Sedmi mesec trudnoće - razvoj bebe po nedeljama, kako se oseća buduća mama

To znači da je devet meseci trudnoće podeljeno na tri trimestra koja obuhvataju po tri meseca. Ukupno, trudnoća traje 40 nedelja (280 dana) što je više od 9 meseci. Ovo odstupanje javlja se zato što se početak trudnoće računa od prvog dana poslednje menstruacije. 

Sedmi mesec  trudnoće obuhvata period od 28. do 31. nedelje trudnoće i razvoj bebe izgleda ovako:

 

28. nedelja trudnoće 

U 28. nedelji trudnoće, beba je teška oko 1 kg i dugačka oko 38 cm. Počinje da sanja, trepće i plazi se. Do ove nedelje, beba je oči držala čvrsto zatvorene a sada počinje da ih otvara. Trepavice su skoro potpuno izrasle. Plaženje jezika, neki stručnjaci objašnjavaju pokušajima bebe da proguta amnionsku tečnost. U materici, beba zauzima položaj na dole, prekrštenih ruku i nogu tzv. porođajni položaj.

U ovom periodu, trudnicu i dalje muče nadimanje i gasovi. Moguće su nesvestice ili vrtoglavice zbog fluktacije hormona. Telesna težina se prilično uvećala, tako da neke trudnice pate od bolova u leđima i nedostatka daha. Neki od simptoma trudnoće u ovoj nedelji su i zapušen nos i osetljive desni.

 

29. nedelja trudnoće 

U ovoj nedelji, beba je teško od 1,1 do 1,4 kg i dugačka je od 39 do 41 cm. Ako u ovom periodu odete na ultrazvuk možete uhvatiti trenutak kada se vaša beba smeje ili štuca a štucanje bebe možete osetiti i u stomaku kao lagane, ritmičke udarce. 

Usled povećane težine, kod trudnica se mogu pojaviti proširene vene i tegobe sa hemoroidima. Migrene i problemi sa pamćenjem su pratilac ovog perioda trudnoće, kao i zatvor i loše varenje. Ukoliko se do sada nisu pojavile, pravo je vreme da primenite pravilnu negu protiv pojave strija. Redovno se mažite specijalnim kremama za tu namenu. To ne znači da ćete izbeći pojavljivanje strija ali ćete ih sigurno ublažiti. 

 

30. nedelja trudnoće

U 30. nedelje trudnoće beba je teška oko 1,4 kg i dugačka oko 41 cm. Mozak se ubrzano razvija i poprima karakteristične žljebove i udubljenja što znači da se povećava količina moždanog tkiva. Meka dlaka tzv. lanugo koja je prekrivala bebino telo nestaje a koštana srž u potpunosti preuzima proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Trudnicu i dalje muči kiselina nakon konzumiranja hrane. Beba svojom sve većom težinom pritiska bešiku pa se mogu javiti problemi sa učestalim mokrenjem, uključujući i nevoljno otpuštanje mokraće, posebno u trenucima kada se trudnica smeje, kašlje ili kija. Mogu se javiti i problemi sa oticanjem stopala i gležnjeva, zatvor i hroničan umor. 

 

31. nedelja trudnoće

31. nedelja je poslednja nedelja za sedmi mesec trudnoće. Beba je teška oko 1,kg i dugačka oko 42 cm. U ovom periodu beba počinje duže da spava. Mozak prati svetlost i obrađuje informacije iz svih pet čula. Naučnici smatraju da beba može da oseti miris i ukus različite hrane koju trudnica konzumira kroz amnionsku tečnost.

Pored štucanja, treptanja, gutanja, plaženja jezika, beba počinje da sisa palac. Neke bebe to rade toliko intenzivno da se rađaju sa malim ožiljcima na palčevima. 

Sedmi mesec trudnoće, odnosno njegova poslednja nedelja za mamu nije ni malo prijatna. Sve veća materica pomera unutrašnje ograne otežavajući njihov rad što za posledicu može imati probleme sa disanjem, varenjem i sve češću potrebu za mokrenjem. 

Grudi su takođe sve veće i osetljivije. Kod nekih trudnica počinje da curi kolostrum odnosno vrsta mleka koju mlečne žlezde stvaraju u kasnoj trudnoći. 

Kako bi se smanjile ove tegobe, savet trudnicama za sedmi mesec trudnoće su lagana i uobročena ishrana, puno tečnosti (najbolje voda ili biljni čajevi), umerena fizička aktivnost (šetnja ili plivanje), odmaranje, nošenje udobne odeće i obuće, uzimanje preporučenih vitamina u okviru prenatalne nege i naravno redovne lekarske kontrole. Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor