Upoznajte se s najdužom superluksuznom letjelicom na svijetu

Britanska kompanija "Hybrid Air Vehicles" (HAV) prije dvije godine svijetu je predstavila najveću letjelicu na svijetu "Airlander 10", hibrid aviona i cepelina, a tada je obavljen i prvi probni let. Letjelicu je dizajnirala nagrađivana britanska kompanija "Design Q", a nedavno su objavljene i fotografije enterijera u kome će putnici moći da uživaju tokom trodnevnog putovanja.

Letjelica predstavljena početkom augusta 2016. godine, ostala je upamćena po svojoj veličini, ali i dizajnu. Duga je 92 metra, odnosno 18 metara duža od najvećeg putničkog aviona i vrijedna 25 miliona funti (oko 30 miliona eura), a ime "Marta Gvin" dobila je po supruzi direktora HAV-a.

Prvobitno je zamišljeno da se letjelica koristi u komercijalne i vojne svrhe, ali je HAV u međuvremenu odlučio da promijeni njenu namjenu.

U to ime, nedavno su javnosti predstavljene fotografije enterijera "Airlander-a 10" uz komentar da će letjelica služiti za "luksuzni ekspedicioni turizam".

Kako sada stvari stoje, putnici će imati mogućnost da se u "Airlander-u 10" upuste u trodnevne luksuzne ekspedicije u najrazličitijim dijelovima svijeta, a njihovo putovanje će biti najsličnije onom u skupim superjahtama.

Proizvođač tvrdi da će "Airlander 10" moći da poleti i sleti sa "praktično bilo koje ravne površine" i posjeti lokacije do kojih se ne može doći standardnim metodama transporta. Prema riječima kompanije, avion neće imati potrebu za tradicionalnom infrastrukturom, kao što su luke ili aerodromi.

- Putovanje avionom uglavnom se odnosi na to da se od tačke A do tačke B stigne šta je brže moguće. Ono što mi nudimo je način da putovanje postane uživanje - rekao je izvršni direktor HAV Stiven Mekglenan.

Kompanija vjeruje da "Airlander 10" osim za ekspediciona putovanja, može da se koristi i za druge funkcije, uključujući nadzor, komunikacije, pružanje pomoći i u misijama za potragu i spašavanje.

"Airlander 10" može da primi 18 putnika, koji će tokom trodnevnog putovanja uživati u obilju luksuza, a jedino čime se letjelica ne može pohvaliti jeste brzina, mada cilj putovanja i nije brzina, već uživanje.

Turisti će na raspolaganju imati odvojene spavaće sobe, bar, dnevni boravak, a tokoom putovanja sve vrijeme će moći da posmatraju predjele koje prelijeću, jer će letjelica imati prozore od poda do plafona.

Uživali ste u ovom članku? Ostanite informisani tako što ćete se pridružiti našem newsletteru!

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

Srodni članci
Autor

Zanimljivosti se bave pisanjem privlačnih i edukativnih članaka, istražujući raznovrsne teme s dubokim razumijevanjem i živopisnim stilom pisanja. Naš profil odražava strast prema donošenju informacija na zanimljiv i pristupačan način, potičući čitatelje na učenje i razmišljanje.