Koje profesije najviše obećavaju u budućnosti?

Big Data Analitičar

Uzimajući u obzir količinu podataka koje trenutno šaljemo u Internet, nastanak radnog mjesta big data analitičara može se činiti logičnim. U roku od nekoliko sljedećih godina ta struka će sačinjavati  osnovu funkcioniranja većine poduzeća. Vještina analize informacija koje nas preplavljuju, odabir potrebnih vijesti i njihova uporaba u praksi su danas neobično cijenjena vještina. Zahvaljujući njoj, iz mora podataka, izabrane su one koje su u praksi najvrjednije.

Trener osobnih financija  

Sve više osoba se počinje svjesno brinuti o financijskim pitanjima. Više ne vjerujemo slijepo bankama i sve više se bojimo toga kako će izgledati naša mirovina. To također znači veću brigu u pronalaženju  kapitala o kojem može ovisiti naša budućnost. Sve više osoba uči kako investirati (npr. u kriptovalute) koristeći se pritom udžbenicima, tečajevima, e-bookovima, obrazovnim paketima, kupujući ih na primjer na stranicama kao The Best Vouchers (www.thebestvouchers.com), koju sam i sam koristio. No da bih ozbiljno povećao kapital potrebno je veće znanje, a u tome mi pomaže trener osobnih financija. Potreba za stručnjacima za financije u posljednjih 10 godina narasla je čak 43%!

IT Stručnjak 

2018. godine Europska Komisija je objavila da u Hrvatskoj nedostaje od 30 do 50 000 programera.Posebno su traženi oni kvalificirani, s velikim iskustvom i znanjem. Polako na značenju dobivaju i blockchain developeri*. Zahvaljujući rastućoj popularnosti blockchaina, povećava se uloga takve tehnologije u izradi poslovnih aplikacija.

Majstor za sve

Iako je teško povjerovati, već sada se čini da nam nedostaje stručnjaka koji struku imaju u malom prstu. To posebno osjeća građevinska struka čiji zaposlenici rado odlaze u inozemstvo. U budućnosti će na cijeni biti ne samo osobe koje mogu popraviti neispravnu slavinu, nego i tehničke uređaje. Već sada svatko od nas ima u stanu mnogo elektronike. Ne zaboravimo da i njezin popravak također zahtijeva konkretne vještine.

______

*Blockchain - tehnologija čija je prva primjena bilo kriptovalutno tržište. Platforma služi za knjiženje uplata. Njezina najveća prednost je velika otpornost na cybernapade koju pruža kodirana kriptografska struktura. Pomoću nje možete sigurno vršiti transakcije i kupnju kriptovaluta.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor