Očaravajući grm smreke - Ono što ćete poželjeti znati

Jedna moja prijateljica otkrila je da ima grmove smreke na svom imanju prve godine života u kući: Svake godine koristi svježe zimzelene grane kao ukras oko kuće kako bi napravila vijence i girlande.

Ako ima priliku, koristi svježe grane koje sječe sa živog drveta. Prve godine života u kući, odlučila je istražiti sve zimzelene grane koje nudi njeno imanje.

Brzo je otkrila da, osim nekoliko vrsta borova, postoji i širok plavo-zeleni grm čije grane nose plave bobice. Skupila je punu kantu i unijela ih unutra kako bi ukrasila stolove i vrhove polica. Tek sljedeći dan počela je osjećati nešto ukusno što dolazi iz svih dijelova kuće.

Ne znajući da su to grane smreke, moja prijateljica je otkrila samo jednu od fantastičnih svojstava smreke: njen ukusan, sladak i drvenast miris.

Ako odlučite da isječete ili kupite nekoliko grana smreke za prazničnu sezonu, vaša kuća će mirisati fantastično sedmicama.

O smreki ili drveću smreke

Smreke su zaista male zimzelene biljke ili grmovi. Zapravo su članovi porodice čempresa, ali neke vrste nazivaju se i crvenim cedarima. Postoji oko 30 vrsta smreke i sve su autohtone na sjevernoj hemisferi, gdje su raširene širom Evrope, Azije, Japana, Aljaske, Kanade, Grenlanda i Sjedinjenih Američkih Država. Možete ih pronaći u Aplachiansima, Utahu, Kaliforniji, Arizoni i Novom Meksiku.

Za razliku od njihovih većih zimzelenih rođaka, većina smreka ne naraste više od 30 stopa. Međutim, neki od njih mogu narasti do 90 stopa.

Prepoznat ćete smreku po kratkom deblu s crvenkastosmeđom korom koja izgleda vrlo ispucalo. Listovi su kratki i tvrdi poput iglica, ali s više vilaste forme i mogu biti sivkasto zeleni ili plavkasto zeleni.

Listovi mirišu kao cedar, limun, jabuka ili kadina kad se zgnječe. Smreke su jedinstvene po tome što su dvodomne. To znači da su pojedinačne biljke ili muškarci ili ženke, ali ne i oboje, i cvjetaju različito.

Plod koji proizvode su male zelene bobice. Tehnički su šišarke čiji su režnjevi previše glatki i čvrsti da bi se vidjeli. Ove postaju tamnoplave kada su zrele i sadrže 3-6 sjemenki.

Smreke se mogu pronaći gotovo bilo gdje. Imaju najveći opseg od bilo koje druge drvenaste biljke na cijelom svijetu. To je zato što mogu podnositi kisela i alkalna tla, pjeskovita ili glinovita tla, stjenovite padine, prerije i napuštene poljoprivredne zemljište.

Kad je u pitanju tamjan od smreke

Ovdje stvari postaju zanimljive. Moja prijateljica je primijetila miris, ali ga nije odmah povezala sa svojom biljkom. To je zato što je miris toliko podsjećao na tamjan koji je navikla mirisati u crkvi.

Pretpostavila je da je miris ostao na njenoj odjeći. Onda je bila potaknuta da malo istraži kada je shvatila da smrekine grane tako lijepo mirišu.

Ono što je saznala bilo je da je tamjan - barem tamjan koji se tradicionalno koristi za duhovne ceremonije - zapravo spaljena smola zimzelenih stabala. Smola prikupljena s različitih vrsta borova može se spaliti. Oslobađa vrlo mirisni dim koji su domoroci vjerojatno koristili stoljećima u Sjevernoj Americi.

Znanje o spaljivanju tamjana izgubljeno je s njima, uglavnom. Međutim, stabla koja se tradicionalno koriste za prikupljanje smole za spaljivanje tamjana su bijeli bor, ježevi bor, crveni bor, plavi smrčak i norveški smrčak. Smreka - ili crveni cedar - jedno je od stabala koja proizvode vrlo malo smole, što ga čini teže za berbu. Međutim, bobice se mogu spaliti i proizvesti predivan, cedar miris.

Ljekovita svojstva smreke

Još uvijek se dosta zna o upotrebi smreke kao hrane i kao lijeka. Smrekine bobice su najpoznatije po začinjavanju džina. Zapravo, na ovaj način se koriste već 300 godina. Riječ "džin" potiče od holandske riječi za smreku "geniver". Mogu se koristiti i za začinjavanje drugih namirnica - bilo svježe ili u suhom obliku, od divljači do supa. Smrekine bobice daju začinjen i zemljani okus.

Američka indijanska plemena koristila su smreku u tinkturama za povraćanje, artritis i kašalj, namakanjem listova u kipućoj vodi. Žene u porodu pile su čaj od smreke kako bi ubrzale porođaj, jer može izazvati kontrakcije mišića.

Također je korištena kao opći tonik za liječenje prehlade, groznice, angine, upale pluća, zatvora, infekcija, artritisa, rana, zatajenja srca, gonoreje, infekcija mokraćnog trakta, plinova, probavnih problema, bradavica, bronhitisa, tuberkuloze, žučnih kamenaca, kolike, zatajenja srca, bolesti crijeva, gihta i bolova u leđima.

To je sve zato što smreka ima diuretička, antiseptička, želučana, antimikrobna, protuupalna i protureumatska svojstva zbog hlapljivog ulja koje se nalazi u bobicama. Sadrži terpene, flavonoidne glikozide, tanine, šećer, katran i smolu.

Diuretički spoj u ulju može potaknuti bubrege i povećati njihovu učinkovitost. Flavonoid i amentoflavon imaju antivirusna svojstva. Smole i katrani pokazali su se kao učinkovito liječenje kožnih stanja poput psorijaze. Ima protuupalna svojstva. To ga čini učinkovitim u liječenju artritisa i drugih upalnih bolesti, kao i smirivanju želuca i ublažavanju plinova.

Posavjetujte se s modernim fitoterapeutom

Prije nego što pokušate koristiti smreku na sebi, prvo se posavjetujte s modernim biljnim terapeutom. Zbog njenih diuretičkih svojstava i mogućnosti interakcije s bilo kojim lijekom, ovo nije biljka koju biste trebali koristiti bez uputa. Moguće je uzeti previše. Međutim, koristila se za liječenje različitih zdravstvenih problema, kao što možete vidjeti. Smreka ne bi trebale koristiti trudne žene ili dojilje.

Zaključak

Ako imate sreće da imate smreku na svom imanju, možete imati koristi od njenih listova i plodova - i njenog mirisa! Obratite se stručnom biljnom terapeutu i liječniku ako uzimate neki lijek prije nego što koristite smreku iz zdravstvenih razloga.

Ako tražite zelenilo koje će vašem domu dodati božanstveni miris za prazničnu sezonu, pokušajte nabaviti nekoliko grana smreke. Nećete biti razočarani.

Ako razmišljate o sadnji smrekinih grmova u svom dvorištu, razmislite o postavljanju Starter Stickova za korijenje. To je direktan sistem korijenja koji omogućava vazduhu i vodi da prodru duboko u zonu korijena. Pružit će vašim novim grmovima najbolju šansu za preživljavanje.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.