tretman zarad optimalnih rezultata, to će svakako uticati na višu cenu. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa stručnjacima pre tretmana kako biste dobili sve potrebne informacije.

Mezoterapija za uklanjanje bora i pravilnu hidrataciju

Još jedna od metoda lečenja različitih problema sa kožom je mezoterapija. To je metoda kojom lekar direktno ubrizgava aktivne supstance u srednji ili duboki sloj kože, u zavisnosti od regiona koji se leči. U tretmanu lica vitamini, minerali i antioksidansi se ubrizgavaju u sam epitel, i nešto ispod njega, a supstance stimulišu regeneraciju ćelija i stvaranje novog vezivnog tkiva.

Iako se pri pomenu reči „mezoterapija” odmah pomisli na uklanjanje bora, mezoterapija se koristi i za hidrataciju kože lica, posebno nakon oštećenja kože nakon izlaganja suncu ili skijanja. 

Rezultati su vidljivi nakon prve procedure, odnosno nekoliko dana nakon. Mladima se ove procedure preporučuju po potrebi, jednom mesečno ili jednom u dva meseca, kako bi se održao kvalitet kože lica, a za starije se radi serija od nekoliko procedura mezoterapija, jer je za regeneraciju tkiva potrebno određeno vreme.

Terapija botoksom

Botoks je supstanca koja opušta mišiće, i ne dozvoljava impulsu da pređe sa nerva na mišić i na taj način sprečava grčeve. U estetici, botoks se koristi za smanjenje vidljivosti bora. Ranije se ovim tretmanom stvarao "plastični izgled lica" u kome se ne vide emocije, a sada je tehnika usavršena, tako da ostaje pokretljivost lica, a na njemu se vidi svaki izraz. 

Injekcije botoksa daju vidljive rezultate deset dana nakon tretmana, a procedura se ponavlja za oko četiri do šest meseci​​​. Dermatologija kao grada medicine napreduje iz dana u dan i verovatno će u bliskoj budućnosti pronaći pravo rešenje za sve probleme sa oštećenom kožom, ali dok se to ne desi, ostaje mogućnost posećivanja različitih specijalizovanih ordinacija i kozmetičkih salona. 

Važno je naglasiti da je svaki tretman individualan i da ga treba prilagoditi svakoj osobi posebno. Pre bilo kakvog lečenja neophodna je konsultacija sa stručnjacima. Uvek je bolje delovati preventivno i voditi računa o svojoj koži, kako bi izbegli probleme u budućnosti.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor