Kako vam škola jezika pomaže u bržem savladavanju jezika?

Trik za brzo savladavanje jezika jeste da budete okruženi njegovim govornicima, van toga postoje brojne opcije kako se jedan jezik može naučiti. Tu spada i gledanje filmove i serija, sa većom pažnjom na govor i sam izgovor, učenje online na platformamam gde možete da stupite u kontakt sa izvornim govornicima, a tu je svakako i škola stranih jezika kao možda najbolja solucija.

Na koji način učite određeni jezika i odluka o tome trebalo bi da se zasniva na potrebama koje imate. Ukoliko je to samo iz znatiželje i volje da znate neki jezik, besplatne platforme su najbolje za početak, kao i upisivanje nekih kraćih, osnovnih kurseva. Međutim, ako vam je iz bilo kojeg razloga potrebno da taj jezik znate što bolje, ispravnije i da znanje bude na zavidnom nivou, onda je škola stranih jezika neizbežno rešenje. Niko vam kao ono što u njoj dobijete neće pomoći da naučite bolje i brže. A kako?

Pristup učenju

Već sam pomen škole stvara određeni gard prema učenju, međutim, škole u kojima se uče strani jezici nisu po principu osnovnog obrazovanja koje kreće od nule. U najvećem broju slučajeva, pristup učenju je takav da se nekako kreće od sredine, pa se vraća na početak da bi se stiglo do kraja.

Skola stranih jezika uvek počiva na principu asocijacije i povezivanja sa poznatim, tako da i učenje određenog stranog jezika počinje povezivanjem sa poznatim stvarima, traženjem analogije sa maternjim i drugim poznatim jezicima i pretragom asocijacija koje su u stanju da izazovu brzo i dugoročno pamćenje.

Na kraju, pristup učenju je takav da ne postoji presija zbog učenja, već ono ide mirnim tokom, tako da kada je mozak bez stresa kada se radi o učenju bolje i lakše pamti, a to je u stvari ono što svojim umećem sami predavači uspevaju da podstaknu kod svojih učenika i polaznika kurseva. I to je svakako jedan od razloga zašto kursevi ne traju predugo, već se nivo završi za svega nekoliko meseci i prelazi odmah na drugi.

Akcenat na konverzaciji

Svako kome je potrebno savršeno znanje određenog stranog jezika u pravopisnom i gramatičkom smislu, poznavanje njegove književne norme, onda se odlučuje za sam fakultet na kojem se sve to izučava. S druge strane, škola stranih jezika nudi ono što je u životu, većini poslova i drugih situacija najbitnije, a to je savršeno razumevanje i pričanje na tom jeziku, odnosno, odlično osposobljavanje u konverzacijskom smislu.

Naravno, u sklopu toga se regularno uče gramatička i pravopisna pravila, određeni red koji u jeziku mora da se poštuje, ali škole stranih jezika ipak akcenat stavljaju na samoj konverzaciji. Iz tog razloga se vežbanja više zasnivaju na pričanju međusobnom, nego na rešavanju određenih testova i kratkih pitanja. Koliko god bilo bitno poznavati teoriju, previše njenog učenja usporava proces savladavanja engleskog jezika ili bilo kog drugog.

Osim toga, poznavanje pravila bez posedovanja bogatog vokabulara skoro da ništa ne znači, jer učenik onda nije osposobljen za sporazumevanje i razgovor na tom jeziku. Upravo zato se u školama stranih jezika jezici savladavaju i uče brže.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor