Klub stolovi - Sve što niste znali o ovom komadu nameštaja

Ako mislite da su klub stolovi deo pokućstva i nameštaja oduvek tu u dnevnoj sobi prevarili ste se. Klub stolovi su novi dodatak nameštaju bez koga se danas ne može zamisliti dobro dekorisana i funkcionalna dnevna soba. Ako pogledamo malo unazad u istoriju saznaćemo da klub stolovi kakve danas viđamo po salonima nameštaja i koje kupujemo za svoje domove postali su deo enterijera pred kraj 19. veka.

U Evropi su se mahom koristili stolovi za rasklapanje koji su se prinosili sofi i foteljama samo u toku čaja, a nakon popodnevnog opuštanja sklapali su se i stavljali uz zid do sledećeg korišćenja. U Viktorijanskim domaćinstvima ovakvi stolovi za čaj nisu se rasklapali, ali su ih sluge pomerale po prostoriji u zavisnosti od toga gde ukućani i gosti piju čaj. Često je taj sto kada se ne koristi stajao iza sofe i može se reći da je on prethodnik klub stolova kakve danas poznajemo.

To što su klub stolovi došli ispred sofe možemo zahvaliti Viktorijancima koji su bili opsednuti mističnom Azijom i čajevima, pa su želeli da što niže sede i da sa niskih stolova uzimaju šoljicu, da bi se približili tradiciji Kine i Japana. Kada je srednja klasa u Engleskoj poželela na ovaj način da popije čaj klub stolovi se više nisu pomerali ispred sofe jer oni nisu imali sluge koji bi to za njih činili. I tako je razvojem društva i uticaja drugih egzotičnih kultura dospeo klub sto u enterijer svih današnjih životnih prostora. U redovima koji slede nabrojaćemo koje sve karakteristike treba da poseduju dobri klub stolovi.

Koja je poželjna visina klub stola u dnevnoj sobi?

Kada je visina klub stolova u pitanju ovde ne postoji univerzalno pravilo koje je potrebno slediti. Najbolje bi bilo da klub sto uklopite sa svojom sofom, foteljama i stolicama, odnosno kada premerite nameštaj u svojoj dnevnoj sobi klub sto bi trebao biti za nijansu viši ili niži od ostalog nameštaja.

Koji oblik klub stola je najbolje izabrati?

Ako imate dovoljno prostora uvek je dobro izabrati klub sto pravougaonog oblika čija dužina ne treba da prelazi pola dužine Vaše sofe. Ako imate mali dnevni boravak uvek izaberite okrugao klub sto jer ćete dobiti na prostoru i neće biti oštrih ivica na koje se možete udariti. Ovalni klub stolovi su najbolji izbor ako u enterijeru dnevne sobe posedujete ugaonu garnituru jer se ovaj oblik najbolje uklapa u L oblik sedenja.

Koji materijal odabrati za klub sto?

Ako želite da osvežite svoj enterijer uz postojeći nameštaj najbolje je da izaberete ploču klub stola neutralne boje prirodnog materijala poput mermera, granita ili kvarca. Za više unikatnih prirodnih materijala saznajte više ovde. Prirodni materijali poput mermera doneće komfor i izdržljivost Vašem domu, ali u isto vreme od dnevne sobe napraviti luksuzni stambeni prostor. Mermerna ili kvarcna ploča na klub stolu sa nogarima od metala moderne nijanse doneće fokusnu tačku u enterijeru na koji niko neće ostati ravnodušan.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor