Ideje i saveti za renoviranje kupatila

Renoviranje kupatila može biti zabavan projekat za poboljšanje doma. Dobro dizajnirano i funkcionalno kupatilo ne samo da poboljšava svakodnevni život, već i dodaje vrednost vašem domu.

Bez obzira da li planirate potpunu rekonstrukciju kupatila ili samo nekoliko ažuriranja, evo nekoliko ideja i saveta koji će vam pomoći da ostvarite svoje ideje na najbolji mogući način.

Planiranje renovacije

Prvi i najvažniji korak u procesu renoviranja jeste detaljno planiranje svih aspekata koje ono podrazumeva.

 • Odredite budžet - pre nego što počnete, odredite koliko ste spremni da potrošite na renoviranje kupatila. Razmislite o tome da li ćete angažovati stručnjaka i odredite količinu sredstava koju ste spremni da za to izdvojite. Ovo će vam pomoći da upravljate svojim izborima i sprečite prekomernu potrošnju.
 • Napravite plan dizajna - odlučite o ukupnom izgledu i stilu koji želite za svoje novo kupatilo. Ovo može biti savremeno, tradicionalno, minimalističko ili bilo koje drugo uređenje koje odgovara vašem ukusu. Razmotrite šeme boja, pribor i raspored.
 • Procenite svoje potrebe - razmislite o potrebama i navikama vaše porodice. Da li vam treba više prostora za skladištenje, veći tuš ili bolje osvetljenje? Prilagodite renoviranje svojim specifičnim zahtevima. Ukoliko samostalno renovirate kupatilo obezbedite sva neophodna sredstva za to, kao što su nove pločice, alati za obradu keramike, nove police za skladištenje ili obnovljene sanitarije.
 • Mera i plan - tačna merenja su neophodna u procesu renoviranja. Izmerite postojeći prostor i planirajte raspored u skladu sa tim. Uverite se da ima dovoljno slobodnog prostora za vrata i ormare.
 • Odaberite kvalitetne materijale - investirajte u kvalitetne materijale za opremu, pločice i radne ploče. Ovi predmeti se koriste svakodnevno i trebalo bi da izdrže do habanja.

Postavka i dizajn kupatila

Pri ovom koraku detaljno analizirajte vaše i potreba vaše porodice i tome prilagodite raspored stvari u kupatilu i njegov dizajn.

 • Optimizujte prostor - ako je vaše kupatilo malo, razmislite o uređajima koji štede prostor poput ugaonog umivaonika i koristite vertikalni prostor za skladištenje.
 • Izaberite pravu podnu površinu - izaberite podni materijal koji može da podnese vlažnost kupatila. Opcije uključuju porcelanske pločice, vinil ili prirodni kamen.
 • Osvetljenje je važno - odgovarajuće osvetljenje je ključno za funkcionalno kupatilo. Kombinujte radno osvetljenje (dužinom prostorije), ambijentalno osvetljenje i akcentno osvetljenje za dobro osvetljen prostor.
 • Odaberite centralnu tačku - napravite žarišnu tačku u svom kupatilu, kao što je dobro osmišljena komoda, impresivna kada ili interesantno ogledalo. Ovo može dodati personalizaciju i šarm sobi.
 • Dodajte zelenilo - sobne biljke mogu dodati dašak prirode vašem kupatilu. Izaberite biljke koje ne zahtevaju održavanje, poput bambusa ili mirnih ljiljana koje uspevaju u visokoj vlažnosti.

Opremljenost kupatila

Dobro analizirajte potrebe vašeg kupatila i shodno tome se odlučite za praktične i funkcionalne načine njegovog opremanja.

 • Nadogradite opremu - razmislite o ažuriranju slavina, tuševa i šipki za peškire. Nova oprema može da transformiše izgled i osećaj vašeg kupatila.
 • Investirajte u kvalitetnu kadu/tuš kabinu - ako imate prostora i budžeta, razmislite o luksuznoj tuš kabibi sa više tuševa, mlaznicama za telo i ugrađenim sedištima.
 • Pametna tehnologija - istražite tehnologiju pametnog kupatila kao što su slavine koje se aktiviraju pokretom, automatsko podno grejanje ili bluetooth zvučnici za moderno i praktično iskustvo.
 • Rešenja za skladištenje - maksimalno povećajte prostor za skladištenje pomoću ugrađenih polica, ormarića i skrivenih skladišta. Dobro organizovano kupatilo izgleda čistije i privlačnije.
 • Odaberite izdržljive radne ploče - za radne ploče razmotrite materijale poput granita ili kvarca koji su izdržljivi i otporni na vlagu.

Boja i dekor

Ovaj finalni korak u procesu renoviranja daje vam šansu da iskažete svoju kreativnost i prilagodite ovaj prostor vašem stilu života.

 • Neutralne boje - neutralne boje poput bele, bež ili sive mogu učiniti da se malo kupatilo čini prostranijim. Možete dodati šarene boje pomoću dodataka.
 • Pločice - razmislite o dodavanju ukrasnih pločica da biste stvorili vizuelni užitak. Pločice sa biljnim dizajnom i dizajni mozaika su popularni izbori.
 • Ogledala - koristite ogledala da reflektujete svetlost i stvorite iluziju većeg prostora. Veliko, dobro postavljeno ogledalo može biti i funkcionalno i dekorativno.
 • Umetnost i dekor - u dizajn vašeg kupatila uključite umetnička dela ili ukrasne predmete koji odgovaraju vašem stilu. Oni mogu dodati osećaju pripadnosti i učiniti kupatilo privlačnijim.
 • Završni detalji - obratite pažnju na detalje kao što su stalci za peškire, bočice sapuna i prostirke za kupanje. Ovi mali detalji mogu upotpuniti ukupan izgled.

Angažovanje stručnjaka

 • “Uradi sam” ili angažovanje stručnjaka? - procenite svoje veštine i obim vašeg projekta. Iako mala ažuriranja mogu biti pogodna za samostalnu renovaciju, za obimnije renovacije može biti potrebna stručna pomoć.
 • Razmotrite više ponuda - ako odlučite da angažujete profesionalce, pribavite ponude od više izvođača. Proverite reference i uverite se da su licencirani.
 • Dozvole i propisi - budite svesni lokalnih građevinskih propisa i dozvola. Uverite se da je vaše renoviranje u skladu sa ovim propisima da biste izbegli probleme kasnije.

Renoviranje kupatila je uzbudljiv poduhvat koji može poboljšati i estetiku i funkcionalnost vašeg doma. Pažljivo planiranje, pažnja posvećena detaljima i fokus na vaše lične potrebe i stil su ključni za uspešnu transformaciju kupatila.

Bez obzira da li se odlučite za „uradi sam“ opciju ili unajmite profesionalce, zapamtite da bi krajnji rezultat trebalo da bude prostor koji donosi udobnost, opuštanje i radost u vašu svakodnevnu rutinu.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor