Održavanje tepiha – korak do njegove dugovečnosti i zdravlja u kući

Tepisi su veliki sakupljači prašine, ali i prljavštine koja šteti zdravlju u kući zato što sakupljena prašina jeste najveći izazivač alergija, ali i neprijatelj samom tepihu koji se pod prljavšinom brže raspada i propada, iz tog razloga je neophodno rednovno usisavanje i pranje, posebno dubinsko pranje u servisima za pranje kao što je Tip Top tepih servis.

Prljavi tepisi kao uzročnici različitih bolesti

Nema nameštaja u kući koji sakuplja prašinu kao tepih, zato su tepisi najpodložnija podloga za razvoj bakterija koje se ne vide golim okom, ali i te kako utiču na zdravlje ukućana i razvijanje alergija. Možda niste znali da neke bakterije koje izazivaju stomačne viruse mogu da se nastane u tepihu i da je dovoljna mala nepažnja, naročito dece koja se valjaju po tepihu dok jedu, pa da bakterija iz tepiha predje na hranu i dovede do ozbiljih stomačnih tegoba. Prljav tepih je veoma opasan, u njemu se kriju bakterije koje doprinose razvoju astme, alergijskog rinitisa, ekcema. Neki mikrobiolozi tvrde da u tepihu ima više bacila nego u sundjeru za pranje sudova ili kanti za djubre. Ovo su jasni razlozi zbog kojih tepih treba češće da usisavamo ali i peremo, jedini način da se tepih koliko-toliko očisti od različitih mikroorganizama je dubinsko pranje u Tip Top-u.

Usisavanje i istresanje su najvažniji za održavanje dugovečnosti tepiha

O tepihu treba da brinete redovno, a to znači svakodnevno, kako bi bio čist, a to onda znači da je i kuća čista i okolina zdrava. Trudite se da tepih usisavate što češće, poželjno je svakog dana, odlično ako je to moguće bar svakog drugog dana, a dva puta nedeljno je neophodno, posebno ako je reč o tepihu u prometnim prostorijama kao što su hodnik i dnevna soba, na taj način ćete uspeti da mu produžite vek, iako je na takvom mestu izložen prljanju i habanju, redovno održavanje udahnuće mu novi život, posle svakog usisavanja, tepih se oslobodi prašine, pa vlakna živnu. Ukoliko imate malu decu ili kućne ljubimce, onda se trudite da ispoštujete rutinu i tepih usisivate svakog dana. Svež vazduh i sunce su najveći neprijatelji bakterija, zato je neophodno tepih iznositi napolje i dobro ga izlupati kako bi izašla prašina koja je ostala posle usisavanja. Profesionalno dubinsko pranje tepiha

Profesionalno dubinsko pranje tepiha

Možda niste znali da u tepihu i posle istresanja i usisavanja ostaje „zarobljena“ prašina, koja se ne vidi golim okom, ali je vrlo prisutna i ugrožava vek tepiha. Uporna je koliko i teža zaprljanja i jake fleke koje ne mogu jednostavno da se uklone. Nikako ne treba da pokušavate sami da ih ukloniti, razna hemijska sredstva za odstranjivanje fleka mogu i te kako da oštete tepih, zato je najsigurnije angažovati Tip Top tepih servis. Njihove usluge možete da pogledate na sajtu, uverićete se u profesionalnost i kvalitet, i posle dubinskog pranja u ovom servisu, Vaš tepih će sigurno biti kao nov.

 

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor