Pametno sunčanje: Nega i zaštita kože nakon izlaganja Suncu

Kolikogod da smo svesni štetnosti sunca, svi bar jednom padnemo u iskušenje da mu se izložimo i dobijemo malo tamniji ten. UV zraci sunca dokazano štetno deluju na strukturu naše kože, izazivaju opekotine i prevremeno starenje smanjivanjem produkcije kolagena. Dermatolozi već godinama upozoravaju da izlaganje sunca izbegavamo uvek u najosunčanijim periodima dana, a da se onda kada kožu moramo da izložimo suncu zaštitimo kremama sa UV faktorom. Zbog toga je, čak i ako ste ljubitelji preplanulog tela, veoma važno oprezno se izlagati suncu i zaštititi kožu na najbolji način kako bi ostala lepa, glatka i mladalačkog sjaja. Evo nekoliko bitnih postulata i preporuka za što zdravije izlaganje suncu i nezi nakon sunčanja.

UV zračenje ubrzava starenje kože i utiče na pojavu opekotina

UV filteri

Zaštita pri svakom izlaganju suncu imperativ je zdravlja. Danas postoji sve veći broj krema sa UV filterima koje deluju na sunčevo zračenje na različite načine pružajući mu manju ili veću zaštitu od opekotina i drugih oštećenja koje prouzrokuje UV zračenje ubrzavajući starenje kože i utičući i na pojedine maligne promene na koži. UV filteri dele se na fizičke i hemijske filtere.

Ulje koštice masline ima prirodni zaštitni faktor koji reflektuje UV zrake

Fizički filteri

Fizički filteri štite kožu tako što na njoj smatraju štit, to jest sloj kroz koji UV zraci ne mogu da prodru. U fizičke UV filtere ubrajaju se mnoga prirodna ulja, kao što je ulje koštice masline, ili ulje slačice. Oni imaju prirodni zaštitni faktor koji reflektuje UV zrake, i koji, iako je mali, može pouzdano zaštititi našu kožu.

Komercijalne kreme sa hemijskim filterima nužne su prilikom sunčanja

Hemijski filteri

Hemijski filteri su oni koje nalazimo u komercijalnim kremama za sunčanje. Oni deluju tako što apsorbuju UV zrake u sebe i menjaju njihovo svojstvo. Deo zračenja koji apsorbuju pretvaraju u toplotu, a deo ostaje „zarobljen“ unutar molekula i posle nekog vremena se emituje. Zbog toga se smatra da komercijalne kreme sa hemijskim filterima nisu baš najzdravija varijanta zaštite od UV zraka, ali svakako predstavljaju neophodnost u odnosu na nezaštićeno izlaganju suncu.

Kreme sa manjim UV faktorom imaju kraće vreme zaštite, pa ih je neophodno češće nanositi

Faktor zaštite

Postoji zabluda da se broj koji nalazimo na kremama za sunčanje, a koji označava faktor zaštite odnosi na nivo zaštite od sunca, to jest da nas manji faktor štiti manje, a veći više, pa se često ako smo već tamnije puti odlučujemo za niži zaštitni faktor. Ova zabluda može nas dovesti do opekotina. Kreme različitih faktora imaju jednak nivo zaštite od sunca a različiti faktori iskazuju različito vreme zaštite od UV zraka. Kreme sa manjim UV faktorom štite nas kraće od onih sa većim i potrebno ih je učestalije nanositi.

Pojavu mladeža najčešće uzrokuje preterano izlaganje UV zracima

Mladeži i sunce

Redovni samopregledi mladeža, ali i poseta dermatologu podrazumevaju važan deo prevencije od nastanka kožnih oboljenja uzrokovanih sunčevim zračenjem. Preventivno uklanjanje mladeža smatra se najsigurnijim načinom da izbegnemo nastanak malignih oboljenja kože. Od velike je važnosti na ovakav se potez odlučivati kod proverenih stručnjaka, koji će osim uklanjanja mladeža uraditi i patohistološku analizu tkiva. Smatra se da je glavni uzrok povećavanja broja mladeža tokom života upravo UV zračenje.

 Nakon sunčanja važna je hidratacija kože

Nega posle sunčanja

Nakon izlaganja suncu važno je adekvatno ohladiti i hidrirati kožu. Mnogi kao prvu pomoć za ovo koriste jogurt ili kiselo mleko, crpeći tako korisne proteine iz mleka i potpomažući regeneraciji tkiva. Osim mlečnih proteina, kožu je važno hidrirati u čemu najbolje pomažu kreme i serumi na bazi hijalurona koji za sebe vezuje molekule vode. Nakon adekvatne hidratacije kožu možemo zaštititi i nahraniti nekim kvalittenim prirodnim uljima.

Kao što ste videli, postoji bezbroj načina da se zaštitimo od sunca, a industrija lepote radi na sve pametnijim formulacijama krema, seruma, ulja i losiona, koji nam osim zaštite od štetnih UV zraka pružaju i dubinsku negu. Zbog toga je važno uložiti u zaštitu svoje kože ukoliko već nismo u mogućnosti da je štitimo izbegavanjem izloženosti suncu. Leto je omiljeno godišnje doba mnogima, pogotovo ako vreme provode na moru ili na plažama kraj reka - zbog toga uživajte u njemu bezbedno.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor