Luksuzan enterijer uz nameštaj od plemenitog kamena

U opremanju enterijera luksuznih objekata stambenog i poslovnog tipa uglavnom se upotrebljavaju najkvalitetniji prirodni materijali. Uglavnom se radi o kombinacijama punog drveta, različitim metalima, staklu i plemenitim vrstama kamena. To su obično mermer, kvarc, granit, travertin i oniks.

Plemenite vrste kamena se koriste od davnina kao građevinski materijal, dekorativni materijal u završnim radovima u enterijeru i eksterijeru, ali i kao efektni elementi u enterijeru. 

Posebnu pažnju poslednjih godina privlači luksuzan nameštaj od mermera. To je nameštaj po meri koji se izrađuje kao unikat jer je dizajniran tako da se stilski i dimenzijama uklopi u određeni enterijer. 

Luksuzni stolovi koji dominiraju u enterijeru

Stolovi sa pločom od plemenitog kamena, obično mermera ili kvarca, daju enterijeru elegantan i luksuzan izgled. Bez obzira da li se radi o klub stolovima, konzolnim stolovima, bočnim ili trpezarijskim stolovima sa mermernom pločom, njihov efekat je skoro identičan. Kada uđete u prostoriju sa mermernim nameštajem imate osećaj da je neko sa posebnom pažnjom uređivao enterijer. Odličan su izbor i za luksuzne poslovne prostore sa elegantnim konferencijskim stolovima i stolovima za kabinete. Luksuz je jednostavno sinonim za nameštaj od mermera.

Mermerna ploča debljine dva – tri centimetra se obično postavlja na metalnu koja je podloga i za koju je pričvršćena silikonom tako da se ne pomera. Mermer kao materijal je specifičan po tome što može da upije vodu (za razliku od granita i kvarca). Da se to ne bi dešavalo, mermerne ploče se štite specifičnim folijama koje mu garantuju izdržljivost i otpornost na vlagu i temperaturne promene. Štite se i metalne nogare, odnosno konstrukcija (obično polirani inoks i mesing), posebnom vrstom plastifikacije.

Zahvaljujući dobro projektovanoj konstrukciji ovakvi stolovi su stabilni i trajni. Dakle, ne spadaju u onu vrstu nameštaja za koju očekujete da ćete je menjati na četiri – pet godina. Takoreći nema mogućnosti raubovanja. Zbog fine obrade materijala mermerni stolovi su otporni i na crteže male dece, odnosno sve vrste bojica se sa njih skidaju sa lakoćom. Na stolovima od plemenitog kamena nema ni fleka od vrućih posuda koje su na njega spuštene, kako to se dešava na drvenim stolovima. 

Elegantne kuhinje

Moderne kuhinje su svedenih linija, dominantno minimalističke sa atraktivnim materijalima koji im daju luksuzan izgled. Često se radi o kombinaciji drveta (ili derivata drveta poput univera i MDF-a), stakla, metala i kamena. Kamen se obično koristi kao kuhinjska ploča ili za frontove pojedinih kuhinjskih elemenata u kombinaciji sa drvetom. 

Kuhinjske ploče od mermera, kvarca i granita imaju svoju finu strukturu i boje koje mogu dobro da se uklope sa ostalim bojama i elementima kuhinje. Deluju elegantno i svetlo, a uz to su izuzetno praktične. Kamene kuhinjske ploče su ujedno i najizdržljivije jer ne menjaju svoja svojstva pri udarima i postavljanju vrućih predmeta.  

Očaravajuće trpezarije

Trpezarijski stolovi nisu samo mesta na kojima se jede već i mesta susreta sa gostima kuće. Ako je trpezarijski sto sa mermernom pločom, neće biti potrebno prekrivati ga stoljnacima i raznim ukrasima. Mermerni trpezarijski sto deluje privlačno i otmeno bez dodatnog ulepšavanja. Jedino što “traži” je dobar izbor trpezarijskih stolica kojima će biti okružen. 

Odličan efekat može da se dobije ako se mermerna površina nađe još negde u prostoriji, u vidu dekora na zidu, solbanki na prozorima ili na drugim delovima nameštaja. Mermerni trpezarijski sto se odlično slaže sa manjim staklenim elementima koji mogu da se nađu u okruženju u formi dekoracije. 

Trpezarijski stolovi po meri se izrađuju tako da se u potpunosti ispoštuje ideja naručioca. Zato se za njih može reći da su unikatni i efektni. 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor