Kako svakodnevna desetominutna vježba može povećati vašu sreću?

Čak i ako vam nije dijagnosticirana mentalna bolest, svakodnevni stresovi mogu lako odnijeti vaš život ispunjenosti i zadovoljstva.

Nema nedostatka strategija utemeljenih na dokazima koje bi vam mogle pomoći da se izvučete iz te kolotečine - naučno područje takozvane "pozitivne psihologije" sada ima 20 godina i proizvelo je bezbrojne tehnike za poboljšanje raspoloženja.

Ali kako ćemo naći vremena da ih primijenimo u svakodnevnom životu? Sandi Mann, predavač na Sveučilištu Central Lancashire, nudi jedno rješenje. Oslanjajući se na svoje iskustvo kliničkog psihologa, ona ima neke prijedloge koji bi mogli pomoći. Kao što opisuje u svojoj knjizi Deset minuta do sreće (Ten Minutes to Happiness), njezin program poprima oblik svakodnevnog dnevnika, a završava se u šest dijelova:

  1. Kakva su vam bila današnja iskustva, sveobuhvatno, kakvo zadovoljstvo su vam pružila?
  2. Koje ste pohvale i povratne informacije primili u toku dana?
  3. Koji su bili trenuci čiste sreće?
  4. Kakva su vaša postignuća, koliko god bila mala?
  5. Zbog čega ste se osjećali zahvalni?
  6. Kako ste izrazili ljubaznost?

Velik dio programa zasniva se na velikom broju naučnih istraživanja koja pokazuju da uzimanje malo vremena za ponovno procjenjivanje vašeg dana na taj način može polako promijeniti vaš način razmišljanja tako da ćete na kraju pronaći više sreće u svom životu. Kada se osjećamo nisko, lako je previdjeti ono što ide dobro - a održavanje ovog dnevnika dovodi ih u prvi plan vaše pažnje.

Mann-ova naglašava da korist ne dolazi samo od trenutnog uzdizanja dok pišete zapise; ponovno čitanje vaših prethodnih unosa može vam pomoći da se nosite s teškim situacijama u budućnosti. Zahvaljujući našoj "asocijativnoj" memoriji, mračno raspoloženje - uzrokovano jednim lošim događajem - može vas navesti da se sjetite drugih izvora stresa i nesreće. Kad god se to dogodi, prelistavanje stranica vašeg dnevnika može vam pomoći da se izbijete iz te ruminativne spirale.

Šesta tačka temelji se na nedavnim istraživanjima moći ljubaznosti. Različite studije su otkrile da nesebični činovi ne samo da povećavaju dobrobit onih oko vas, već stalno povećavaju i vaše raspoloženje. Na primjer, trošenje novca kako bi se pomoglo strancu, čini vas mnogo sretnijim od upotrebe istog novca za liječenje, što je istraživanje koje je ponovljeno u više od 130 zemalja.

Usredotočujući se na te prilike trebate osigurati da najbolje iskoristite tople osjećaje, a isto tako i potakne vas da potražite nove mogućnosti sljedećeg dana.

10-minutni pregled vašeg dana ne može učiniti čuda, a Mann-ova naglašava da svako ko sumnja da bi mogao patiti od depresije i dalje mora vidjeti svog liječnika opće prakse zbog profesionalne medicinske brige. Ali za one koji se općenito osjećaju "slabo" i pod stresom, bez ozbiljnih kliničkih simptoma, to bi vam moglo pomoći da se vratite na pravi put.

Ako smatrate da je Mann-ov pristup zanimljiv, možete uživati u njenim protuintuitivnim istraživanjima dosade. U nizu eksperimenata, otkrila je da kratka razdoblja dosade mogu donijeti velike koristi.

Studenti koji su zamolili da kopiraju telefonski imenik, na primjer, skloniji su kasnije stvoriti kreativnija rješenja za uobičajene zagonetke mozga, u usporedbi s onima koji su bili pošteđeni dosade. Mann-ova sumnja da dosadna aktivnost potiče umove učenika da lutaju i maštaju, potičući fleksibilnije razmišljanje u kreativnom zadatku.

"Ako naiđete na problem, samo odvojite malo vremena - da vam bude dosadno - i možda ćete uvidjeti da vam se kreativno rješenje pojavljuje na umu", kazala je Mann-ova. To je danas posebno važno, kada možemo uvijek biti u iskušenju da se okrenemo društvenim medijima kako bismo zaposlili naše umove. "Jedan od načina na koji možemo prigrliti ovo u našim životima je da prestanemo otklanjati dosadu", dodala je.

Vremenom ćete možda čak otkriti da se vaša tolerancija povećava pa razdoblja čekanja koja su nekad nosila bolove, postaju prilika za smirenost i razmišljanje. "Paradoksalno, najbolji način suočavanja s dosadom je to što puštate više toga u svoje živote."

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.