Kako preživjeti gužvu u gradu u lošim vremenskim uslovima?

Jedva čekate da završite sa poslom kako biste što prije krenuli kući poslije napornog radnog dana. Izlazite napolje, a tamo vas čeka pravi haos - vrijeme vam jasno stavlja do znanja da vas želi spriječiti u toj namjeri.

Kao da loše vremenske prilike već same po sebi ne ulivaju dovoljno nervoze - upadate u nevjerovatnu saobraćajnu gužvu, za koju imate osjećaj kao da će trajati čitavu vječnost.

Čitava situacija postaje frustrirajuća, a u glavi vam se roje raznorazne misli. Pada vam čak napamet da možete i prodati stari automobil i kupiti bicikl, samo da biste izbjegli gužvu. Srećom, loši vremenski uslovi vas ubrzo odvraćaju od te misli, ali se u vašoj glavi oblikuje jedno drugo pitanje: kako preživjeti gužvu u gradu po tako lošem vremenu?

Napunite rezervoar gorivom

Nije nemoguće predvidjeti gužvu u saobraćaju. Svakodnevno se sa posla vraćate otprilike u istim časovima, stoga, sigurno možete znati da li ćete upasti u gužvu ili ne.

Ono što se javlja kao pravilnost, jesu gužve koje nastaju u jutarnjim i popodnevnim časovima. Osim toga, gužve su znatno veće tokom zimskog perioda, što je najčešće uzrokovano sporijom i opreznijom vožnjom, usljed mokrih ili sniježnih puteva.

Stručnjaci savjetuju da uvijek imate rezerve goriva na raspolaganju, kako vam se automobil ne bi zaustavio na sred puta i tako napravio još veću pometnju u saobraćaju.

Dajte sve od sebe da ostanete staloženi

Potpuno je logično da će vam prve reakcije na gužvu biti negativne - osjetićete bes, nevjericu, kao i nemoć. Potrebno je da pokušate da ostanete staloženi koliko god da je moguće. Shvatite to stanje kao trenutno, s obzirom na to da su i svi ostali učesnici u saobraćaju u istoj poziciji kao i vi. 

Dok čekate da se situacija izmijeni, uvijek možete biti od koristi drugim vozačima - vašim prijateljima i kolegama - tako što ćete na društvenim mrežama objaviti status u kome ćete im skrenuti pažnju da ukoliko je to moguće zaobiđu dionicu puta na kojoj je gužva.

Najbolje je da ugasite automobil dok čekate

Kada shvatite da ćete biti zaglavljeni u gužvi neki duži vrijemenski period, najbolje bi bilo da ugasite automobil. Na taj način ćete uštedjeti gorivo i umanjiti emisiju štetnih gasova.

Pošto su zimske gužve češće od ljetnjih, očekuje se da će vam u tom periodu biti potrebna klima, kako ne biste boravili na hladnoći. Savjet je da u tom slučaju svoje elektronske uređaje punite za vrijeme rada automobila, kako bi baterija automobila duže živjela.

Pokušajte da animirate djecu

Povratak sa posla nije jedini trenutak u toku dana kada vas može zadesiti gužva u saobraćaju, a problem postaje znatno veći kada se u tome nađete sa djecom. Tada se često javlja nervoza, te ih je potrebno na neki način animirati kako put sa njima ne bi postao previše naporan. 

Jedan od načina da ovo prebrodite, jeste da igrate igrice riječima poput “Na slovo na slovo” ili “Kaladont”. U krajnjem slučaju, se kao spas uvijek mogu iskoristi prednosti koje pružaju savremene tehnologije: igrice na telefonu ili tabletu ponekad mogu doći kao idealno rješenje.

Ostanite informisani

Prije nego što se bilo gde uputite, obavezno se informišite o situacijii. Radio stanice, televizija i brojni internet portali vam mogu dati adekvatne informacije o stanju na putevima. 

Ovo takođe može biti od pomoći kako biste pronašli najbolju alternativu putu kojim ste prvobitno htjeli da krenete i na taj način da zaobiđete strašnu saobraćajnu gužvu koja vas može zadesiti. 

Nekada se ipak stvari mijenjaju brzo, te je jako teško predvidjeti stanje na putevima, naročito tokom nestabilnijih godišnjih doba poput jeseni ili zime. Zato, nije loša ideja da sa sobom uvijek imate grickalice i vodu, u slučaju da vam se ipak desi nešto nepredviđeno tog tipa.

Pogled kroz staklo automobila dok pada kiša

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor