Kako prepoznati i odabrati kvalitetan donji veš?

Kako prepoznati i odabrati kvalitetan donji veš?

Kvalitetan komad veša nikako ne treba potceniti. Iako je za razliku od odevne kombinacije, skriven i nije vidljiv očima javnosti, donji veš može nas učiniti samopouzdanijim i može uticati na to da se bolje osećamo u svojoj koži. Atraktivan komad može uticati na to da se osećamo seksipilnije, a udoban – prijatnije i opuštenije.

Postoji mnoštvo kriterijuma po kojima možemo ocenjivati kvalitet donjeg veša kao što su čvrstina, komfor i atraktivan dezen. Nema sumnje da su svi važni, a da je najbolji komad onaj koji uspeva da zadovolji najveći broj ovih parametara. Ipak, nema sumnje da je zdravlje najvažnije, a odabir adekvatnog donjeg veša itekako ima ulogu u održanju ravnoteže flore intimne regije. 

U nastavku teksta odgovaramo na pitanje kako prepoznati i odabrati kvalitetan komad donjeg veša, i za vas istražujemo zbog čega je odabir materijala jedan od najvažnijih 

#1 Birajte donji veš od prirodnih materijala

Prva odlika prema kojoj ćete prepoznati kvalitetni donji veš jeste materijal od kojih je izrađen. Materijal donjeg veša je verovatno najbitniji parametar za odabir donjeg veša, naročito kada je zdravlje intimne regije u pitanju. Generalna je preporuka da uvek kada možete, date prednost prirodnim materijalima, a naročito pamuku.

Pamuk je jedan od najzastupljenijih materijala u tekstilnoj industriji, a neke statistike kažu da je čak 40% svih stvari na svetu izrađeno upravo od pamuka. Razlog za ovo nije slučajan. Pamuk se pokazao kao izuzetno kvalitetan materijal, koji daje koži da diše, istovremeno ne gubeći čvrstinu tokom vremena.

Pamuk je idealan za svakodnevno nošenje – udoban je, komforan i jednostavno se održava. Drugi prirodni materijali poput lana ili svile vrlo takođe mogu biti vrlo prijatni za nošenje, međutim, u odnosu na pamuk mnogo su osetljiviji, te se lakše oštećuju tokom svakodnevnog korišćenja i održavanja.

Pamuk kao najbolji izbor materijala prirodnog porekla

Istovremeno izdržljiv i mekan, pamuk se pokazao odličnim za izradu donjeg veša ne samo zbog udobnosti, već i zbog lakog i jednostavnog održavanja. Pamuk dozvoljava iskuvavanje i pranje na visokim temperaturama što je od izuzetne važnosti za higijenu – visoke temperature, kao što je poznato ubijaju bakterije i klice koje mogu uticati nepovoljno na floru intimne regije.

Intimna regija je mesto koje je vrlo povoljno za razvoj gljivica i bakterija zbog toplote i vlažnosti sluzokože. Iz tog razloga, kvalitetan komad donjeg veša izrađen od pamuka odličan je odabir, budući da smo spomenuli da pamuk daje koži da diše, a pritom ima odličnu sposobnost zadržavanja viška tečnosti, te na taj način štiti intimnu regiju od kontakta sa istom.

Valja spomenuti da je pamuk tako masivno zastupljen u upotrebi širom sveta i zbog toga što se smatra hipoalergijskim materijalom. To znači da gotovo niko na svetu neće imati alergijsku reakciju na pamuk, što je i razlog njegove upotrebe u medicinske svrhe – gaze, zavoji i pelene za bebe su izrađene od 100% pamuka.

#2 Vodite računa o načinu izrade i sastavu

Druga stvar o kojoj treba da posebno vodite računa jeste sam sastav komada donjeg veša, kao i načinu njegove izrade. Najbolji odabir je, naravno, uvek donji veš izrađen od 100% finog pamuka, dok je drugi najbolji izbor komad čiji je sastav najvećim delom od pamuka, sa malim procentom elastina radi dodatne rastegljivosti i udobnosti.

Tu su i drugi dodaci poput čipkanih detalja koji mogu oplemeniti izgled komada donjeg veša, a ne utiču značajno na sam kvalitet komada. Dobar komad donjeg veša u koji treba uložiti prepoznaćete i po samom načinu izrade. Iako veliki broj proizvođača ne tretira pamuk dodatnim hemijskim supstancijama, organski pamuk je najsigurnija opcija na tržištu.

Organski pamuk garantuje proizvodnju pamuka u skladu sa sertifikovanim standardima agrikulture. To znači da je ovakav pamuk uzgajan na zdravom, netretiranom zemljištu dodatnim hemikalijama ili genetski modifikovanim organizmima (GMO). 

Ovako obran pamuk ostavlja manji ekološki otisak na planetu, i generalno predstavlja održiviji način proizvodnje materijala, zbog čega se predviđa da će se ovaj model proizvodnje sve više usvajati u narednim godinama širom sveta. Organski pamuk je upravo zbog načina proizvodnje skuplji, ali je i sigurnija opcija.

#3 Unikatni komad je nešto u šta vredi uložiti

Pamuk je između ostalog, postao i masovno upotrebljavan zbog izuzetne povoljnosti proizvodnje, kao i samih proizvoda od pamuka. Veš izrađen od organskog pamuka nešto je skuplji, ali ukoliko vam je važan transparentni proces proizvodnje, kao i ekološki otisak, vredi uložiti u ovakav komad.

Takođe, pamučni donji veš je idealan za svakodnevnu upotrebu, ali u posebnim prilikama ćete svakako imati prilike da uživate i u nekim drugim, nežnijim materijalima kao što su čipka, svila ili viskoza. Baš zbog osetljivosti i težoj proizvodnji ovakvih materijala, ovakvi komadi biće i nešto skuplji.

Kada govorimo o kvalitetnom komadu donjeg veša estetika će takođe igrati važnu ulogu, naročito kada je reč o komadima za specijalne prilike. U kvalitetan, unikatan komad donjeg veša vredi uložiti, a autentična estetika ili ručni rad je takođe jedan od jasnih znakova da prepoznate vredan komad donjeg veša.

Nadamo se da će vam saveti iz ovog teksta pomoći da u sledećoj kupovini donjeg veša jednostavno prepoznate najkvalitetniji komad u ponudi!

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori