Važne stvari koje treba zapamtiti pre kupovine stana

Važne stvari koje treba zapamtiti pre kupovine stana

Ulaganje u novu kuću ili stan jedna je od najvažnijih odluka u vašem životu i verovatno je ideja o kojoj većina dugo mašta.

Ulaganje u novu kuću ili stan jedna je od najvažnijih odluka u vašem životu i verovatno je ideja o kojoj većina dugo mašta. Dakle, od vas se traži da imate na umu sve moguće prepreke pre nego što napravite važan korak i donesete pravu odluku.

Budući da kupovina kuće može podrazumevati i uzimanje kredita, praćene mesečnim ratama koje umanjuju vaš prihod, morate biti posebno oprezni. Iako su neki od ključnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom biranja novog stana ili kuće lokacija, veličina poseda i cena, postoje još neki parametri na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine nekretnine. Nekretnine u Beogradu su najtraženije, ali treba imati na umu da su cene stanova u Srbiji već godinama u porastu.

Cena nekretnine

Prvi korak u odabiru kuće ili stana je utvrđivanje budžeta. To znatno olakšava izbor nekretnine ako znate koliko ste spremni potrošiti na nju. Uporedite cenu određenih nekretnina u okruženju  kod različitih građevinara kako biste imali jasnu predstavu o tome da li vam je graditelj ponudio realnu cenu.

Zemljišni posed

Zemljište na kojem je sagrađen vaš stan veoma je važno. Morate istražiti kvalitet tla i topografiju zemljišta na kojem je kuća izgrađena. Proverite takođe da li ste oslobođeni od dodatnih nameta i da li zemljište registrovano. Pre kupovine kuće, vlasnički list mora biti proveren i detaljno istražen. Informišite se o tome da li vaš ugovor sadrži sve detalje o pravima, vlasništvu i obavezama prema imovini.

Pravna provera imovine

Osigurajte da je imovina zakonski odobrena za izgradnju na parceli na kojoj se nalazi. Investitor treba da ima odobrenja od nadležnih za razvoj područja, vodovoda i kanalizacije, električne energije i drugih opštinskih nadležnosti. Međutim, ako uzimate stambeni kredit, dotična banka će potvrditi vaše imovinske dokumente pre odobravanja kredita.

Posed stana

Trebalo bi se upoznati sa bankama koje su voljne ili ne žele da finansiraju određene građevinare. Zbog loše reputacije neke banke nekim građevinarima ne nude zajmove. Dakle, veoma je važno da se obratite bankama koje odobravaju sredstva za finansiranje projekta u koji planirate da investirate.

Ugovor o izgradnji i kupovini

Kada odaberete stan ili kuću po želji, a koji je tek u izgradnji, možete ga rezervisati davanjem simboličnog iznosa, odnosno kapare za koju ćete potpisati papir da ste platili. Takođe, ako je kupovina u izgradnji u pitanju, važno je da u ugovoru stoji rok za zavšetak radova kao i šta u slučaju da se do određenog roka gradnja ne završi. Ovaj sporazum treba detaljno pročitati i razumeti pre njegovog potpisivanja. Sve klauzule moraju biti jasno definisane kako ne bi došlo do problema prilikom useljavanja.

Lokacija stana

Da ne zaboravimo, često je najvažnije područje u kojem ćete boraviti. Pogodnosti, fizička infrastruktura i doseg do svih osnovnih mesta važni su i o njima treba razmišljati. Ovi faktori će doprineti da živite mirno u svom novom kutku. Stan bi trebalo da bude na sigurnom i mirnom mestu kako biste uživali u bezbednom okruženju.

Skrivene i dodatne naknade

Obavezno pročitajte sve klauzule ugovora pre potpisivanja, jer se često pri kupovini nekretnine previde neki troškovi, a kada se nakupe, onda to bude ozbiljna svota novca koju treba dati. Takođe treba imati na umu i dodatne troškove kao što su porez, naknada za obradu stambenog zajma, troškovi registracije i svi drugi troškovi. Srećna kupovina!

Avatar
Luka
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave