Šolja kravljeg mlijeka dnevno kao zdrava navika

Od najranijeg djetinjstva slušamo o prednostima konzumacije mlečnih proizvoda, a posljednjih godina su brojna istraživanja dokazala da mliječne masti treba uključivati u svaki obrok. Zbog stalnog mijenjanja „trendova“ u ishrani, ljudi sve više imaju dilemu oko toga šta je ispravno, pogotovo kada je riječ o ishrani kod djece

Poznata rečenica naših baka da ako želimo da porastemo i budemo snažni, moramo piti mlijeko, i danas se provlači u odgoju djece.

Ono šta se nikada nije promijenilo jesu nutritivne vrijednosti mlijeka kao značajnog izvora kalcijuma, kalijuma, fosfora i vitamina D. Od tih nutrijenata kalcijum je najznačajniji za izgradnju koštane mase, jačanje kostiju i zuba. Minerali poput kalcijuma ne mogu se proizvesti u organizmu pa ih zato moramo unijeti kroz ishranu. Usljed nedovoljnog unosa kalcijuma mogu se javiti simptomi kao sto su bolovi u mišićima i zglobovima, česti prelomi kostiju ili deformacije. Količina mlečnih proizvoda, koja svakodnevnim unosom obezbjeđuje poboljšanje zdravlja kostiju, ekvivalentna je ispijanju 3 šolje mlijeka dnevno. Ovo je posebno važno kada je riječ o ranoj preventivi, tako da djeci u periodu između 9 i 18 godina obavezno u ishranu treba 3 puta dnevno uključiti mliječne proizvode. Važno je napomenuti da ljudski organizam mnogo brže i bolje apsorbuje i koristi kalcijum iz mlečnih, nego iz drugih prehrambenih proizvoda.

Pored brojnih vitamina, mlijeko je i izvrstan izvor proteina, jer sadrži 3 - 4 g na 100 ml. Proteini iz mlijeka su visoko vredni i njihova iskoristljivost u organizmu je izuzetna, šta znači da ljudski organizam može da iskoristi gotovo 90 odsto proteina iz mlijeka. Proteini iz mlijeka sadrže značajne aminokiseline, neophodne za normalnu obnovu tkiva, rast i razvoj, održavanje imuniteta, stvaranje uobličenih krvnih elemenata, kao šta su eritrociti i leukociti, odnosno za sve ono šta čini imuni sistem organizma snažnim.

Praćenjem ishrane 30.000 sredovečnih i starijih žena, stručnjaci sa Harvarda su utvrdili da žene koje konzumiraju više mlijeka i mlečnih proizvoda i imaju ishranu bogatiju vitaminom D, manje su izložene riziku povećanja krvnog pritiska, dok konzumiranje jedne šolje mlijeka obezbjeđuje 16 odsto dnevne doze proteina koji grade i regenerišu mišićno tkivo.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.