Sobna vrata po meri vašeg doma

Dalje govorimo o bojama koje doprinose toj kućnoj atmosferi. Nameštaj je sledeći koji uzima učešća u stvaranju onog osećaja da smo kod kuće. A diskretni heroj koji omogućava taj poseban osećaj sigurnosti su sobna vrata. Ne samo da čuvaju toplotu i imaju ulogu zvučne pregrade, kao i barijere između ostalih prostorija, već mogu doprineti da enterijer izgleda kao zaokružena celina.

Tek kada počnemo da razmišljamo o njihovoj nabavci, shvatamo koliko naći prava sobna vrata nije lak poduhvat. Ono što danas olakšava potragu je činjenica da je izbor sobnih vrata veći nego ikad. Bilo da tražite reljefna ili ravna, bela ili u boji, rustična ili moderna, mnogi proizvođači će vam ponuditi sobna vrata koja će ispuniti sve zadate kriterijume.

Sobna vrata mogu biti baš onaj detalj koji nedostaje da slika vašeg doma bude savršena. Zato vam nudimo savete koji vam mogu pomoći pri kupovini. Naime, postoje neki opšti kriterijumi kojima se možete rukovoditi kako biste na duže staze bili zadovoljni izborom koji napravite.

Kako odabrati sobna vrata?

  • Prirodne i neutralne boje drveta se najlakše uklapaju u enterijer stoga su i najtraženije. Ne morate nužno kupiti sobna vrata u boji stolarije i nameštaja koji preovladava, dovoljno je da uskladite nijanse. Recimo, uz beli nameštaj ili stolariju apsolutno je u redu odabrati sobna vrata svetlijih ili pastelnih tonova, ne nužno bela. Boja hrasta, u svetlijim ili tamnijim nijansama, odlično će upotpuniti i dom u kom preovladavaju zemljani tonovi. Sa druge strane, sobna vrata u boji oraha daće notu elegancije ali i toplinu vašem domu.

 

  • Obratite pažnju i na to da li su boja i tekstura zahtevni za održavanje. Svakako ne želite da dovedete sebe u situaciju da stalno morate držati krpu u rukama i glancati vrata, jer se na njima jednostavno svaki otisak prsta vidi kao pod lupom. Složićete se, postoji mnogo bolji načini da provedete to vreme. Stoga ne zanemarite održavanje kada birate sobna vrata i dobro razmislite pre nego što se odlučite za glatke i sjajne površine, ma koliko da vam privlačno izgledaju. U vezi sa tim, dobro je znati da su vrata farbana poliuretanskom farbom laka za održavanje, a podjednako je važno i to što se u slučaju oštećenja lako saniraju.

  • Ako želite da vaš dom nosi autentični pečat slobodno se poigravajte stilovima. Rustična vrata mogu lepo da se uklope i uz moderan minimalistički nameštaj i time daju prostoru toplinu.

 

  • Ukoliko nemate dovoljno svetlosti u stanu ili kući, najbolje rešenje za vas su sobna vrata sa staklenim panelima. Osim što će doprineti osvetljenju, učiniće da vaš prostor deluje veće.

 

  • Kada su tehničke karakteristike u pitanju, ono na šta bi valjalo obratiti pažnju su kvake, brave i mehanizmi. Dobro se raspitajte i razmotrite sve opcije, i ako možete, svakako uložite dovoljno u ona koja će biti funkcionalno besprekorna, jer se sobna vrata ne menjaju svake godine, zar ne? Okov turskog proizvođača DAF Kilit garantuje kvalitet, jer je u pitanju renomirani brend, te ako ste u prilici birajte sobna vrata sa ovakvim bravama i šarkama.

 

  • Ništa manje bitna nije ni toplotna izolacija – uvek birajte ona koja su vaš saveznik u štednji energije.

 

  • Uklapanje sobnih vrata oblikom i sistemom otvaranja i zatvaranja je sledeća stvar koju ne biste smeli izgubiti iz vida.

 

  • Akustična izolacija je stavka na koju treba obratiti pažnju. Najbolja u tom smislu su vrata koja su napravljena kombinacijom različitih materijala.

Kako odabrati materijal za sobna vrata?

Sobna vrata se prave od punog drveta, medijapana, dekor folija, PVC –a kao i furnira. Jasno je da kvalitet samog materijala igra ključnu ulogu u tome da li će vaša investicija biti isplativa na duže staze. Kako se vrata ne kupuju često, razmislite o budžetu koji ćete izdvojiti. Sama cena vrlo verovatno mnogo govori o kvalitetu i klasi sirovine od koje su sobna vrata napravljena.

Vrata izrađena od medijapana su uvek dobar izbor. U pitanju je materijal koji se dobija tako što se na visokoj temperaturi presuju drvena prašina, strugotine, lepak i polimerna smola. Otporan je na vlagu što je dobro imati na umu kada opremate svoj dom. Vrata od medijapana se presvlače dekor folijom ili se farbaju. Time se osim funkcionalnosti i izdržljivosti, dobija i estetski moment. Ovakva sobna vrata su pravi izbor i kada je u pitanju odnos cene i kvaliteta.

Dimenzije sobnih vrata

Sobna vrata se najčešće izrađuju u standardnim dimenzijama 69/79/89x202. Međutim, ukoliko vaš prostor zahteva drugačije mere, svakako da postoji mogućnost izrade vanstandardnih dimenzija. U tom slučaju, dobro bi bilo na vreme se odlučiti i poručiti odgovarajuća sobna vrata kako biste uređenje svog doma završili u vremenskim okvirima koje ste planirali.

Iako se čini da, zahvaljujući bogatoj ponudi, izbor sobnih vrata danas zapravo nije nimalo lak, činjenica je da kada ušetate u pravi salon, sve nedoumice će nestati. A provereni proizvođači su upravo to mesto na kom ćete naći saveznika za sobna vrata baš po meri vašeg doma.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor