Sredite kuhinju uz pomoć feng-šui tehnike

Feng-šui kaže da je kuhinja centar svakog doma. Tu pripremamo hranu za sebe i svoju porodicu, a hrana je simbol zdravlja.

U svakoj kuhinji zastupljena su dva elementa VODA i VATRA. U nekim drugim segmentima života suprotnosti se privlače, međutim ovde to nije slučaj. Trebali bi da se potrudimo, da što je više moguće ova dva elementa odvojimo.

Elementu -VODA- pripadaju:Frižider, zamrzivač, sudopera, mašina za pranje sudova, aparati za led , filteri za prečišćavanje vode(ako ih ima)...

Elementu -VATRA- pripadaju:Šporet kao neizostavni i najvažniji deo svake kuhinje, mikrotalasna, aparati za kafu, pekač za kolače ili hleb, friteza, toster...

Ako postoji mogućnost, najidealnije je da šporet, frižider i sudoperu postavite tako da čine trougao. Šporet treba da zauzima glavno mesto u kuhinji i bude postavljen tako da osoba koja kuva može da vidi svakoga ko ulazi u kuhinju, odnosno da ne bude okrenuta leđima prema ulazu. Potrudite se da prozor nikada ne bude iznad šporeta, jer to simbolično znači da ono što kuvamo "odlazi" kroz isti. Ako nema drugog načina i šporet mora da bude ispod, prozor prekrite debljim zavesama, a na sims postavite biljke. Prelepo je kada vrata frižidera možemo da popunimo magnetima koje smo doneli ili dobili sa različitih krajeva sveta. Međutim, iako to dobro estetski izgleda feng-šui majstori tako nešto ne preporučuju. Već znamo da prenatrpanost  nije dobra, pa se radije opredelite za samo nekoliko najdražih magneta, neki dečiji crtež ili podsetnik na dnevnu obavezu, nikako sve zajedno. Jedna od najbitnijih stvari u kuhinji je higijena, posebno je važno da sudopera uvek bude čista i prazna i da u njoj nema ostataka hrane.

Iako ovde nisu navažnije, ne smemo da zaboravimo na boje. Ukoliko baš sada kupujete ili renovirate kuhinju, najpovoljnija je bela boja, sa detaljima u nekoj malo vedrijoj boji, jer čista bela može da deluje previše sterilno i dosadno. Zatim zelena, svetlo-siva, krem i sve nijanse boje drveta. Nisu povoljne narandžasta i crvena, jer one predstavljaju VATRU, koje u kuhinji već ima dovoljno.

Ormariće i fioke uvek držite zatvorene, a ako u kuhinji imate otvorene police, na njih poređajte neke sitnice koje su vam posebno drage.

Posude za šećer, so i kafu, teglice sa začinima i testeninom uvek treba da budu pune.

Sve oštre predmete poput noževa i makaza uvek držite u fioci ili posebnim kutijama, nikako ih ne ostavljajte na vidnom mestu.

Uživajte u kuvanju, hranu pripremajte  kada ste raspoloženi za to. Ne opterećijte se ako jelo nije "ispalo" onako kako ste zamislili, važno je da je pripremljeno sa puno ljubavi. Setite se da svi mi svoje raspoloženje nesvesno prenosimo na druge ljude, svoj dom ali i hranu.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor