Šta je relej i gde se koristi

Postoji toliko električnih uređaja koji nas iznenađuju svojim performansama, toliko da ponekad ne možemo da se setimo šta je relej. Cena pomenute komponente nije visoka, kada uzmemo u obzir činjenicu koliko je ovaj proizvod neophodan i takođe veoma tražen na tržištu. Bilo da je u pitanju vremenski relej 220v, impulsni relej ili bistabilni relej, oni postoje već oko 200 godina. Zapravo, retko koji uređaj može funkcionisati bez njih.

U nastavku možete saznati šta je relej, gde se koristi, kao i njegove bitne karakteristike.

Šta je relej 

U pitanju je elektronska komponenta, čija je osnovna svrha preusmeravanje napona iz jednog dela uređaja u drugi. Ovaj proces funkcioniše uz pomoć određenog magneta, koji se pomera u trenutku kada pritisnemo okidač.

Celokupan proces ne bi bio moguć bez namotaja ili žica, koje bivaju privučene električnom energijom. Ovaj koncept prvi put se desio 1840. godine, a njegova svrha je bila da se pokrene telegraf.

Potreba za prebacivanjem energije i napona, dovela je do toga da veliki broj uređaja sadrži relej. Cena pomenute komponente uglavnom nije na prvom mestu, posebno kada se u obzir uzme činjenica koliko su ove naprave korisne.

Pomenuti impulsni releji, poznati i kao bistabilni releji, predstavljaju zapravo određenu vrstu ove komponente. Iako se mogu deliti na osnovu napona (pravi primer je vremenski relej 220V), svi oni se međusobno zovu releji.

Međutim, oni koji se bave elektronikom, ne gledaju olako na ove razlike.

Relej kao elektronska komponenta

Kada posmatramo relej kao elektronsku komponentu, njegova vrednost se ne ogleda samo u naponu, već i u materijalu. Naime, ove komponente se izrađuju od različitih materijala i legura, zavisno od industrije u kojoj se primenjuju.

Na tržištu se najčešće mogu naći releji od srebra, ali i oni od drugih plemenitih metala. Osnovni razlog toga jeste visoka provodnost električne energije, što i jeste glavna svrha pomenute komponente.

Stoga, bez obzira da li je u pitanju prost koncept komponente, važnije od toga jeste od čega je ona napravljena. Ako nije načinjena od odgovarajuće legure, stvara se rizik za smanjene performanse i nastanak kvarova.

Od čega se sastoji relej?

Bilo da vas zanima vremenski relej 220V ili impulsni relej (bistabilni relej), svaki od njih treba da ima određene delove, da bi uopšte bio klasifikovan kao relej. Cena ovog proizvoda uglavnom nije visoka, jer je u pitanju neka vrsta prekidača.

Svaki relej treba da sadrži:

  • Okvir

  • Namotaj

  • Armaturu

  • Kontakte

  • Prekidač 

Pojasnićemo vam i njegov princip rada. Prilikom prolaska električne energije kroz prvo strujno kolo, aktivira se elektromagnet, a zatim se stvara elektromagnetno polje, koje uspeva da privuče kontakt tako što aktivira drugo strujno kolo. U trenutku kada se prekidač ugasi, gasi se drugo strujno kolo i kontakt se nalazi opet u prvobitnom položaju.

Ovaj princip je veoma prost, u čemu je i lepota ovog uređaja, jer na njega možete nadograditi šta god želite.

Gde se koriste releji?

Skoro da ne postoji mesto gde relej nije primenljiv. Kao što smo spomenuli na početku, najpre se koristio za pokretanje telegrafa, a zatim je postao sastavni deo telefonskih linija. Vremenom je počeo postajati sastavni deo sve većeg broja uređaja, kao što su, recimo, automobili, i to u svrhu uključivanja motora.

Kasnije je počeo da se primenjuje u mikroprocesorima, opremi, elektranama, ali i raznim motorima. Prisutan je i u računarima, kao i brojnim delovima tehnike. Međutim, prilikom kupovine trebalo bi da obratite pažnju na tipove i modele releja koji postoje.

Koji tipovi releja postoje?

Na tržištu postoji širok izbor modela koje možete priuštiti, a neki među njima su: relej 5V, relej 9V, relej 12V, relej reed, vremenski relej 220V, i mnogi drugi. Za uvid u veći izbor modela posetite sajt (koji u svojoj ponudi ima razne tipove releja), putem kog možete brzo i efikasno naručiti ove komponente. Koristeći ih, možete napraviti strujna kola, razne elektronske uređaje, kao i komade tehnike.

Relej prodaja

Zanimljivo je da elektronske komponente u sebi kriju tajnu, jer ma koliko sitne bile, one vam pomažu da napravite sjajne stvari. Među takve spadaju i releji, stoga ih nemojte potcenjivati, jer sa njima možete napraviti vrhunske uređaje.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor