Šta je Beta HCG i zašto je važan

Hcg je skraćeni naziv hormona čiji je pun naziv humani horionski gonadotropin. Ovaj hormon naziva se i hormon trudnoće, jer njegovo prisustvo može da se utvrdi već u ranoj trudnoći, na samom početku kada većina žena tek treba da otkrije da je trudna. 

Kućni test koji možemo kupiti u svakoj apoteci mere prisustvo ovog hormona u urinu. Ovaj test naziva se kvalitativan, pokazuje samo pozitivan ili negativan rezultat. Kada se u laboratoriji meri prisustvo hcg hormona u krvi, onda se taj test naziva beta hcg testom. 

Testovi iz urina uglavnom su tačni, ali detektuju samo prisustvo hormona. Testovima iz krvi dobija se tačna vrednost nivoa ovog hormona. Zato se ovaj test naziva i kvantitativni. 

Trudnoća i HCG

Čim je jajna ćelija oplođena placenta (posteljica) počinje da proizvodi hcg koji samim tim dospeva u krv i u urin. Hcg svakim danom trudnoće raste, svaki drugi dan vrednost se duplira. Tokom devete nedelje trudnoće vrednost mu je najviša. Na samom početku trudnoće iznosi oko 7000 mlU/ml a u devetoj nedelji čak 120000 mlU/ml. Posle ovog intezivnog rasta, počinje da opada. 

Kad je u pitanju beta hcg vrednost svakako treba pratiti u trudnoći, jer svako odstupanje može ukazivati na trudnoću koja se ne razvija pravilno (mogući pobačaj, vanmaterična trudnoća) ili uobičajno (blizanačka trudnoća). Treba napomenuti da sva moguća odstupanja prati isključivo lekar koji vodi trudnoću i da ih ne treba tumačiti ,,na svoju ruku“. Ukoliko je nivo niži od onoga što je propisano, ne mora da znači da trudnoća ne teče dobro. Imajte u vidu da je sam termin ovulacije nekada teško odrediti pa zbog toga možemo ,,promašiti“ i nedelju trudnoće.

Zašto je HCG važan za razvoj bebe u trudnoći?

Rast hcg hormona osigurava proizvodnju progesterona u prva tri meseca trudnoće. Progesteron je ključan za matericu koja se zahvaljujući njegovom rastu menja i prilagođava tako da može da održi fetus. Pravilan rast hcg hormona znači i pravilan razvoj bebe i to u periodu trudnoće koji se smatra najrizičnijim. 

Rast hormona utiče naravno i na trudnicu. Prisutne su promene raspoloženja, umor, mučnina, promene pritiska i šećera u krvi, što naravno zavisi od slučaja do slučaja. 

U nedelji u kojoj hcg počinje da opada počinje i mirniji, manje rizičan period trudnoće pa su i žene tada mirnije i opuštenije. Rizik od spontanog pobačaja je manji, može se reći da je hcg hormon ,,odradio najvažniji deo svog posla“.

Povišene vrednosti HCG 

Iako se vezuje pre svega i najčešće za trudnoću, rast ovog hormona može ukazivati i na neka druga oboljenja i stanja. Neka od njih javljaju se uz trudnoću, a neka kada trudnoća i ne postoji. 

Visoke vrednosti hcg hormona postoje i kod različitih vrsta tumora i zato je ovaj hormon važan i kao tumor marker u dijagnozi i lečenju bolesti.

Pored navedenog, nivo hcg hormona, odnosno njegov rast može da ukazuje i na početak menopauze. Ako je to u pitanju, vrednost će vremenom padati, ali kod tumora će pokazivati samo rast.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor