Najuzbudljivije skijaške staze na Kopaoniku

Kopaonik je sa razlogom jedna od najposećenijih planina u našem regionu. Zadovoljava potrebe svih generacija zahvaljujući raznovrsnom sadržaju i prelepoj prirodi, ali najviše kvalitetnim skijaškim stazama koje su otvorene za sve uzraste i nivoe vladanja skijama.

U nastavku teksta vam donosimo nekoliko činjenica o skijaškim stazama na Kopaoniku, zbog kojih ćete poželeti da baš na ovoj planini dočekate Novu godinu i provedete na njoj nekoliko aktivnih zimskih dana.

Šest najpopularnijih staza na Kopaoniku

Iako raspolaže sa mnogo više staza, mi vam donosimo šest najuzbudljivijih koje bi trebalo da iskusite kada krenete na skijanje na Kopaonik. U blizini staza se nalaze brojni ugostiteljski objekti, apartmani, hoteli, kao i bivši hotel Angella na Kopaoniku omiljen mnogima zbog dobre lokacije i odlične usluge koju nudi.

#1 Gvozdac - najstrmija staza

Gvozdac je skijaška staza rezervisana isključivo za skijaše sa iskustvom. Veoma je strma, iako se ne stiče takav utisak na prvi pogled. Početak blagog spusta ne odaje utisak da postoje prepreke, ali već nakon 100 metara se javljaju mnogobrojne neravnine i strmine koje su posledica čestog kočenja. Za ovu stazu je neophodno barem pola metra snega, a tradicionalno je omiljena najiskusnijim skijašima koji vole izazove.

#2 Krčmar

Krčmar je najduža staza na Kopaoniku, sa oko 2 000 metara dužine. Gornji deo staze je izuzetno blag, dok se na srednjem delu javljaju strmine i led, pa je poželjna povećana opreznost prilikom skijanja na ovoj stazi.

Onima koji odlično vladaju skijama adrenalina neće manjkati, dok se početnicima preporučuju druge staze bez neočekivanih neravnina. Sa vrha ove staze se pruža prelep pogled na Kosovo i Metohiju, pa je to još jedan razlog zbog koga je posetioci vole. Kao i druge planine u Srbiji, i Kopaonik je poznat po izuzetno bogatoj prirodi koja se vidi sa svih njegovih vrhova.

#3 Karaman greben

Karaman greben je plava staza, pogodna za početnike. Ovo je prva staza koja se otvara u decembru i poslednja koja se zatvara na proleće, pa je najduže u funkciji tokom skijaške sezone. Sa vrha ove staze može lako da se stigne do drugih delova ski centra, a skijašima je na raspolaganju specijalna žičara sa šestosedom.

#4 Pančićev vrh

Ova staza je označena kao plavo-crvena i spada u srednje lake staze. Zahteva nešto bolje skijaško umeće, i na njoj uglavnom skijaju oni koji se tek pripremaju za ozbiljniju podlogu sa više neravnina. Od vrha se spušta nekoliko staza koje su po težini vrlo slične. Pančićev vrh je ujedno i najviši kopaonički vrh, sa 2.017 metara nadmorske visine, omiljen kako skijašima, tako i planinarima.

#5 Malo jezero

Plava staza, takođe pogodna za početnike, jedina je opremljena reflektorima za noćno skijanje. Iako ne zahteva veliko iskustvo i neke posebne veštine, treba imati u vidu da se na par mesta nalaze malo veći nagibi koji se uspešno prevazilaze ako se uzmu u obzir na vreme. Skijaši na ovoj stazi koriste ski lift tanjir.

#6 Sunčana dolina

Po ocenama mnogih posetilaca, Sunčana dolina je najlepša staza na Kopaoniku, smeštena na njegovoj južnoj strani. Sastoji se iz nekoliko odvojenih staza koje su konstantno obasjane suncem, kada oblaci to dozvoljavaju, zbog čega je turisti najviše i vole. Blaga je i pogodna za početnike, pa na njoj mogu uživati svi ljubitelji sunčane zime.

Kopaoničke ski staze u brojkama

Oni koji se odluče za skijanje na Kopaoniku, na raspolaganju imaju 15 lakih, 10 srednjih i 7 teških staza. Staze za alpsko skijanje se protežu na 55 km, a 20 km je uređeno specijalno za nordijske skijaše. Najduži spust na planini iznosi čitava 3.5 km, a celokupna visina skijaškog centra je 1.770 metara nadmorske visine.

Ulaganja u skijaške staze, tehnologija i raznovrsna ponuda za sve nivoe skijaških veština učinili su Kopaonik najopremljenijim skijaškim centrom u Srbiji i šire. Na vama je samo da spakujete kofere i pronađete udoban smeštaj na Kopaoniku, a priroda i sneg će se pobrinuti za sve ostalo. Osim što je posećuju turisti iz Srbije i regiona, ova planina svake zime ugosti i veliki broj turista iz čitavog sveta.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor