Jednodnevni izlet u Beogradu - Koliko Beograda može da stane u jedan dan?

Beograd je grad koji se munjevitom brzinom izgrađuje. O tome nam svedoči grad u gradu - Beograd na vodi. Čini se da on uvek pronađe neki skriveni kutak u kom bi mogao da ostavi malo svojih čari.

To za Beograđane ne predstavlja problem jer je njima Beograd uvek na raspolaganju. Vikendom ili posla posla, kad su za to posebno raspoloženi, mogu da posete novu izložbu koja je postavljena u Narodnom muzeju ili da sednu u novi restoran koji se specifičan po nekim svojim nesvakidašnjim specijalitetima.

Ali šta da rade ljudi koji dođu da kratko obiđu Beograd? U nastavku teksta vam nudimo neke savete i smernice kako da jednodnevni izlet u Beogradu vešto spakujete u svoj džep.

Olakšajte sebi prelazak većih razdaljina

Da biste uspeli da upijete što više Beograda za jedan dan, važno je da organizujete dobar prevoz. Mnogi posetioci, uključujući i strance, pre posete našem glavnom gradu guglaju ,,Private driver Belgrade" i slične upite u želji da nađu pouzdano vozilo i lokalnog vozača koji će im omogućiti da se brzo kreću po gradu. Dobra stvar je što ne moraju razmišljati o parkingu i gužvi. Ova vrsta taksija se razlikuje od ,,običnog’’, standarnog, zato što dobijate svog ličnog šofera koji će brinuti o vašem prevozu tokom celog dana.

Dobra stvar je što taksisti imaju svoju posebnu, žutu liniju kojom voze u saobraćaju, te ćete na sve isplanirane lokacije stići na vreme. Njega možete bukirati unapred, što je poželjno jer to znači da sada možete da se fokusirate na kojim sve lokacijama bi trebalo da budete.

Koje su to lokacije koje treba da štiklirate?

Beograd je grad bogat istorijom i kulturom ponosno okačenom na zidovima Narodnog muzeja, prelepom prirodom koja se sebično čuva u parkovima kao što su Kalemegdan, Tašmajdan, Topčider, u gradskoj šumi naselja Šumice (park Šumice) i u Botaničkoj bašti Jevremovac, raskošne arhitekture koja se ogleda u starim, očuvanim zgradama starog dela Beograda, šarenilo kaldrmisanih ulica kao što su Skadarlija i Kosančićev venac.

U Beogradu ima toliko slatkih kafića sa raznoraznim kafama i čajevima, tako zavučenih kao da žele da budu poznati isključivo stanovnicima grada. Tu su i restorana sa pregršt ideja i specijaliteta koji dolaze s raznih strana sveta. Beograd vam se nudi kao gastronomski provodadžija jer koju god nesvakidašnju hranu želite da okusite - on vas može spojiti sa tim specijalitetom. Pitanje je samo: koju kulturu, preko kuhinje, želite da upoznete u Beogradu?

Kako vaš dan može izgledati?

Poranili ste i stigli u Beograd. Započnite svoj dan posetom Kalemegdana, prošetajte parkom, razgledajte tvrđavu i spomenik Pobednik. Ova tvrđava pruža predivan pogled na reku Savu i Dunav. Od Kalemegdana se možete spustiti na Kosančićev venac i tu popiti prvu jutarnju kafu s prelepim pogledom na novobegradsku stranu belog grada i čuveni Brankov most.

Zatim svoju turu možete nastaviti šetajući kroz najpoznatiju pešačku zonu - Knez Mihailovu ulicu. Tu možete sesti na doručak ili nešto između doručka i ručka - za Engleze, branč. Ova ulica je prepuna suvenira, prodavnica i galerija. Možete posetiti galeriju SANU. Iz ove ulice, takođe, možete otići i posetiti Narodni muzej, a preko puta njega ćete videti Narodno pozorište.

Nakon muzeja, posetite Hram Svetog Save, najveću pravoslavnu crkvu na Balkanu. Ova impozantna građevina je simbol Beograda i obavezna destinacija za sve posetioce. Unutar crkve možete videti prelepe mozaike i osetiti duh pravoslavnog hrišćanstva. Bulevar kralja Aleksandra, najduža ulica u Srbiji, vam je odatle blizu. Tu možete prošetati parkom Tašmajdan, videti crkvu Svetog Marka i spustiti se do botaničke bašte.

Od botaničke možete doći do Skadarlije i njom prošetati, tu se zadržati na ručku/ večeri. Odatle ste ponovo blizu centru grada i Trgu republike i spomeniku koji je posvećen knezu Mihailu. Vi se sad nalazite na čuvenom mestu susreta ,,kod konja’’.

Ukoliko ste se odlučili da ipak prespavate u Beogradu i našli ste smeštaj, te vam je plan da se ujutru rano vratite, savetujemo vam da osetitie energiju beogradskog noćnog života. To iskustvo pružiće vam splavovi. Plutajući provod uz đuskanje, različiti žanrovi muzike, hladni kokteli, dobra atmosfera i neka nova i zanimljiva poznanstva - sve to dobar splav može da vam ponudi.

Beograd je grad koji ima mnogo toga da ponudi i jedan dan nije dovoljan da se sve obiđe. Toga ste bili svesni kada ste i započinjali ovaj izlet. Ipak, ovaj jednodnevna avantura će vam pružiti uvid u bogatu kulturu, istoriju i duh Beograda.

To će vas očarati, pa ćete deo grada poneti sa sobom, i to ne samo u vidu suvenira. Sigurni smo da ćete poželeti da se vratite i da nastavite tamo gde ste započeli. Beograd će vas raširenih ruku strpljivo sačekati!

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor