Koji su rani simptomi trudnoće?

Naravno, kod žena koje nemaju redovan ciklus ova pojava ne dovodi do sumnje da se radi o trudnoći, dok je kod onih sa redovnim ciklusom, već nakon dan ili dva kašnjenja prva sumnja usmerena ka tome da je došlo do začeća kada odlučuju da urade kućni test na trudnoću.

Prve nedelje, tj. prvi mesec trudnoće prolazi bez skoro ikakvih znakova, jer se prvi mesec trudnoća faktički nije ni dogodila. Od trenutka oplodnje potrebno je i do deset dana da oplođena jajna ćelija stigne do materice, kada se pričvršćuje za nju i započinje pojačano lučenje hormona trudnoće, koji tek tada može da pokaže pozitivan rezultat. Ali, pre samog rađenja testa, postoje određeni, rani simptomi trudnoće koji na nju ukazuju.

Da li su rani simptomi trudnoće isti kod svih žena?

Bitno je razgraničiti jednu činjenicu, a to je da rani simptomi trudnoće nisu isti kod svake žene, pa se kod nekih javljaju veoma izražajno, a kod nekih u potpunosti izostaju. To je sasvim poistovećeno sa menstruacijom, jer dok neke žene imaju veoma bolne menstruacije, obilna krvarenja, druge prolaze prilično lagano kroz taj period.

Ono što se može odrediti kao zajedničko kod većine trudnica, kada su u pitanju rani simptomi trudnoće, jeste da se predmenstrualni period, PMS, javi kao i po običaju svakog meseca, zbog čega se ni ne pomisli da se radi o trudnoći, već se pripisuje redovnom ciklusu. Pored toga, postoje drugi simptomi koji ukazuju na drugo stanje.

Pojačana osetljivost u prvim mesecima trudnoće

Pojačana osetljivost se može ubrajati u rane simptome trudnoće. Ona se odnosi i na fizičkom planu, kao i na psihičkom. Zato su neki rani simptomi trudnoće pojačana osetljivost grudi, posebno na dodir, pojačano osetljivost na mirise i ukuse, ali i pojačana osećanja. Zbog toga se i događa da trudnice imaju česte promene raspoloženja, čak često manifestujući osećanja koja nisu u skladu sa trenutkom. Za sve to jesu odgovorni hormoni i hormonski disbalans do kojeg dolazi u prvim nedeljama trudnoće. 

Fizički simptomi

Rani simptomi trudnoće mogu biti pojačan umor, malaksalost, česta pospanost. To sve često prate bolovi u karličnom delu i donjem delu leđa, što su opet simptomi koji se povezuju i sa menstrualnim bolovima, pa stvaraju zabunu u početku. Rani simptomi trudnoće su, mada ne kod svih trudnica, mučnine i povraćanja, koje se uglavnom završavaju krajem prvog trimestra trudnoće, ali su ovo simptomi koji postoje tokom cele trudnoće kod određenog broja trudnica.

Mogu se javiti grčevi u stomaku, koji ovog puta nisu izazvani samim ciklusom, već činjenicom da se materica priprema za prihvatanje embriona i njegov razvoj. Čest pratilac, posebno na početku, jeste i konstipacija, tj. zatvor, kao i učestalo mokrenje. Uz sve ovo, rani simptomi trudnoće mogu biti i vrtoglavice, glavobolje, kao i začepljen nos. U prvim nedeljama i mesecima može doći i do minimalnog krvarenja, koje se prijavljuje odmah lekaru, ali uglavnom predstavlja prirodni proces usled promene hormonskog statusa, pa ne treba paničiti, niti se odmah plašiti da će nešto da se dogodi.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor