Šta sve treba da obiđete na Zanzibaru da biste ga doživeli na pravi način?

Zanzibar, ostrvo u Indijskom okeanu uz obalu Tanzanije, verovatno je jedna od najpopularnijih destinacija u Africi, i to ne bez razloga. Zbog svoje izuzetne lokacije u Indijskom okeanu, okružen je veličanstvenim širokim plažama sa kao brašno belim peskom, kao i toplom, bistrom plavom vodom, savršenom za visoki turizam.

Ali to nije sve. Pored svojih veličanstvenih plaža koje su kao sa razglednice, Zanzibar takođe ima bogatu kulturu i istoriju za koju mnogi ne znaju. Zbog svoje strateške lokacije, ostrvo je privuklo osvajače iz Evrope i Azije, donoseći ogromne mogućnosti za trgovinu i bogatstvo na ostrvo. Zato, ako sanjate o idealnoj egotičnoj lokaciji na kojoj biste prekratili hladne, zimske dane – pogledajte povoljne ponude turističkih agencija koje će vam olakšati organizaciju boravka na ostrvu.

Šta da očekujete na Zanzibaru?

Prvo, ono što se u poslednje vreme često naglašava, Fredi Merkjuri više nije jedina poznata osoba koja je proslavila Zanzibar. Prošlogodišnji laureat Nobelove nagrade za književnost, Abdulrazak Gurna, rođeni Zanzibarac, proslavio je Tanzaniju, donoseći svetskoj književnosti teme koje se tiču ovog kraja zemlje. Ta kulturna raznolikost se može videti u svemu - od njegove jedinstvene indijske i arapske kuhinje, do prelepe stare kolonijalne arhitekture koja spaja evropski arhitektonski stil sa indijskim, arapskim i afričkim dekorima.

Sa tako raznolikim kulturama, Zanzibar beleži i dosta nasilja i mračne istorije o kojoj bi svaki turista trebalo nešto da nauči. Zanzibar je nekada bio centralna stanica za trgovinu robljem u regionu i obilaskom znamenitih mesta možete se posvedočiti da raj po koji ste došli nije uvek bio isti za sve.

Kao što vidite, na Zanzibaru ima mnogo toga što možete otkriti, a mi vam u ovom mini vodiču predstavljamo samo neke bez kojih doživljaj Zanzibara ne bi bio kompletan.

  1. Istraživanje Kamenog grada

Istraživanje ukrštenih ulica Stone Town-a okruženog kolonijalnim zgradama verovatno je jedan od vrhunaca posete Zanzibaru. Zbog svog strateškog značaja kao prestonice trgovine začinima i robljem, Stone town je prošao kroz mnoge vladavine od Portugalskog carstva preko Sultanata Oman do Britanske imperije i na kraju državne nezavisnosti.

Upravo zbog ovih žongliranja moći tokom svog postojanja, Kameni grad se izgradio i razvioe na način koji nije sličan nijednom mestu koje ste ranije videli. Danas su njegovi delovi pod zaštitom UNESCO-a.

Ovde ćete videti arapski i persijski uticaj na arhitekturu, paralelno sa evropskim i britanskim katedralama i indijskim restoranima.

Čitav grad je smešten na malom području, pa ako krenete uskim ulicama, moći ćete da vidite staru tvrđavu iz 17. veka koju su izgradili Omanski Arapi, katedralu Svetog Josifa, katoličku crkvu koju su izgradili Francuzi na osnovu crkve u Marseju u Francuskoj, i mnoge druge. Da ne spominjemo sve prelepe i jedinstvene zgrade koje možete pronaći ovde, od elegantnog Starog dispanzera, zgrade iz 19. veka ukrašene indijskim i evropskim elementima, do svih detaljno dizajniranih drvenih vrata nazvanih „zanzibarska vrata“.

Ova vrata se često nalaze širom Kamenog grada, a mnoga od njih su stara više od jednog veka. Vrata su napravljena od jakog drveta i često su ukrašena rezbarijama u svahili stilu. Neka imaju mesingane klinove, što je pozajmljeno iz indijske kulture – njihove tvrđave su mesing koristile za sprečavanje ratnih slonova da probiju takva vrata. Upravo ovi mali detalji čine Kameni grad tako neverovatnim mestom za istraživanje i nešto što ne bi trebalo da propustite kada ste na Zanzibaru.

  1. Saznajte više o strašnoj istoriji trgovine robljem na Zanzibaru

Ako ste u Stone Town-u, takođe ne bi trebalo da propustite izložbu o trgovini robljem u istočnoj Africi, muzej posvećen pričama o trgovini robljem i dugom i teškom putu ka slobodi.

Izložba u muzeju je postavljena hronološkim redom i svaka tabla priča niz priča o tome kako je započela trgovina robljem pa sve do toga kako se završila. Opisi su i na engleskom i na svahiliju i izuzetno su detaljni.

  1. Provedite noć u hotelu u kolonijalnom stilu

Ako planirate da prenoćite u Stone Town-u, iskoristite priliku i odsednite u hotelu koji se nalazi unutar kolonijalne zgrade gde ćete moći da doživite kako je bilo biti sultanat na Zanzibaru u prošlosti.

Postoji nekoliko hotela u Stoun Taunu koji se nalaze u staroj kolonijalnoj zgradi, ali su Mizingani Seafront Hotel ili Dhow Palace preporuka ako imate budžet. Oba hotela su detaljno dizajnirana sa drvenim nameštajem, velikim drvenim vratima i pružaju lep i miran prostor daleko od užurbanog grada Stoun Tauna.

  1. Probajte uličnu hranu Zanzibara na pijaci Forodhani

Još jedna stvar koju svakako ne biste trebali propustiti na Zanzibaru je da isprobate svahili uličnu hranu, koja je mešavina bantua, arapskog i indijskog ukusa.

Pica na zanzibarski način je nešto što će vas kao turistu oduševiti. Lokalci koriste cvrčavi čapati, pržen po narudžbi sa bilo kojim prelivom po vašem izboru (piletinom ili nutelom, šta god želite), sve presavijeno u paketić, a zatim isečeno u obliku šahovske table da biste jeli čačkalicom.

  1. Posetite Prison island

Obilazak ovog Prison islanda je lepo poludnevno putovanje brodom iz Stoun Tauna koji će vas odvesti do ostrva poznatog po svojoj populaciji kornjača, kao i istoriji koju krije iza njenog zloslutnog imena. Iako je prvobitno ovo ostrvo trebalo da se koristi kao zatvor ta robove, do toga nikada nije došlo jer je brzo prinačeno u karantinsko ostrvo za osobe obolele od žute groznice.

Danas je to popularn turistička atrakcija gde možete naći stotine i stotine džinovskih kornjača, neke stare čak 200 godina, i možete se približiti i komunicirati sa njima. Zabavno iskustvo za one koji nikada nisu videli ova veličanstvena stvorenja izbliza.

  1. Plaža Nungvi

Glavni razlog zbog čega turisti posećuju Zanzibar je lep i miran odmor na plaži. Plaža Nungvi je savršeno mesto za to. Ništa na svetu se ne može porediti sa belim peskom u prahu, živopisnom plavom vodom i zapanjujuće čistom plažom Nungvi.

Pesak je mekan i praškast na dodir. Nivo plime ne utiče na plažu Nungvi na način na koji je uticao na druge plaže, tako da je voda savršena za kupanje. A pošto nema oseke, nećete videti mrtve morske alge na plaži kao u Pajeu, što Nungvi čini jednom od najčistijih plaža na Zanzibaru.

Takođe postoje mnoga lepa odmarališta, butik hoteli, vrhunski rizorti i restorani na plaži u kojima se možete opustiti i doživeti Zanzibar na najbolji mogući način.

  1. Ronjenje na plaži Mnemba

Ako ste ljubitelji aktivnog odmora, preporuka je da posetite plažu Matemve, koja se nalazi nedaleko od plaže Nungvi. Ovo je odlična plaža da se upustite u istraživanje ostrva Mnemba i okolnog morskog života. Možete unajmiti dau u Matemveu da vas odvede do ostrva Mnemba i da ronite u jednom od najlepših područja za ronjenje na Zanzibaru. Impresivan morski život će vas čak i sa ronilačkom opremom ostaviti bez daha.

  1. Turistička atrakcija The Rock Restaurant

Smešten na plaži Pingve na jugozapadnom poluostrvu Zanzibara, restoran Rock jedna je od najpopularnijih i najlepših znamenitosti na ostrvu. Kao što ime sugeriše, ovaj restoran je izgrađen na malom stenovitom ostrvu gde mu možete pristupiti šetajući u vreme oseke. Sam restoran Rock je prilično jedinstven, ali postaje još lepši ako ste tamo tokom plime.

Restoran Rock radi svakog dana od 12 do 20 časova. Ne morate da jedete u restoranu da biste fotografisali mesto. Možete se samo voziti ovde i provesti svoje vreme uživajući u pogledu na restoran Rock na plaži Pingve. To je takođe sjajno mesto poznato po impresivnim zalascima sunca.

Najbolje vreme za posetu Zanzibaru je tokom sušne sezone od jula do septembra, gde ćete imati manje kišnih dana što će vam omogućiti da zaista uživate u zadivljujućoj prirodi ovog rajskog ostrva sa temperaturom koja se kreće oko 24 - 34 °C. Međutim, možete putovati i van preporučenog perioda ako želite, jer kiša obično ne traje dugo i na ostrvu će verovatno biti manje gužve.

Ukoliko želite da zimske dane zamenite neponovljivim iskustvom Afrike, da isprobate nove ukuse, obiđete autentične nacionalne parkove, a usput se i odmorite u egzotičnim morskim pejzažima – nema boljeg mesta od Zanzibara.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor