Putujte bezbrižni ovo leto bez dijareje

Iako ovi simptomi nisu uvek ozbiljni, mogu značajno da umanje kvalitet vašeg odmora. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko saveta kako da bezbrižno putujete i u potpunosti uživate u putovanju.

Prirodni lekovi protiv dijareje i njenih simptoma

Dijareja može biti jedan od problema sa kojima će te se suočiti tokom putovanja. Kada je u pitanju prirodni lek protiv dijareje, postoji nekoliko namirnica koji vam mogu pomoći da se nosite sa ovim neprijatnim simptomom. Đumbir ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u ublažavanju mučnine i povraćanja.

Kamilica može pomoći u smirivanju nadimanja i grčeva u stomaku, dok kokosova voda može pomoći u nadoknadi izgubljene tečnosti i elektrolita. Banane su bogate kalijumom i pektinom, koji mogu pomoći u regulisanju varenja i smirivanju ovih simptoma. Aktivni ugalj može da apsorbuje toksine u crevima i spreči njihovo dalje širenje, dok probiotici mogu da pomognu u poboljšanju varenja hrane i regulaciji varenja.

Delujte preventivno

Međutim, pre nego što otputujete, možete unapred sprečiti pojavu dijareje konzumiranjem određene hrane i pića. Konzumiranje fermentisane hrane, kao što su kiseli kupus, jogurt ili kefir, možete pomoći sebi da održite zdravu crevnu floru i sprečite razvoj simptoma.

Konzumiranje hrane bogate vlaknima, kao što su celer, brokoli i laneno seme, može pomoći u poboljšanju varenja i smanjenju rizika od ove bolesti. Voda, posebno flaširana, takođe je važna jer pomaže u održavanju hidratacije tela i sprečava dehidraciju.

Sprečite pojavu drugih problema na putovanju

Dijareja je samo jedan od simptoma koji se mogu javiti tokom putovanja. Pored nje, tu su i drugi problemi na koje treba da mislite i da ih sprečite:

Mučnina i povraćanje. Uobičajeni problemi koji se javljaju tokom putovanja. Stručnjaci savetuju da ukoliko putujete avionom, izbegavate teške obroke pre leta, dok tokom leta preporučuju laganu hranu. 

Glavobolja. Još jedan od problema koji se često javlja tokom putovanja. Može biti uzrokovano promenama vremenskih zona, stresom i dehidracijom. Pokušajte da pijete dovoljno vode i izbegavajte alkohol i kofein tokom putovanja. Odmarajte se kad god je to moguće i nosite lekove protiv glavobolje.

Džet-lag. Ovo je specifičan problem koji se javlja kada putujete u drugu vremensku zonu i pravite veću vremensku razliku. Džet-lag je poznat kao problem koji izaziva umor, nesanicu i poteškoće u varenju hrane. Pokušajte da se što pre prilagodite novoj vremenskoj zoni. Opšta je preporuka da izbegavate alkohol i kofein dok se ne prilagodite na novu vremensku zonu.

Vodite brigu i o drugim stvarima vezanim za putovanje

Osim brige o svom zdravlju, treba da obratite pažnju i na druge stvari koje mogu uticati na vaše putovanje. Obratite pažnju na vašu sigurnost, nosite sa sobom dokumente i novac na sigurnom mestu, i pratite pravila i propise na mestima koja posećujete. Ako putujete u inostranstvo, obratite pažnju na vakcine koje su neophodne i imajte sa sobom važeću putnu dokumentaciju.

Kada planirate svoje putovanje, imajte na umu da može doći do problema, ali to ne bi trebalo da vas spreči da uživate u odmoru. Planiranje i priprema mogu biti ključni za bezbedno i bezbrižno putovanje. Pre nego što otputujete, razgovarajte sa svojim lekarom o putovanju i savetima za održavanje zdravlja tokom putovanja. Uz malo pažnje i planiranja, možete smanjiti rizik od problema i u potpunosti uživati u putovanju.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor