Lekoviti čajevi

Kako čajevi deluju na naš organizam?

Brojna su korisna svojstva čajeva. Njihovom konzumacijom možemo otkloniti različite zdravstvene tegobe, sprečiti pojavu određenih bolesti, delovati preventivno na brojna zdravstvena stanja, ublažiti simptome velikog broja oboljenja, ali i povratiti koncentraciju, otkloniti umor, razbistriti misli. Zaista je nebrojeno mnogo pozitivnih efekata koje možemo postići, u zavisnosti od vrste čaja koji konzumiramo, ali i stanja na koje želimo da delujemo. Ne treba zaboraviti ni to da se, pre svega, radi o vrlo osvežavajućim i, najčešće, napicima prijatnog ukusa, pa eto još jednog razloga da uživate u njima. Takođe, čajeve, u zavisnosti od vrste, mogu konzumirati svi uzrasti, pa tako postoje i čajevi za bebe, mada svakako treba biti vrlo obazriv i uvoditi ih u ishranu bebe u skladu sa preporukama lekara i u odgovarajućem uzrastu bebe.

Istorija čaja

Iako je danas, srećom, u upotrebi širom sveta i zaista veliki broj ljudi uživa u ovom moćnom napitku, priča o čaju počinje i razvija se na azijskom kontinentu, u Kini. Najraniji tragovi i dokazi konzumacije čajeva datiraju još iz perioda oko dva veka pre nove ere. Kina je definitivno prapostojbina čaja i mesto gde se kultura ispijanja ovog lekovitog napitka najpre ustalila, a potom i prenela prvo na obližnje zemlje, a zatim i na ostatak sveta.

Vrste čajeva

Osnovna podela čajeva svodi se na biljne i voćne čajeve. Sledeća, možda i značajnija podela, odnosi se na sastav čaja, pa tako postoje jednokomponentni, dvokomponentni, višekomponentni čajevi…

Podela se, jednostavno objašnjeno, odnosi na broj biljaka koje ulaze u sastav čaja, odnosno, mešavine koju konzumiramo. Sastav jednokomponentnog čaja, logično, čini jedna biljka, pa tako imamo čaj od kamilice, čaj od nane, čaj od matičnjaka itd. U sastav ovih čajeva ulaze različiti delovi iste biljke – list, cvet, stabljika, pa i koren, zavisno od vrste. Kada su u pitanju višekomponentni čajevi, radi se o mešavinama dve ili više biljaka gde u sastav takođe ulaze njihovi različiti delovi. Često se ove mešavine spravljaju od biljaka ubranih na istom geografskom području, pa tako i dobijaju svoje nazive – Rtanjski čaj, Fruškogorski čaj itd. Moguće je na tržištu pronaći zaista veliki broj različitih čajeva, kao što su i Čajevi Josif Pančić, koji se svakako izdvajaju svojim kvalitetom.

Priprema i konzumacija

Ukoliko ste u mogućnosti, čajeve je svakako najbolje pripremati od svežih ili osušenih delova biljke, jer su definitivno efikasniji, ali i aromatičniji i ukusniji od čajeva u filter kesicama (koji se prave od takozvane čajne prašine ).

Sam proces pripreme vrlo je jednostavan – biljka se preliva vrućom vodom, ali se ne kuva (osim u slučaju korena i semena biljke, gde važe nešto drugačija pravila) i ostavlja da odstoji određeni broj minuta, zavisno od vrste biljke, ali i svrhe zbog koje se konzumira. Količina i učestalost konzumacije takođe zavise od vrste čaja i razloga zbog kojih se uzima.

Naravno, sa konzumacijom čajeva treba biti i oprezan, naročito kada se radi o određenim vrstama čajeva za koje je dokazano da, npr. umanjuju ili poništavaju dejstvo lekova, ili se radi o nekim specifičnijim vrstama koje ukoliko se uzimaju u većim količinama mogu imati i određene nuspojave. Svakako je najbolje konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom, ali čajeve definitivno treba uvrstiti u svoju dnevnu rutinu i iskoristiti njihov potencijal.

 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor