Jeste li znali da postoje? Pogledajte ovih 10 zapanjujućih životinja

Životinjsko carstvo je mnogo veće od onog koje je dostupno ljudskom oku. U životinjskom svijetu postoje vrste potpuno crne boje, odnosno melanistične, kako ih zovu stručnjaci.

Osim toga što ih krasi crno krzno, one, za razliku od svojih rođaka u boji, rijetko kad budu primjećene u prirodi.

1. Crni panter je uobičajena melanistična varijanta nekoliko vrsta većih mačaka. Divlji crni panter u Latinskoj Americi su crni jaguari (Panthera Onca), u Aziji i Africi su crni leopardi (Panthera Pardus), te u Sjevernoj Americi oni mogu biti crni jaguari ili možda crni kuguari (Puma Concolor – iako nije dokazano da ima crnu varijantu), ili manje mačke.

2. Crna pacov-zmija (Pantherophis Zastarela) je vrsta Colubridae i nalazi se u centralnoj Sjevernoj Americi. Ni jedna od njenih podvrsta trenutno nije identifikovana.

3. Spektakularni kadar melanističnog (crnog) laneta uhvatio je u sjeverozapadnim brdima u Ostinu, Teksas, poznati fotograf R. M. Buquoi.

4. Crni vuk je melanistična varijanta sivog vuka (Canis Lupus). Crne vrste su snimljene između crvenih vukova (Canis Lupus Rufus) i ovih varijanti koje su vjerovatno još uvijek tu i danas. Osim boje krzna, oni su normalni sivi vukovi.

 

5. Melanistični kraljevski pingvini mogu biti djelimično ili potpuno crni iako je njihovo bijelo “odijelo” mnogo češće tamnije nego što je zlatnožute boje. Izuzetno rijetki, potpuno crnog pingvina fotografisao je u blizini Antarktika Andrew Evansa iz National Geographica. Kraljevski pingvin ne izgleda kao njegove kolege sa smokinzima, zbog čega su ga naučnici opisali kao “vrsta jedan-na-zilion mutacija”.

 

6. Crna zebra je jedna sa rijetkim tamnim melanističnim karakteristikama u Nacionalnom parku Etoša u Namibiji.

7. Srebrna lisica je melanistični oblik crvenih lisica. Melanizam je nepotrebno razvio tamne boje pigmenta u koži, i to je suprotno od albinizma. Srebrna lisica prikazuje velike varijacije u krznu: neke su potpuno crne, osim vrha repa koji je bijel, dok druge mogu biti plavkasto-sive boje. Divlje srebrne lisice se ne razmnožavaju isključivo sa pripadnicima iste vrste, ali mogu biti u leglima sa zajedničkim lisicama crvene sorte.

8. Crni gušter plavog jezika je jedan od najpoznatijih reptila u Australiji. Novi Zeland ima više od 99 vrsta guštera. Imamo gekoe i skinkse, a 33 Australske vrsteskinksa se ne mogu naći nigdje drugo u svijetu.

9. Crna foka pripada različitim grupama poluvodenih morskih sisara, od kojih se mnoge često nazivaju brtve.

 10. Melanistična vjeverica sa zlatnim krznom; postoji još nekoliko ovih vjeverica od perioda kada su požari bili česti. Melanizam je samo ekstremna mutacija pigmenta koja uzrokuje da životinje duboko potamne.

 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.