Nema potrebe za novim projektima fosilnih goriva u tranziciji ka Nuli emisija, tvrde istraživači

Postojeći projekti fosilnih goriva dovoljni su za zadovoljenje projiciranih energetskih potreba u globalnoj tranziciji ka nuli emisija, otkriva novo istraživanje istraživača sa UCL-a i Međunarodnog instituta za održivi razvoj (IISD).

Njihov politički dokument, objavljen u časopisu Science, argumentira da je zaustavljanje novih projekata fosilnih goriva ključni korak za države u ostvarivanju svojih klimatskih ciljeva. Preporučuje se da vlade donesu zakone kojima se zabranjuju novi projekti fosilnih goriva jer je to politički, ekonomski i pravno lakše nego rano zatvaranje operativnih projekata.

Istraživači su analizirali projiciranu buduću globalnu potražnju za proizvodnjom nafte i plina, te za proizvodnjom električne energije iz uglja i plina, u okviru niza modeliranih scenarija koji ograničavaju klimatske promjene na 1.5°C iznad preindustrijskih nivoa.

Tim je otkrio da je postojeći kapacitet fosilnih goriva dovoljan za zadovoljenje energetskih potreba u ovim scenarijima dok planeta prelazi na čistu i obnovljivu energiju—i da novi projekti fosilnih goriva nisu potrebni.

Istraživanje proširuje rad Međunarodne energetske agencije koja je u izvještaju iz 2021. godine (ažuriranom 2023. godine) otkrila da nisu potrebni novi projekti ekstrakcije fosilnih goriva u tranziciji ka nuli emisija do 2050. godine.

Novi rad istraživačkog tima proširuje ovo analizirajući širok spektar scenarija sastavljenih za Šesti izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) koji ograničavaju klimatske promjene na 1.5°C iznad preindustrijskih nivoa. Njihova analiza je otkrila da, osim što ne trebaju nove ekstrakcije fosilnih goriva, nisu potrebne ni nove elektrane na ugljen i plin.

Istraživanje dolazi u vrijeme rastućih kontradikcija između retorike i prakse u vezi sa tranzicijom energije. U decembru 2023. na COP28, države članice UN-a su objavile da se u principu slažu da rade na "prelasku sa fosilnih goriva u energetskim sistemima".

Međutim, od kada je ta proklamacija objavljena, globalna proizvodnja i korištenje fosilnih goriva nastavila je da se širi, sa mnogim vladama i igračima u industriji fosilnih goriva tvrdeći da će biti potrebni novi projekti fosilnih goriva tokom tranzicije ka Nuli emisija. Novo istraživanje UCL–IISD-a protivreči toj tvrdnji.

Istraživači preporučuju politiku 'nema novih fosilnih goriva', što bi značilo sprječavanje novih projekata za istraživanje i ekstrakciju bilo kojih rezervi uglja, nafte ili prirodnog gasa. Također bi spriječilo izgradnju novih elektrana na fosilna goriva.

Sintetizirajući dokaze iz ekonomije, političkih nauka i prava, autori nalaze koristi ovog pristupa za izvodljivost tranzicije: zaustavljanje novih projekata je manje skupo, suočava se s manje pravnih prepreka, i politički je lakše nego pokušaj ranog izbacivanja postojećih kapaciteta.

Izvlačeći lekcije iz historijskih procesa promjene socijalno-moralnih normi, istraživači nalaze da vlade, zabranom novih projekata fosilnih goriva, i civilno društvo, zagovarajući takve zabrane, mogu pomoći u izgradnji globalne norme protiv novih projekata fosilnih goriva.

Glavni autor dr. Fergus Green (UCL Odsjek za političke nauke) rekao je: "Naše istraživanje crpi lekcije iz prošlih promjena globalnih etičkih normi, poput ropstva i testiranja nuklearnog oružja. Ti slučajevi pokazuju da norme rezoniraju kada nose jednostavne zahtjeve za koje se moćni akteri mogu odmah držati odgovornim.

"Kompleksni, dugoročni ciljevi poput 'nula emisija do 2050.' nedostaju ove karakteristike, ali 'nema novih projekata fosilnih goriva' je jasan i odmah zahtjev, protiv kojeg se svi trenutni vlade i industrija fosilnih goriva mogu pravedno ocjenjivati. Trebao bi poslužiti kao proba da li je vlada ozbiljna u suočavanju s klimatskim promjenama: ako dopuštaju nove projekte fosilnih goriva, onda nisu ozbiljni."

Koautor dr. Steve Pye (UCL Institut za energetiku) rekao je: "Važno je naglasiti da naše istraživanje utvrđuje rigoroznu znanstvenu osnovu za predloženu normu pokazujući da nema potrebe za novim projektima fosilnih goriva. Jasnoća koju ova norma donosi trebala bi pomoći usmjeravanju politike na ciljanje potrebnog ambicioznog povećanja investicija u obnovljivu i čistu energiju, uz upravljanje opadanjem infrastrukture fosilnih goriva na pravedan i pravičan način."

Koautor Greg Muttitt (Stariji suradnik, IISD) rekao je: "Naše istraživanje se oslanja na širok raspon znanstvenih dokaza, uključujući klimatske scenarije IPCC-a, ali njegova poruka vladi i kompanijama fosilnih goriva je vrlo jednostavna: Nema mjesta za nove projekte fosilnih goriva u svijetu usklađenom s 1.5°C. Postizanje ciljeva Pariškog sporazuma znači da vlade trebaju prestati izdavati dozvole za nove projekte istraživanja, proizvodnje ili proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva."

Koautor Olivier Bois von Kursk (Savjetnik za politiku, IISD) rekao je: "Nema potrebe za novim projektima fosilnih goriva kako bi se zadovoljila potražnja energije usklađena s 1.5°C. Reprezentativni scenariji od 1.5°C pokazuju da će značajan dio postojećeg kapitala fosilnih goriva postati neisplativ ako želimo postići nulte emisije do 2050. godine.

"Uspostavljanje norme 'Bez novih fosilnih goriva' povećava vjerojatnost ostanka unutar granica od 1.5°C, minimizirajući ekonomske, političke i pravne izazove povezane s 'zaglavljivanjem' kapaciteta fosilnih goriva."

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.