Kako ubrzati proces: Najveće greške prilikom prodaje nekretnine

Kupoprodaja nekretnine je veoma krupan korak za obe strane koje u njoj učestvuju. Uz što bolji konačan ishod, ujedno je i prodavcu i kupcu u cilju da tok ovog poduhvata bude što jednostavniji i brži. Ukoliko ste odlučili da oglasite Vašu kuću ili stan, veoma je važno da se informišete u vezi sa zahtevima tržišta, ne biste li izbegli određene greške koje mogu zakomplikovati ovaj proces i odložiti njegovu finalizaciju. U redovima koji slede pročitajte više o pomenutim eventualnim propustima, te i o savetima kako da ih izbegnete i doprinesete uspešnoj prodaji Vaše nepokretnosti.

Izostavljanje fotografija

Prvi kontakt potencijalnog kupca sa Vašom nekretninom je oglas. Prilikom pretraživanja ponude nekretnina interesenti uglavnom žele da vide ono što se nudi, a oglas koji ne sadrži fotografije će automatski među njima izazvati sumnju u fizičko stanje date kuće ili stana. U doba modernih tehnologija ne postoji valjan razlog da u prezentaciju Vaše nepokretnosti ne uključite i vizuelni momenat. Stoga je savet da načinite što više kvalitetnih fotografija, jer će to svakako uticati na broj zainteresovanih kupaca.

Neobjektivno određena cena

Osnovni faktor koji utiče na uspešnost prodaje nekretnine jeste upravo njena početna cena. Na vrednost nekretnine utiče veliki broj faktora, među kojima prednjače njeno fizičko stanje i lokacija. Prilikom određivanja cene uzmite u obzir da su nekretnine u većim gradovima bolje pozicionirane na tržištu. Tako će nepokretnosti kao što su stanovi u Beogradu ili Novom Sadu biti više vrednovane na tržištu od kuća na periferiji. S druge strane, veoma je važno da nepristrasno sagledate ukupne prednosti i mane fizičkog stanja Vašeg stana ili kuće, te da već u samom oglasu jasno argumentujete postavljenu cenu.

Nepripremljena papirologija

Uredna dokumentacija značajno utiče kako na uspešnost prodaje, tako i na tok procesa. Veoma je važno da nekretnina bude uknjižena na Vaše ime u katastru i da nema tereta, te i da postoji saglasnost u vezi sa prodajom, ako postoji više vlasnika. Ukoliko kuća ili stan ne poseduju sređene papire, u najboljem slučaju će zaključivanje kupoprodaje biti otežano, a zainteresovanog kupca koji planira kupovinu preko stambenog kredita ovo može navesti da odustane.

Neuređen prostor

Pre no što se odlučite da uvedete interesente u prostor koji nudite, bitno je da povedete računa o njegovoj higijeni i ukupnoj atmosferi. Čišćenje objekta i krečenje ne zahteva previše ulaganja, a neopozivo utiče na odnos kupca prema ponudi. Uredan i renoviran prostor, oslobođen nepotrebnih predmeta, ostaviće dobar prvi utisak i značajno uticati na konačnu odluku zainteresovane strane.

Prikrivanje nedostataka

Budući da je kupovina nekretnine krupna stavka i veliki korak za svakog kupca, sasvim je opravdano da on očekuje transparentnost. S tim u vezi, jasno je da ne mogu biti uspešni eventualni pokušaji da prikrijete ono što se može smatrati manama nepokretnosti koju nudite. Svaki kupac će želeti da ima uvid u funkcionalnost kuće ili stana u koji ulaže, te će nepotpuni odgovori i zaobilaženje pojedinih stavki učiniti samo da se proces prodaje oduži, a naposletku možda i ne finalizuje.

Neprecizni podaci

Usko vezano za prethodnu stavku je i pitanje tačnosti podataka. Ovo ne mora nužno da znači da uskraćivanjem preciznih podataka kupcima prikrivate manjkavosti nekretnine koju nudite, ali znači da niste uložili dovoljno truda u prezentovanje ili da želite da privučete pažnju potencijalnih kupaca pogrešnim metodama. Ukoliko pri oglašavanju nekretnine ne postavite tačnu cenu ili odlutate od prave lokacije, na prvom mestu ćete izgubiti vreme kontaktirajući sa onima koji su zainteresovani za konkretnu lokaciju na kojoj se Vaša nekretnina zapravo ne nalazi ili kojima se Vaša cena ne uklapa u budžet. Sa druge strane, ovakav propust može dovesti do toga da Vas zaobiđu oni sa kojima biste zapravo mogli da ostvarite saradnju.

Ukoliko ste se već oglasili kao prodavac nekretnine i želite da unapredite svoj pristup prodaji, ili ako tek planirate da pokrenete proces prodaje, imajte na umu značaj svake od navedenih stavki. Potrudite se da Vas kao prodavca odlikuju informisanost, objektivnost i transparentnost, a uz takav pristup ćete zasigurno biti zadovoljni konačnim ishodom.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor