Da li odgovarajuće pelene za bebe mogu da spreče pojavu pelenskog osipa kod dece?

Pelene za bebe su jedna od najosnovnijih elemenata dečije opreme. Koriste se od prvog bebinog dana pa sve dok deca ne nauče da kontrolišu fiziološke potrebe tokom prvih godina života.

Neophodne jesu, ali njihovo nošenje može da izazove i pojavu pelenskog osipa, ali i da spreči ako se koriste odgovarajuće vrste.

Za adekvatnu negu je potrebna odgovarajuća pelena za bebe

Savremene vrste pelena za bebe imaju više slojeva unutar jednih gaćica i to tako postavljenih da ih pelena upija i zadržava u unutrašnjosti jer površinski sloj ne dozvoljava curenje.

Kvalitetne pelene „dišu“, tj. imaju paropropusnost pa koža nije vlažna i brže se suši, a mora biti i udobna pa da prati pokrete deteta i tako obezbedi komfor.

Nekadašnje vrste pamučnih pelena su izazivale veće probleme jer su već pri prvom mokrenju bile potpuno vlažne, nisu mogle da lepo stoje na mestu pa su iritacije bile još i češće, a crvenilo prisutnije.

Pelenski osip nastaje iz različitih razloga

Prvi uzrok pojave osipa je vlažna pelena, a to se događa ako se ne presvuče na vreme i ako sastav nije odgovarajući pa nema dobru moć upijanja.

Iritacija je češća i kod trenja, kod dece koja su pokretna, sede i puze pa se platno pelene trenjem izaziva crvenilo, a vlažni uslovi prave dalje probleme.

Alergija na sastav pelene ili na kozmetiku koja se koristi može da izazove pelenski osip, ali i razvoj gljivica koje zahtevaju poseban način lečenja.

Svi ovi razlozi se mogu preduprediti ako se izaberu odgovarajuće pelene za bebe. To su one koje prijaju koži, odgovaraju uzrastu i potrebama deteta. Čak i ako se pelenski osip pojavi, kvalitetne pelene su deo rešenja i važne za zdravo odrastanje bebe.

Svaka grupa se dizajnira drugačije

Pelene za novorođenčad se sastavljaju drugačije u odnosu na pelene za aktivne bebe ili decu koja hodaju.

Razlikuju se po veličini, ali i po slojevima koji se dodaju za bolje upijanje. To znači da će koža biti suva, a samim tim i iritacija mnogo manja.Nešto više o vrstama pelena prema uzrastu pogledajte na linku  https://www.drmax.rs/mama-i-beba/bebi-pelene.html 

Grupa za aktivnu decu ima i bolje ojačanje oko nogu i struka pa će i trenje biti manje što takođe doprinosi smanjenju ojeda.

Predviđanje potreba mališana je odličan način da se sačuva zdravlje kože sve dok dete ne nauči da kontroliše fiziološke potrebe i da koristi toalet.

Specijalne vrste za najosetljivije mališane

Prevremeno rođena deca, bebe sa ekcemom, sklonije alergijama…imaju veću šansu da se razviju kožni problemi, a naročito ojed i crvenilo u pelenskom delu. Kada se primeti ova tendencija važno je koristiti posebne sensitiv pelene za najosetljivije mališane.

Ređe su potrebne, ali na tržištu postoje i specijalno napravljene bebi pelene koje su bez ikakvih veštačkih sastojaka i uz dodatak vitamina, ekstrakata biljnih ulja i vitamina za bolju negu kada god pelena dotakne bebinu kožu.

U slučaju češće pojave ojeda i crvenila, pedijatar će dati savete za promenu vrste pelena ili kozmetike koja se koristi.

Ovakve vrste se prave u okviru svake grupe i za svaki uzrast pa je moguće koristiti ih i bez preporuke, a svakako ako to lekar naloži.

Pravilan način nege kože pomaže da se spreči pelenski osip

Same bebi pelene bez adekvatne nege ne mogu da spreče pojavu osipa ako se koža ne neguje na pravi način. Skupe kreme i kozmetika takođe nije dovoljna, čak i suvišna u mnogim situacijama kada je koža već iritirana, a pravilna nega je jednostavnija i unčikovitija nego kozmetika koja služi da ublaži iritaciju.

Kada se skine pelena važno je da se koža temeljno obriše maramicama na bazi vode, a potom i osuši suvom pamučnom pelenom ili čistom maramicom. Tek onda se nanosi krema za negu kože u tankom sloju, a potom postavlja i pelena.

To je pravilan način negovanja kože koji mnogi u brzini preskaču, a naročito korak da sačekaju da se koža osuši pre nanošenja kreme jer se tako koža neguje. 

Takođe, trebalo bi i izabrati odgovarajuće maramice, bez hemijskih sastojaka, veštačkih boja, mirisa i alkohola jer i to izaziva osip u pelenskoj regiji. Tek kada se čista koža zatvori sa pelenom, njena nega je potpuna, a koža može da diše.

Nije lako izabrati odgovarajuće pelene za bebe jer postoje mnogi brendovi koji imaju različite učinke. Važno je proučiti njihov sastav, iskustva roditelja i sertifikate nadležnih udruženja kao najbolje pokazatelje kvaliteta bebi pelene.

To su dobre smernice za izbor, ali je važno i da se tokom korišćenja prati kako dete reaguje i kako mu prija određena vrsta. Pravilnom negom i higijenom će se izbeći brojne situacije u kojima se mogu pojaviti kožni problemi ili će oni biti mnogo blaži, a briga o bebi adekvatna.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor