Sobna vrata sa staklom – zašto su dobro rešenje za svaki enterijer?

Koliko puta ste i sami videli da neke male promene, mogu da utiču na doživljaj čitavog stambenog prostora. Šta ako kažemo da sobna vrata mogu da utiču na kompletan doživljaj vašeg stana? Sobna vrata vam mogu pomoći da istaknete svoj enterijer, uštedite na prostoru i mnogo toga još.

Jedan od načina da svoj dom učinite svetlijim i prostranijim je korišćenje staklenih sobnih vrata na različitim pozicijama u kući. Međutim, donošenje odluke o pravoj vrsti i dizajnu vrata koja najbolje pogoduju stilu vašeg doma, može biti izazovan i zamoran proces. Kako zbog velike ponude na našem tržištu, tako i zbog različitih stilova staklenih unutrašnjih vrata.

Koje sve opcije staklenih unutrašnjih vrata postoje i zašto su idealna za neke prostorije, pogledajte u nastavku teksta.

Sobna vrata od prozirnog stakla

Unutrašnji modeli sa providnim staklom daju vam uvid u sadržaj u prostoriji u kojoj je postavljen. Oni vizuelno povećavaju površinu sobe i količinu prirodnog svetla.

Postoji širok spektar opcija stakla koje možete izabrati, a koje osiguravaju sigurnost i zaštitu koja će dodatno optimizovati vaša vrata. U savremenim vratima se koristi kaljeno staklo koje je teško oštetiti ili razbiti.

Odaberite ih kao opciju ako vode ka hodniku, jer su to obično prostorije koje nemaju prirodan izvor svetlosti.

Sobna vrata sa mat staklom

Sobna vrata sa mat staklom, posebno u beloj boji, pogodni su za svaki enterijer. Oni omogućavaju da svetlost prodre u prostoriju, ali su istovremeno dovoljno neprozirni da sakriju ono što se dešava u susednoj prostoriji od znatiželjnih očiju. Ovo svojstvo čini ova vrata popularnim za ugradnju ne samo u dnevni boravak ili kuhinju, već i u spavaću sobu i kupatila.

Sobna vrata od mat stakla mogu biti izrađena u različitim stilovima: moderna, hi-tech, klasična, od drveta, umetnička. Pored toga, neka mogu biti ukrašena i veoma upečatljivim rezbarijama. Ako želite više prirodne dnevne svetlosti u svom domu,  ovaj dizajn vrata će vam biti omiljen.

Kod nas su najpopularnija bela sobna vrata sa staklom.

Sobna vrata sa staklenim panelima

Delimično zastakljena drvena unutrašnja vrata se koriste u celoj kući. Ukrašeni su malim staklenim panelima, gde površina zastakljenja ploče ne prelazi 50%. Češće se instaliraju u dnevnim sobama i kuhinjama, ređe - u spavaćim i dečijim sobama.

Ti umeci mogu biti izrađeni od providnih i mat, bezbojnih i zatamnjenih stakala i obavljaju samo dekorativnu funkciju.

Neutralna priroda takvih vrata daje vam mogućnost kombinovanja sa nameštajem. Još jedna prednost vrata sa staklenim panelima je što su laka za čišćenje, ne traže tretman posebnim sredstvima.

Klizna staklena unutrašnja vrata

Klizna unutrašnja vrata su stekla veliku popularnost među vlasnicima kuća. Ova vrsta vrata pružaju veću otvorenost između prostorija.

Još jedna prednost takvih konstrukcija je ušteda prostora. Mnogi vlasnici kuća biraju ovaj dizajn prvenstveno zbog činjenice da im nije potreban slobodan prostor prilikom otvaranja. Klizne konfiguracije imaju manju težinu. Ovakva vrata su bezbedna i praktična jer će paneli od kaljenog stakla ostati netaknuti čak i kada se vrata naglo zatvore.

Vrata štale sa staklom

Vrata štale su varijacija klizne konstrukcije. Takvi modeli sa staklenim panelima omogućavaju vlasnicima kuća kombinaciju stilova i mogućnost da starinski, rustični stil preoblikuju u industrijski i moderni.

Klizni sistem daje poseban naglasak takvim vratima. Što je masivniji, izgledaju moćnije. Mogu biti jednostruki ili dvostruki sa različitim brojem staklenih ploča.

Vrata štale sa mat staklom

Matirana staklena vrata su savršen izbor za većinu enterijera. Uz njihovu pomoć možete uneti sofisticiranost i eleganciju u vašu prostoriju. Visokokvalitetno kaljeno staklo je apsolutno bezbedno, tako da se takvi modeli mogu instalirati čak i u dečijoj sobi.

Uprkos činjenici da takvi modeli izgledaju teško, lako se otvaraju. Osim toga, zahvaljujući kliznom sistemu, ne postoji rizik da će se ploča zalupiti od promaje i nekoga povrediti.

Harmonika vrata

Harmonika vrata imaju sklopivu konfiguraciju koja omogućava veće i šire otvore u bilo kojoj prostoriji. Takvi modeli imaju dve ili više ploča koje su međusobno povezane šarkama. I ono što je najbolje, zauzimaju minimalan prostor kada se otvore.

Najčešće se instaliraju u kupatilima, svlačionicama i drugim malim prostorijama. Međutim, u nekim slučajevima se u dnevnu sobu, radnu sobu ili kuhinju postavljaju konstrukcije sa velikim pločama i staklenim pločama za razgraničenje prostora. Vrlo je praktično i efektno.

Francuska vrata sa staklom

Francuska staklena unutrašnja vrata su modeli kod kojih stakleni umeci zauzimaju najmanje 80% ploče. Upotreba takvih modela u domovima je zbog njihovog lepog izgleda i fascinantne izrade.

Čvrsta francuska vrata mogu se koristiti ne samo u klasičnim enterijerima, akozvanim „salonima“, već i u mnogim modernim. Najpopularnije opcije stakla su matirane i providne. Sobna vrata od prozirnog stakla se često koriste kao element enterijera da bi se stvorio efekat uslovnog razdvajanja prostorija sa jednom idejom dizajna. Ako želite više privatnosti, naručite francuska vrata sa neprozirnim staklom.

Sobna vrata sa staklom mogu biti završni deo uređenja enterijera, koji vam omogućava da napravite ravnotežu u prostoriji, vizuelno promenite njenu geometriju i unesete mnogo prirodne i zdrave dnevne svetlosti. Ukoliko želite najsigurniji izbor koji će se lako uklopiti sa ostalim enterijerom, bela sobna vrata sa staklom su najbolje dugotrajno rešenje.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor