Planinarenje za početnike - šta treba da znate

Ako volite da provodite vreme u prirodi - planinarenje je odličan izbor za vas. Duge šetnje, usponi, avantura, sve je ovo sastavni deo ove rekreacije. Ipak, nemojte misliti da možete samo da obujete patike i krenete, potrebno je mnogo više od toga. Dobro se informišite a mi ćemo probati da vam u tome malo pomognemo.

Psihička priprema

Ako do sada nikada niste išli na planinarenje može vam se činiti čudno da je psihička priprema toliko važna. Svaka planina je nepredvidiva i nikada ne znate šta može da se dogodi. U takvim situacijama je izuzetno je važno da ostanete mirni i da ne paničite. Pribranost spašava i vas ali i vaše saputnike.

Fizička priprema

Ovo je jedna od najvažnijih stavki. Morate biti svesni svoje kondicije i prema tome se opredeliti za određenu turu. Ukoliko precenite sebe i krenete na turu koja je previše zahtevna, uživanje ce izostati. Drugi problem na koji možete da naiđete je da kada neko zaostaje to kvari ritam cele grupe i oni neće biti sretni zbog toga. Ono što može da vam pomogne su pripreme. Plivanje, trčanje i treninzi u teretani će vam svakako pomoći da podignete svoju kondiciju. Ukoliko niste raspoloženi za ovaj vid treninga onda krenite sa laganim stazama i nemojte preterivati.

Organizacija puta

Bezbednost je prva stvar o kojoj treba da razmišljate kada prvi put krenete na planinarenje. Za početnike je najvažnije da nađu dobrog vodiča ili planinarski klub koji je iskusan u svom poslu. Na ovaj način ćete biti sigurni da će neko o vama voditi računa i dati vam sve potrebne smernice.

Oprema za planinarenje

Pre nego što se upustite u novu avanturu trebalo da bi da se raspitate šta vam je potrebno od opreme. Planinarenje je sport kojim se možete baviti i zimi i leti ali će i oprema za to biti svakako drugačija. Jedna od najvažnijih investicija su svakako patike. Ne može se ići na planinarenje u bilo kojim patikama jer moze doći do proklizavanja i povređivanja. Ukoliko se dogodi da pođete na put bez adekvatne opreme, vodič može da odbije da vas vodi sa sobom. Razvijanjem novih tehnologija imamo opciju da biramo ono što nama najviše odgovara kada je obuća u pitanju. Odeća mora da bude slojevita i u rancu sa sobom uvek treba da imate rezervnu majicu, čarape i vodonepropusnu jaknu. Pantalone moraju biti dugačke, po mogućnosi napravljene od materijala koji se brzo suši.

Hrana i voda

Kada su kraće ture u pitanju, iskusni planinare obavezno kod sebe imaju nešto od orašastih plodova poput lešnika, badema ili oraha i voća. Oni su bogati su zdravim masnoćama, neophodnih kod planinarenja. Takođe vodite računa da nigde ne krećete bez najmanje 2 litre vode u rancu. Ukoliko idete na duže planinarenje treba se raspitati da li negde postoje izvori da bi mogli da dopunite svoje boce. Ukoliko ne postoje treba se dobro spremiti i poneti veću zalihu sa sobom.

Nemojte da vas sve ovo uplaši i natera da odustanete. Planinarenje je jedan od najlepših sportova kojim možete da se bavite. Prizori koje ćete videti fotografije ne mogu da dočaraju i uvek ćete imat šta da podelite sa prijateljima. Uživajte u svakom koraku i novom osvajanju.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor