Trikovi kojim ćete ojačati imunitet u ovim hladnim zimskim danima

Zimski dani su izuzetno teško vreme za ljudski imunološki sistem. Sve je manje i manje sunca, kao i vitamina u hrani, a umor i apatija se često nagomilavaju. Takođe, u zimskim trenucima se aktiviraju brojne bakterije i virusi koji izazivaju prehlade. Zbog toga je neophodno posvetiti pažnju imunom sistemu i pobrinuti se za njegovo adekvatno funkcionisanje. 

U periodima kada vladaju grip i druge virusne infekcije, teško je zaštititi se i ostati zdrav. Zima zahteva često provođenje vremena u zatvorenim prostorijama, gde se vrlo često može zadesiti jedan ili više inficiranih, a s obzirom na to da su virusi kapljične infekcije, vrlo lako se mogu prenositi mešu ljudima. 

Ipak, postoji nekoliko trikova koje bi svako trebalo da zna i primeni ih kada dođe hladnije vreme i poveća se izloženost virusima i bakterijama. Predstavljamo vam nekoliko praktičnih saveta i predloga koji pomažu jačanju organizma i sprečavaju razboljevanje u zimskom periodu. 

Zdrava ishrana je osnova za dobar imunitet

Jednolična ishrana može da dovede do usporavanja metabolizma, kao i do nagomilavanja toksina koji vremenom postanu preveliki teret za imuni sistem. Ono što vam je potrebno kako biste ojačali svoj imunitet jeste pravilna i izbalansirana ishrana. 

Potrebno je da unosite što više voća, povrća, proteina, a smanjite ne tako zdrave nutrijente, koji su čest sastavni deo prehrambenih proizvoda. Pored toga, preporučuje se i jogurt za bolji imunitet, koji u sebi sadrži komplekse korisnih vitamina, a uz redovnu konzumaciju, može pozitivno uticati na imunitet.

Vitamin D i kompleksi vitamina B, našem organizmu svakako su potrebni, a neke od njih, kao što je vitamin D, možemo unositi iz izuzetno ograničenih izvora. Zato je jogurt za bolji imunitet odličan način da unesemo preko potrebne vitamine, koji značajno mogu unaprediti našu krvnu sliku, pa i čitavo stanje imunog sistema.

Osim toga, konzumiranje redovnih obroka bogatih različitim nutrijentima može vam znatno pomoći da izbegnete prehlade. Pritom, ako u ishranu dodate vitamine koji jačaju imunitet poput vitamina C i B6 pomoćićete svom organizmu da se uspešno izbori sa uzročnicima bolesti.

Vežbanje je neophodno za dobar imunitet

Umerena fizička aktivnost je od suštinskog značaja za održavanje dobrog zdravlja. Intenzivne i iscrpljujuće vežbe najbolje je da prepustite toplijem dobu godine, ali su lagana gimnastika, plivanje, lagano trčanje, šetnja, pa čak i uobičajene jutarnje vežbe odlične za jačanje imunog sistema.

Ali ne samo to, generalno je važno da usvojite zdrav način života. Kada govorimo o treningu, to je jedan od načina da se rešite nagomilanih toksina kroz znoj, ali i da se rešite toksičnih misli i stresa. Osim toga, bolja cirkulacija, koja se podstiče na ovaj način, svakako može da podstakne rad vaših belih krvnih zrnaca koja igraju jako važnu ulogu u odbrani tela od bolesti.

Odmor i dovoljno sna pomažu imunom sistemu

Kada je vaš organizam iscrpljen i umoran, onda nema dovoljno snage da se bori sa patogenim faktorima koji dopiru spolja, a koji mogu uticati na opšte stanje organizma. Osobe koje spavaju manje od četiri sata dnevno proizvode duplo manje antitela neophodnih za borbu protiv virusa i bakterija.

Prosečno vreme spavanja za odraslog čoveka je od sedam do devet sati, za neke manje ili više. Svaka osoba treba da se naspava, jer hronična nesanica dovodi do raznih tegoba, pa tako i do slabljenja imuniteta koji uzrokuje veću podložnost za invektivne zaraze.

Izbegavajte stres i stresne situacije

Hronični stres je jedan od okidača za pad imuniteta, zbog toga je izuzetno važno da se što manje izlažete stresnim situacijama kako biste očuvali dobar imuni sistem. Iako je u savremenom svetu teško ostati izolovan i kloniti se stresnih okolnosti, važno je da imate ventil i pronađete svoju mirnu oazu, gde možete da se sklonite kada nastupi takav period. 

Nađite vreme i prostor za sebe, izbegavajte ljude koji vas iscprpljuju i pokušajte da se suočite sa svojim problemima umesto da ih gurate u stranu. Što pre se suočite sa njima, pre ćete ih rešiti, a samim tim i otkloniti potencijalni stres. 

Vodite računa o ličnoj higijeni

Tokom dana u svakodnevnom životu dolazimo u kontakt sa gomilom bakterija na različitim mestima – od ekrana telefona, preko kvaka na vratima, pa sve do rukohvata u autobusu… Ukoliko želite da ojačate svoj imunitet obavezno morate da povedete računa da vam ruke budu uvek čiste pre jela i pre nego što počenete da se bavite pripremom hrane. 

Naravno, veoma je važno i da hrana koju unosite u svoj organizam bude dobro oprana i čista. Istina je da visoka temepratura i kuvanje ubijaju bakterije, ali ne treba to da shvatate kao apsolutnu istinu i presputite stvari slučajnostima.

Da bi vaš imunološki sistem ostao snažan potrebno je da o njemu brinete svakoga dana i da ne prepuštate stvari slučaju. Mnogi kao rešenje vide unos različitih suplemenata, ali nema tačnih podataka da to zaista deluje na organizam, zato je najpraktičnije rešenje da poslušate navedene savete i uživate u svim godišnjim dobima zdravi, srećni i nasmejani.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor