Kako da znate da unosite dovoljno vitamina i minerala u toku dana

I vrapci na grani znaju koliko su vitamini i minerali značajni za ljudski organizam. Iako možda ne znaju zbog čega treba da konzumiraju određeni vitamin i mineral, ni gde da ga pronađu, svim ljudima je zajedničko saznanje da oni imaju neke pozitivne efekte po ljudski organizam. 

Vitamini i minerali su mikronutrijenti, koji svoju hranljivost i pozitivne benefite kriju u malim količnima, zbog čega upravo i prefiks mikro u njihovom nazivu. Male količine ovih materija mogu omogućiti pravilno funkcionisanje i rad mnogih organa i metaboličkih procesa. 

Ipak, velike doze određenih mikronutrijenata mogu imati i ozbiljne posledice po naš organizam, zbog čega je neophodno ispoštovati tačno utvrđene dnevne potrebe za određenim vitaminom i mineralom. U nastavku teksta saznajte sve što ste želeli da znate o optimalnom unosu vitamina i minerala, kao i sve pozitivne efekte istih na vaš organizam. 

Zbog čega je važno da ispoštujete adekvatan unos vitamina i minerala u toku dana?

Pored toga što dele naziv mikronutrijenata, vitamini i minerali se još nazivaju i esencijalnim nutrijentima - upravo zbog toga što su neophodni za pravilan rad organizma. Zajedno, oni podržavaju više od sto metaboličkih procesa u telu, te pomažu kostima da ojačaju, ranama da zarastu i pružaju zaštitu imunom sistemu u celosti. 

Vitamini i minerali takođe pretvaraju hranu u energiju i popravljaju oštećene ćelije organizma. Iako su zajedno grupisani u esencijalne nutrijente, vitamini i minerali se razlikuju, najpre u strukturi. Naime, vitamini imaju značajno slabiju hemijsku strukturu koja se može izmeniti pod različitim uticajima - izloženosti kiseoniku, kiselinama ili toploti.

Minerali s druge strane, imaju značajno čvršću hemijsku strukturu, što znači da se kroz hranu i vodu mogu značajno lakše uneti u organizam, nasuprot vitaminima koji se mogu izgubiti primera radi, kuvanjem hrane. Zbog toga danas na tržištu postoji veliki izbor farmaceutskih preparata koji su kreirani da nadomeste eventualne nedostatke vitamina u organizmu. 

Baš kao što zadovoljene dnevne potrebe za određenim vitaminima i mineralima podržavaju brojne metaboličke procese u organizmu, i omogućavaju pravilan rad vašeg organizma, nedostaci i deficit njima mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja i zdravstvenih problema.

Dnevne potrebe za vitaminima i mineralima zavise od različitih faktora 

Zdravstveni problemi mogu varirati od problema sa zubima i kostima, preko problema sa kožom i raspoloženjem, pa sve do slepila. Dnevne potrebe za određenim vitaminima i mineralima zavisiće od različitih faktora kao što su vaš pol, godine ili potencijalna oboljenja. 

Pa je tako recimo dnevni optimalni unos kalcijuma za one stare od 19 do 50 godina 1000 miligrama, dok je za žene iznad 51 godine 1200 miligrama, kao i za muškarce starosti preko 71 godine. Dnevna potreba za vitaminom A se izražava u mikrogramima, pa je za muškarce potrebno 900 mcg, a za žene 700 mcg. 

VItamin D je poseban vitamin po tome što se sintetisanje ovog vitamina vrši u koži pod uticajem sunčevih zraka, zbog čega će i okvirni dnevni unos značajno zavisiti u odnosu na godišnje doba, ali i od broja sunčanih sati tokom godine u određenoj državi. Ljudi u Skandinaviji će tako imati veće potrebe za ovim vitaminom od nas.

Neke vitamine i minerale morate uneti u tačno propisanim dozama

Iako deficit vitaminima i mineralima može dovesti do zdravstvenih problema, bitno je napomenuti da iste efekte može i prekomerni unos. Vitamine delimo na hidrosolubilne i liposolubilne, u zavisnosti od toga da li se rastvaraju u vodi ili u mastima. Vitamini A, D, E i K predstavljaju grupu koja se rastvara u mastima.

Ova grupa se zadržava u organizmu duže, zbog čega je i pogodnija za predoziranje, nasuprot hidrosolubilnim vitaminima C i kompleksa vitamina B, koji se slabije zadržavaju u oragnizmu, pa je i predoziranje teže. 

Naročito kada je reč o vitaminu C, dosadašnja istraživanja pokazuju da je predoziranje ovim vitaminom gotovo nemoguće budući da se sav višak izbaci kroz mokraću momentalno. Ipak, dnevne potrebe za vitaminom C će kod pušača biti nešto veće nego kod nepušača. 

Bitno je napomenuti da vitamine iz liposolubilne grupe treba uzimati posebno kontrolisano, jer predoziranje vitaminom D i A može dovesti do neželjenih posledica kao što su povraćanje, mučnina, slabost, glavobolja, vrtoglavice, kao i problemi sa mokrenjem i bubrezima.

Saveti za praćenje dnevnog unosa 

Zdrava i izbalansirana ishrana podrazumeva takvu ishranu koja će zadovoljiti sve vaše potrebe za makro i mikro nutrijentima na dnevnom nivou. Ukoliko sumnjate da ne unosite dovoljno vitamina i minerala putem ishrane, trebalo bi da se konsultujete sa vašim lekarom ili farmaceutom oko eventualne suplementacije.

Između ostalog, možete se konsultovati i sa izabranim nutricionistom oko vašeg dnevnog jelovnika, ali i pratiti dnevni unos putem modernih pomagala kao što su aplikacije. 

#1 Konsultujte se sa nutricionistom oko izbalansiranog jelovnika

Čak i kada se konsultujete sa farmaceutom oko eventualne suplementacije ne smete zaboraviti da se pozabavite samom ishranom. U tome vam može pomoći nutricionista koji će osmisliti vaš nedeljni jelovnik tako da zadovoljava se dnevne potrebe za makro i mikro nutrijentima.

#2 Instalirajte aplikaciju za praćenje unosa nutrijenta

Druga opcija je da pokušate da ispratite ove potrebe sami, uz pomoć neke od brojnih fitnes aplikacija na tržištu, koje će izračunati vaše okvirne dnevne potrebe za nutrijentima, i uz pomoć koje ćete moći da ispratite da li vaša trenutna ishrana zadovoljava ove potrebe. 

Koju god opciju da odaberete, načinili ste važan korak za svoje zdravlje - brigom o optimalnom unosu vitamina i minerala na dnevnom nivou. Već nakon nekog vremena ovakve brige, trebalo bi da osetite promene na bolje koje se najpre ogledaju u više energije i poletnosti, a na duže staze i odsustvo bolesti. Srećno!

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor